IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шпионските игри на Русия в Северно море

Рибарски и научно-изследователски кораби под руски флаг картографират обекти от критичната инфраструктура, сочи разследване

21:50 | 19.04.23 г. 3
Снимка: Министерство на отбраната на Дания
Снимка: Министерство на отбраната на Дания

От години Русия използва цивилни плавателни съдове в Северно море, за да събира разузнавателна информация за военна активност и за обекти от критичната инфраструктура, показа разследване на обществените телевизионни оператори на Дания, Швеция, Финландия и Норвегия. Анализирани са движенията на десетки изследователски и рибарски кораби от 2013 година насам, чиито маршрути преминават около петролни и газови полета, вятърни турбини, както и в зони с военни учения, включително и на НАТО, пише Politico.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред ТАСС, че разследванията са безпочвени, а изводите - погрешни. Той препоръча на властите в страните да се съсредоточат на разследването около взривяването на "Северен поток".

Поне 50 руски кораба са били замесени в разузнавателни мисии в Северно море, констатират експертите, цитирани от норвежкият телевизионен канал NRK. Ръководителят на норвежкото разузнаване Нилс Андреас Стенсьонес коментира пред телевизията, че подобни действия са били извършвани в допълнение към обичайните търговски дейности. Руското законодателство дава възможност на военните да използват "граждански" плавателни съдове за различни дейности. 

Впечатление прави поведението на Taurus - един от риболовните кораби на една от най-големите риболовни компании в света Norebo, собственост на олигарха Виталий Орлов. Данните от опознавателната му система показват, че той е по-често в норвежките пристанища, отколкото в родния Мурманск. През последните десетина години корабът е бил 51 пъти в пристанища на Норвегия, като само 34 от тях е носил товар с риба.

През 2018 година Taurus изненадващо се отклонява от маршрута си и навлиза в зона, в която се провеждат учения на НАТО.

Проучвания на финландските власти пък показват, че научно-изследователският кораб "Адмирал Владимирски" вероятно е успял да направи карта на инфраструктурните обекти по дъното на Северно море, включително и кабели - електрически и комуникационни. Информация за това става ясна през ноември 2022 година. Корабът се е движил с изключена опознавателна система, а на борда му е имало въоръжени мъже с маски, разказва финландския обществен оператор Yle.

"Адмирал Владимирски" е започнал своето пътуване от Балтийско море и е стигнал до проливите на Северно море. Минал е край вятърни паркове в Шотландия, край Ламанша и Нидерландия. Опасенията на разузнавачите на Запад са, че по този начин Русия търси слабите места на Европа за последваща икономическа война.

Руският посланик в Осло Темураз Ромишвили нито отрича, нито потвърждава обвиненията. Според него работата по научните проекти е "съгласувана по дипломатични канали и е в съзвучие с международното законодателство".

Междувременно и британският Национален център за киберсигурност предупреди за възможни хакерски атаки срещу операторити на критична инфраструктура. Източник на заплахата са групи, които поддържат войната, която започна Русия срещу Украйна. Често тези групировки не търсят финансова облага и не са обект на контрол от страна на държавата, затова и техните действия са по-трудно предвидими, пише британската институция.

Целите на тези хакерски групи обикновено са по-мащабни от обикновено, макар че атаките им обикновено са DDoS или качване на фалшива информация по сайтовете на компаниите. Личи обаче желание за "разрушителни действия", казват още от центъра.

През есента на 2022 година взривове разрушиха три от четирите тръби на газопровода "Северен поток". На този етап разследващите органи коментират, че става дума за диверсия, но няма официални изявления кой носи вината за тези щети. Версиите са няколко като в Москва се придържат основно, че вина имат САЩ или Великобритания. Преди седмици се появи журналистическо разследване, според което замесени в случая са украинци, които обаче не са свързани с властите.

Взривовете на "Северен поток" накараха НАТО и ЕС да работят заедно в защита на критичната инфраструктура в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Rodnok... само изрожденската агитка подквuквате за гръмнати от хамериканците тръби ... на всички други е ясно , че това го направиха рашибозуците . що гръмнаха 3 тръби , а оставиха четвъртата от СП2 здрава ?! фитилът се е намокрил ли ?! ами не , за да лицензират пАтока , ама не стана ... още газ извираше от морето , излезна гъспромовски шеф и започна да обяснява , лицензирайте СП2 , ще възстановим тръбите за 6 месеца , за 500млн ... на вас все с муюве ли вкарват семето на акъла изотзаде ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
Rodnok
преди 1 година
Само 7-мата зелка не е разбрала че ТРЪБИТЕ ги ГРЪМНАХА *** кравари . За да подчинят и накарат Германия и зап. Европа да им играе по свирката и да не помислят за отказ на санкции срещу РУСИЯ . Ама да е *** да му го набиеш е зелката , а акъл - как ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
много скоро ще забранят изобщо на рассийски джелеза да припарват до критична инфраструктура на съюза ... от тия нищо не става ... да си гръмнат тръбите ... :))) ... те така утре ще ни гръмнат я кабел я метеорологична шaмандура в морето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още