IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В необичайно остър тон Си Дзинпин обвини САЩ, че „потискат Китай“

Президентът на Китай подчерта значението на частния сектор за китайската икономика и призова компаниите да засилят иновациите

07:00 | 07.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
В необичайно остър тон Си Дзинпин обвини САЩ, че „потискат Китай“

В необичайно директни думи държавният и партиен лидер на Китай Си Дзинпин обвини САЩ и Запада, че се опитват да забавят възхода на страната му в света. В кулоарите на провеждащото се в момента годишно заседание на Народното събрание в Пекин президентът заяви, цитиран отдържавните медии, че средата за развитие на Китай се е „променила драматично" и че несигурността значително се е увеличила, като отправи рядка пряка критика към най-големия търговски партньор на страната.

„По-специално западните страни, начело със САЩ, се стремят към всеобхватно сдържане, обкръжаване и потискане на Китай, което поставя безпрецедентни сериозни предизвикателства пред развитието на Китай". В същото време Китай е изправен пред множество трудности, заяви Си Дзинпин, като посочи за пример многократните избухвания на Covid-19 и нарастващия натиск върху втората по големина икономика. Миналата година Китай не успя да постигне поставената от ръководството цел за растеж от 5,5% с цели 2,5 процентни пункта.

По-специално западните страни, начело със САЩ, се стремят към всеобхватно сдържане, обкръжаване и потискане на Китай.
Си Дзинпин
президент на Китай

Си подчерта значението на частния сектор за китайската икономика и призова компаниите да засилят иновациите и да играят по-голяма роля в установяването на технологична независимост.

Откритата критика на Си Дзинпин се отличаваше от предишни изявления, в които китайското ръководство предимно говореше неясно за „някои страни", без да назовава пряко САЩ или Запада. Забележките бяха направени по време на дискусии с делегати на Консултативната конференция - консултативен орган от видни личности, който заседава заедно с Народното събрание.

Коментарите на китайския президент подчертават нарастващото напрежение между САЩ и Китай, особено по отношение на напредналите технологии, и повдигат въпроса дали двете страни могат да създадат предпазни огради, за да намалят риска от грешни решения. След като Си и президентът Джо Байдън обещаха да подобрят връзките по време на среща през ноември, отношенията отново се влошиха.  

В допълнение към опасенията във връзка с предполагаемия китайски шпионски балон, който САЩ свалиха миналия месец, администрацията на Байдън продължи да предприема действия за предотвратяване на достъпа на големи китайски компании до американски технологии. По-рано тази година САЩ също така мобилизираха Япония и Нидерландия да ограничат износа на някои съвременни машини за производство на чипове за Китай, до голяма степен с цел ограничаване на военната експанзия.

Коментарите на Си са направени в момент, в който в Китай се провежда годишната среща на законодателния орган - Националния народен конгрес. Пекин се опитва да възстанови доверието на бизнеса и потребителите в икономиката, след като миналата година растежът отслабна до едва 3%, с което значително се размина с целта на правителството. За тази година властите планират растеж от около 5%.

Макар че Си направи окуражителни коментари за подкрепата на частния бизнес и предприемачите, той заяви, че правителството ще регулира растежа им „в съответствие със закона" и им напомни, че те трябва да играят роля в „награждаването на обществото", за да се постигне общ просперитет - препратка към неговата цел за намаляване на неравенството чрез разпределяне на богатството в страната.   

Той предупреди частните компании да изградят „хармонични" отношения с работниците и да се уверят, че развитието на фирмите „е в полза на всички служители по по-справедлив начин".

Кампанията на Си за намаляване на неравенството в рамките на стремежа към „общ просперитет" доведе до преразглеждане на образователната индустрия с цел печалба, регулаторни мерки срещу компаниите, работещи с технологични платформи, и подхрани опасенията за данъци върху богатството.  

Във вторник инвеститорите приеха речта с разбиране. Китайските акции, търгувани в Хонконг, добавиха 1,6% към 10:52 ч. местно време, като най-голям принос за това имаха технологичните акции, включително Alibaba Group Holding, Tencent Holdings и JD.com Inc. Индексът CSI 300 на континенталната част на страната остана без съществена промяна.

В доклада си за работата на правителството, публикуван в началото на заседанието на конгреса в неделя, премиерът Ли Къцян повтори призива си за „стратегия на цялата нация", която да изпревари Вашингтон в областта на фундаменталните научни изследвания и напредналите технологии - от съвременната интелигентност до космоса.

По-специално Китай се стреми да мобилизира национални ресурси за развитие на собствената си индустрия за производство на чипове. По-рано този месец вицепремиерът Лиу Хе заяви на среща на ръководни кадри в Пекин, че развитието на индустрията изисква от Китай „да използва добре както държавните, така и пазарните сили".

Китай вече обеща да инвестира допълнително 1,9 млрд. долара в най-големия производител на чипове за памет в страната, Yangtze Memory Technologies Co., сделка, която може да предвещава подновяване на притока на държавен капитал в сектора.

Според Tianyancha, правителствения уебсайт, който разкрива информация за регистрацията на компаниите, вливането на капитал от Големия фонд, както е известен основният инвестиционен инструмент на Пекин, е планирано да приключи на 31 януари.

Висшите китайски ръководители са разочаровани от липсата на напредък в разработването на местни алтернативи на чиповете. През миналата година те започнаха мащабна кампания за борба с корупцията, която доведе до отстраняване на висши служители и няколко ръководители, свързани с Големия фонд.

YMTC е един от малкото местни производители на чипове, които са в конкуренция на световните лидери и се конкурират с южнокорейските гиганти Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc. за осигуряване на чипове памет за широко приложение - от смартфони до сървъри за центрове за данни.

Възприемана като национален шампион, фирмата беше включена миналата година в разширяващите се черни търговски списъци на Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 4
scott
преди 1 година
До: scottрезервати, че и завземане на целата територия. ЩО НЕ ПАК? Вместо да любезничат със седящия бик докът поне *** не се избият до крак, те му ръмжът и на него. ЕДИН ВИД: КВОТО И ДА ПРАВИТЕ, ДОБРЛИЯТ ИНДИАНЕЦ Е МЪРТВИЯ ИНДИАНЕЦ И САМО ТАКИВИ ШЕ ОСТАНАТ.Историа, кво да правиш...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 6
scott
преди 1 година
До: pinoccioНАПЪЛНО НЕВЕРНО!Китай и СССР се сдърпаха, когато Китай помоли съюзът да му даде атомна бомба. Тез отказаха, китайците казаха, че сами ше се справат И КРАЙ! Никсън беше този, който дозаби клинът. Сега, днеска, играта е мнооого проста! Бледоликите накараха апачите и *** да воюват до смърт. Апачите се обърнаха към седящия бик, за общ отпор на целиь червен народ. Обаче, бледоликите си викат: ми ний в миналото сме постигнали пълно унищожение на апачи,*** и навахо, вкарване в
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
pinoccio
преди 1 година
По-интересна е играта на сенките, която стои зад цялата тази картина. Всичко започна от Кисинджър през 1975 г., когато американците решиха да направят от Китай бастион за възпиране на СССР. Това включваше използване на евтината и дисциплинирана работна сила и технологично захранване, хитро предложени от мъдрия Дън Сяо Пин. Отгледаха Дракона, той възмъжа и сега иска да лети - фундаментална стратегическа грешка от страна на Запада. Спечели тактически, но предстои да загуби стратегически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Оно не отбират китайски та да се самосезират по чл.326 https://clubz.bg/17117-chl_326_nk_i_otzivchivata_prokuratura
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 19
zelka007
преди 1 година
като стане несменяем , става невменяем ... и този започна да вижда враговете отвъд границата и да плаши съседите си с оръжия и да стяга вътрешните редици ... там уикито е табу , гледа се всеки ден едно приложение за смартфон с речите и напътствията на си-то , за да можеш да се возиш на влак ... и има изходяща виза ... :))) ... некое русoфилистиче-чайнофил да се метне на баламатума в защита на поднебесната кинкалерия ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още