fallback

Руската промишленост расте за първи път от началото на войната в Украйна

Данните са водени от силното представяне на военната продукция

21:10 | 26.04.23 г. 12
Автор - снимка
Създател

Руската индустрия неочаквано се възстановява за първи път от една година насам, тъй като секторите, свързани с военното производство, постигнаха силни резултати на фона на нарастващите разходи около инвазията в Украйна, съобщава Bloomberg.

Индустриалното производство е нараснало с 1,2% през март спрямо година по-рано, според Федералната статистическа служба, което е доста над спада от 1,4%, очакван от анкетирани от Bloomberg икономисти. Минното дело и добивът на ресурси са намалели с 3,6%,  като статистическата агенция не публикува данни за производството на петрол.

Производството е нараснало с повече от 6%, водено от 30-процентния ръст в „завършените метални изделия“, което включва оръжия и боеприпаси. Компютрите, електронните и оптичните продукти, които според икономистите вероятно включват части за самолетни и ракетни двигатели, както и оптически мерници и други системи, отчитат повишение от 23%.

Производството на „друг вид транспорт“, което включва бойни превозни средства, самолети и кораби, е нараснало с повече от 10% за втори пореден месец.

Ръстът на военното производство започна през февруари и следва бума на държавните разходи в началото на годината, който според длъжностните лица е свързан с неуточнени договори.

Данните за военното производство са държавна тайна, но според икономисти секторът е бил един от най-издръжливите от началото на войната преди повече от година. Президентът на страната Владимир Путин многократно заявяваше, че оръжейните заводи работят денонощно, за да отговорят на търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:42 | 26.04.23 г.
fallback
Още от Свят виж още