IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на горива от Русия остава стабилeн въпреки западните санкции

Доставките на петролни продукти възлизат на 1,9 млн. барела на ден през първите три седмици на април, показват данни на Vortexa

19:25 | 26.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руският износ на горива като дизел и бензин вероятно ще остане доста над сезонните нива този месец въпреки санкциите на Европейския съюз (ЕС), които наскоро влязоха в сила, съобщава Bloomberg.

Доставките на петролни продукти, от които повече от половината представляват дизелово гориво, възлизат на 1,9 млн. барела на ден през първите три седмици на април, показват данни на Vortexa Ltd., и анализирани от Bloomberg. Ако този темп се запази през останалата част от месеца, износът на Русия ще бъде най-високият за това време от годината поне от 2016 г.

В навечерието на почти пълната забрана на ЕС върху вноса по море на руски петролни продукти по-рано тази година имаше опасения, че Русия няма да може да намери нов купувач за целия този износ на дизелово гориво, което потенциално би принудило страната да забави темпа на рафиниране.

Износът на руски петролни горива остава стабилен въпреки западните санкции. Източник: Bloomberg Износът на руски петролни горива остава стабилен въпреки западните санкции. Източник: Bloomberg

Досега тези страхове се оказаха до голяма степен неоснователни. Износът на дизелово гориво през март достигна най-високото си ниво в историята на статистиката от началото на 2016 г. Доставките на суров петрол за международния пазар също не показват признаци на спад, въпреки че правителството казва, че производството е редуцирано.

Въпреки че общият износ на чисти петролни продукти от Русия остава стабилен според историческите стандарти, доставките през април са напът да се понижат на месечна база, което се случва всяка година от 2016 г. насам. Рафинериите в страната също леко забавиха темпа на преработка на петрол.

Голяма част от руското дизелово гориво се насочва към Турция, като барели отиват и към страни от Северна Африка, включително Мароко, Тунис и Либия. Доставките за Бразилия също се увеличиха след влизането в сила на санкциите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още