fallback

Германия и Франция ще подсилят украинските военни 

Киев докладва за нов напредък край Бахмут, Пригожин предполага, че Русия може да е свалила свои военни самолети

07:04 | 15.05.23 г. 26
Автор - снимка
Създател

Украинският президент Володимир Зеленски се завръща в Киев с обещание за спешно необходима военна помощ от Германия и Франция. В Берлин и Париж Зеленски многократно настояваше за доставка на изтребители. Въпреки това и канцлерът Олаф Шолц, и президентът Еманюел Макрон реагираха предпазливо. Според Елисейския дворец френският държавен глава ще коментира по-нататъшната военна помощ за Украйна в телевизионно интервю в понеделник вечерта.

Темата за изтребителите се повтаря, казаха от Париж, като въпросът за тях вероятно идвал малко преждевременно. Преди да бъде доставен един самолет, е необходимо да има обучени пилоти. Обучението отнема известно време - а украинските пилоти не са били обучавани на френски модели, поясняват от Франция. По въпроса за изтребителите Шолц заяви, че Германия е доставила на Украйна много неща. Германия се концентрира върху подкрепата на отбранителната кампания. След САЩ федералната република е вторият най-голям поддръжник на Украйна.

За да я защити от руската агресивна война, сега Германия обеща военна подкрепа на стойност още 2,7 млрд. евро. Наред с другото, германската отбранителна промишленост ще предостави 20 допълнителни бойни машини на пехотата Marder, 30 танка Leopard-1 и четири системи за противовъздушна отбрана Iris-T SLM. Франция обеща доставката на десетки бронирани превозни средства и леки танкове, както и системи за противовъздушна отбрана с далечен обсег на действие. Освен това още хиляди украински войници ще бъдат обучени от Франция през настоящата година.

Зеленски благодари на Германия и Франция за военната им подкрепа

„Благодаря на г-н Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия, на г-н Олаф Шолц, канцлер на Германия, и на германския народ за силния отбранителен пакет, за лидерството им в защитата на живота срещу руския терор заедно с нас", написа той в Twitter. И добави, че е благодарен и на Макрон и целия френски народ „за военната подкрепа за нашите изтребители, които помагат в борбата срещу руските терористи". „Заедно ние приближаваме мира за всички украинци и европейци", написа още той.

Церемонията по връчването на наградата "Карл Велики" на украинския президент Володимир Зеленски започна днес с около час закъснение в западния германски град Аахен. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Зеленски пристигна първо в Рим в неделя за първото си посещение в Германия, откакто Русия започна инвазията си. В Берлин Зеленски се срещна с канцлера Шолц и други лидери. Следобед той и украинският народ бяха удостоени с наградата „Карл Велики" в Аахен за заслугите им към европейското единство. Изненадващо след това Зеленски отпътува за Париж, където се срещна с Макрон - това беше второто му посещение във Франция от началото на войната. Въпросът дали украинският президент е искал да отлети още същата вечер или след нощувка в Париж остана отворен, включително от съображения за сигурност.

Украйна докладва за нов напредък край Бахмут 

Украинските войски твърдят, че са постигнали нови успехи в района на силно оспорвания град Бахмут. „Нашите части превзеха повече от десет вражески позиции северно и южно от Бахмут и прочистиха от врага голям горски район близо до Иванивское", съобщи в Telegram заместник-министърът на отбраната Хана Маляр. По думите ѝ в процеса на операцията са били пленени руски войници.

“Напук на всичко", описа Маляр последните успехи на украинските войски. „Това е моментът, в който 1 метър струва 10 километра от гледна точка на сложността на задачата". Въпреки украинските успехи ситуацията при Бахмут остава напрегната, каза тя, като руските военни оказват решителна съпротива. „Врагът е събрал всичките си сили там и се опитва да напредне, като унищожава всичко по пътя си", пише Маляр. „Ожесточените боеве продължават“. 

През последните дни украинската армия успя да си върне територии около Бахмут, който е в центъра на ожесточени сражения от месеци. Силите на Киев сега могат да обградят бойците на частната руска наемническа група „Вагнер“, които са разположени в града, посочва DPA. 

Пригожин: Разбитите руски самолети може да са свалени от руски сили

Ръководителят на руската частна армия „Вагнер" предположи, че четири руски военни самолета, за които се съобщава, че са се разбили в регион, граничещ с Украйна, може да са били свалени от руските сили, предаде AFP.

Руски официални лица не са коментирали съобщенията в руските конвенционални и социални медии, че два изтребителя - Су-34 и Су-35 - и два военни хеликоптера Ми-8 са се разбили в Брянска област в събота.

Държавната информационна агенция ТАСС цитира неуточнени източници от службите за спешна помощ, според които Су-34 и един хеликоптер са се разбили. Други източници, сред които Владимир Рогов, ръководител на руска колаборационистка организация в Запорожка област в Украйна, твърдят, че са паднали четири самолета.

Според съобщенията всички те са принадлежали на една и съща военновъздушна група.

По време на войната трансграничен обстрел многократно е поразявал Брянск, който граничи с украинските Черниговска и Сумска област. Властите там твърдят, че необясними експлозии са дерайлирали и два товарни влака и че през март въоръжена група е проникнала в региона от Украйна и е убила двама цивилни.

Съобщените катастрофи пораждат опасения относно способността на Украйна да удари Русия и относно военната компетентност на Русия, отбелязва AP. A говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат отрече в неделя Украйна да е замесена в свалянето на самолета. В изказване по украинската телевизия той предположи, че отговорността може да е на самата Русия, но по-късно оттегли забележката си, като заяви, че това е бил опит за шега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 15.05.23 г.
fallback
Още от Свят виж още