IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Повишаването на тавана на дълга е по-трудно от преди

Министърът на финансите на САЩ се надява да бъде намерено решение, за да се предотврати дефолт на страната

16:18 | 13.05.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън нарече спора за повишаване на тавана на дълга "по-труден" от преди, но изрази надежда, че ще бъде намерено решение, което да предотврати първия дефолт на страната, съобщи Ройтерс.

В интервю, дадено в кулоарите на срещата на финансовите лидери на Г-7 в Япония, Йелън заяви, че се надява през следващите няколко седмици да информира Конгреса на САЩ кога точно Министерството на финансите ще изчерпа средствата за плащане на задълженията на страната. Тя неведнъж е призовавала Конгреса да се съгласи да повиши лимита на федералните заеми, за да предотврати "икономическата и финансова катастрофа", която би настъпила, ако Съединените щати не изпълнят задълженията си.

Миналата седмица Йелън заяви пред конгресмените, че Министерството на финансите може да изчерпи парите си за плащане на всички държавни сметки още на 1 юни, ако Конгресът не повиши лимита на дълга. Тя не представи по-актуална информация днес.

Президентът демократ Джо Байдън настоява, че Конгресът има конституционното задължение да повиши тавана на дълга без условия, за да финансира предварително одобрени разходи. Републиканците, които контролират Камарата на представителите, поискаха мащабни бюджетни съкращения, за да дадат съгласието си.

За разлика от повечето развити страни, САЩ определят таван на сумата, която могат да заемат. Тъй като правителството харчи повече, отколкото взема, законодателите трябва периодично да повишават този таван, пише БТА.

Йелън заяви, че първият голям сблъсък за тавана на дълга от 2011 г. насам отразява продължаващата поляризация в САЩ след президентството на Доналд Тръмп и поражда опасения за отношенията и положението на САЩ в света. "Може би този път е по-трудно, но се надявам, че този ще завърши по същия начин, по който са завършвали другите, а именно, че ще намерим решение. Това е, върху което сме съсредоточени", добави финансовата министърка.

Йелън определи като положителен знак, че "почти всички", които са присъствали на срещата, организирана от Байдън с лидерите на Конгреса във вторник, са се съгласили, че би било неприемливо САЩ да изпаднат в неплатежоспособност.

Тя добави, че Байдън планира да присъства на започващата в петък среща на върха на Г-7 в Хирошима и я смята за приоритетна, но отбеляза, че той е заявил, че може да отмени пътуването, ако няма достатъчен напредък по ситуацията с тавана на дълга.

Въпреки загрижеността във връзка с борбата за тавана на дълга, Йелън заяви, че остава убедена, че администрацията на Байдън е възстановила лидерството на САЩ в света и другите лидери на Г-7 са благодарни, че са обърнали "циферблата на 180 градуса спрямо администрацията на Тръмп".

Британският министър на финансите Джереми Хънт заяви днес пред медиите, че евентуален дефолт на САЩ би имал "абсолютно съкрушително" въздействие. Той направи това изявление преди да се срещне с министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън в кулоарите на срещата на финансовите ръководители на страните от Г-7 в Япония.

Хънт добави, че въздействието на санкциите срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна не е било толкова ефективно, колкото военната подкрепа за Киев и подчерта, че страните от Г-7 искат да "премахнат риска" в отношенията си с Китай, а не да се се откажат от цялата търговия с Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 13.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 22 rate down comment 4
SnaGi
преди 10 месеца
До: zelka007, Рекордьора по спам и минуси взел да важничи. Младеж не те слуша главата тебе :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 33
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелнатарубла ... гледам стартирал си днешния поход на минусите , вдига ли ти се самолета от това ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Дали нема да си спретнат "внос на демокрация" от положителните за България страни на американските бази. https://en.wikipedia.org/wiki/American_Revolution
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
That something America hasn"t done since 1789 and we shoudn"t start now. https://***.youtube.com/watch?v=wXdszCz_yUQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още