IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: САЩ помагат на Тайван, а ни казват да не помагаме на Русия?

Пекин допусна конфликт със САЩ и обвърза помощта за Русия с американската за Тайван

19:09 | 07.03.23 г. 22
Автор - снимка
Създател
Цин Ган. Снимка:  Qilai Shen/Bloomberg
Цин Ган. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Министърът на външните работи на Китай предупреди, че стратегията на САЩ спрямо Китай рискува да доведе до конфликт между страните, и обеща да продължи да реагира решително на постоянните според него нападки на Вашингтон срещу Пекин.

На пресконференция във вторник в рамките на годишната среща на Националния народен конгрес на Китай в Пекин Цин Ган заяви, че администрацията на американския президент Джо Байдън е неискрена, когато казва, че иска да издигне предпазни огради около отношенията, предупреди САЩ да не се занимават с „нов маккартизъм" и похвали връзките на Китай с Русия.

Aко Вашингтон не промени подхода си към Пекин, Съединените щати и Китай се насочват към неизбежен конфликт. Нещо повече, САЩ нямат право да критикуват възможността азиатската страна да помага на Русия във войната ѝ в Украйна, докато самите те предоставят оръжия на Тайван, гласеше част от острите послания на новия китайски външен министър, чиято първа пресконференция бе изпълнена с критики към САЩ и защита на връзките с Русия и обяснения за представата му каква може да е китайската алтернатива на „западната система", пише The Wall Street Journal. 

„Ако Съединените щати не натиснат спирачките, а продължат да се движат по грешен път, никакви предпазни огради не могат да предотвратят дерайлирането и със сигурност ще има конфликт и конфронтация", каза Цин, който беше назначен за външен министър в края на декември, след като беше посланик на Китай в САЩ. „Кой ще понесе последствията? Подобна конкуренция е безразсъдна авантюра“. 

Ако Съединените щати не натиснат спирачките, а продължат да се движат по грешен път, никакви предпазни огради не могат да предотвратят дерайлирането и със сигурност ще има конфликт и конфронтация.
Цин Ган
министър на външните работи на Китай

Това не е първият път, в който Китай предупреждава САЩ за риска от конфликт, ако отношенията между страните не се развиват добре, въпреки че китайските официални лица са обикновено по-лаконични по темата за риска от конфликт.

Коментарите на Цин са отправени само ден, след като китайският лидер Си Дзинпин се прицели директно в САЩ, упреквайки Вашингтон, че преследва „всестранно сдържане, обкръжаване и потискане“ на Китай, според коментари, публикувани в китайските държавни медии.

Напрежението между Пекин и Вашингтон се изостри от постоянната подкрепа на Си Дзинпин за руския лидер Владимир Путин, включително след инвазията в Украйна. Макар че Китай отправи общи призиви за мир, той все пак запази топлите си отношения с Москва и помогна да се притъпи острието на американските санкции чрез стабилни търговски връзки. Китайският външен министър Цин Ган. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Китайският външен министър Цин Ган. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

„Китай и Русия са намерили пътя на отношенията между големите държави, които се характеризират със стратегическо доверие и добросъседство, като дават добър пример за международните отношения", заяви Цин. „Колкото по-нестабилен става светът, толкова по-наложително е Китай и Русия да развиват постоянно отношенията си“. 

На пресконференция, продължила около два часа, Цин заяви, че възприятията на САЩ за Китай са силно изкривени, за което свидетелствало свалянето миналия месец на предполагаем китайски балон за наблюдение, който се е носел над САЩ. Китай заяви, че балонът е бил предназначен за граждански метеорологични изследвания, но се е отклонил от курса и че САЩ са реагирали прекалено остро, като са го свалили.

Предишният пост на Цин като пратеник на Пекин във Вашингтон му дава възможност да наблюдава от първия ред влошеното възприятие в САЩ към Китай. 

По въпроса за Тайван, самоуправляващ се остров, за който Китай също претендира за юрисдикция, Цин противопостави предоставянето на оръжия от страна на САЩ на Тайван на неотдавнашните предупреждения на администрацията на Байдън, че Китай трябва да се въздържа от предоставяне на смъртоносна помощ на Русия в конфликта с Украйна. Въпреки че Вашингтон не признава Тайван по дипломатически път, САЩ отдавна предоставят на Тайван оръжия, за да се защитава в случай на нападение от страна на Китай. 

„Защо САЩ искат от Китай да не предоставя оръжия на Русия, докато продължават да продават оръжия на Тайван?", каза той и добави, че Китай не е предоставял никакви оръжия на Русия.

Той обрисува и външнополитическите приоритети на страната. Те, по думите му, са да бъде двигател на глобалната сила и благоденствието; да вдъхновява модернизацията, особено в глобалния юг; да се обори обаче митът, че модернизацията е озападняване; да се предложат решения на глобалните проблеми - нещо невъзможно сега. 

Ган изрази и мнение, че войната в Украйна е достигнала до „критична точка" и ако конфликтът не спре сега, кризата ще „излезе от контрол". Без да посочва конкретни държави или играчи, той изрази и схващането, че „невидима ръка използва украинската криза, за да служи на конкретен геополитически дневен ред".

За войната в Украйна Китай твърди, че е неутрален, независимо от „безграничното приятелство" с Русия, твърди, че подкрепя териториалната цялост на Украйна, но не осъжда войната, макар някои компании да спряха да правят бизнес в Русия.

От началото на войната президентът Си Дзинпин се срещна няколко пъти с руския си колега Владимир Путин, но не и с украинския Володимир Зеленски въпреки претенциите на Пекин за неутралитет. В руски медии се появи информация, че Си може да отпътува за Русия, след като приключи текущата сесия на Националния народен конгрес (структура, отговаряща по форма на парламент) тази седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 1
Истинският-И.
преди 1 година
Добре го е казал китайският човек !!! САЩ не са никои, че да забраняват каквото и да било на Китай или на някоя друга суверенна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 2
Бит кой H
преди 1 година
До: Бит кой H държава. Общо взето, много "приятели" имаме ние...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
Бит кой H
преди 1 година
До: khao Интересно ми е какъв смисъл влагаш в думата приятели. Наричаш приятели, държави, на които не им пука за икономиката ти, за стандарта ти на живот, за демографските ни проблеми, за моралния упадък на обществото ни. Тези "приятели" са принудили 300 000 софиянци да се изселят от София през 44-та г., след тежки бомбардировки над града. За другите ни "приятели" сигурно знаеш (а може би не) колко пъти са ни обявявали война и са нахлували в земите ни (съвсем наскоро ни обявиха за НЕприятелска)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: andy нали, ще стигнат до Лос анжЕлес за три дена... цяла година гледаш сеира на пропадналата ви армия и още си на.... ако и чакай да видите вие къв го вадим! :):) Вече трябваше да си се усетил че си *** и ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 година
Зелка, стига спами ами хващай към Украйна за изграждане на 3-тата линия на 40км северно от Бахмут. Там ще имат нужда от някой турчин като теб да държи за ръчичка непълнолетните новомобилизирани 16г украински деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... сърби ли те халката ?! вероятно е от прекомерна нерегламентирана употреба ... :))) ... почивайте там в *** , не може през ден или всеки ден , взимайте си почивка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 8
andy
преди 1 година
До: khaoАко и те започнат специалнa операция, гoспoдapитe нaглo-caксoнци ще глътнaт вoдa още по-бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 8
andy
преди 1 година
Щото са нaглo-сaкcи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 5
evlogi
преди 1 година
Ейй, кво нещо е..Комунистите навсякъде и по всяко време са си едни и същи.Демагогия, лъжи и манипулации...Тия вече твърде дълго се задържаха в Китай.Да се надяваме,че Си с неговият маоистки курс и очевиден стремеж да се превърне във велик лидер ще е логичният завършек на този твърде вече период
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Глей ти.Не знаех ,че Тайван е нападнал Китай.Ще как съм го изтървал това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още