fallback

Разработчици на хиперзвуковите руски ракети имат големи неприятности

Трима учени бяха арестувани преди дни по подозрение за държавна измяна

21:44 | 17.05.23 г. 15
Автор - снимка
Създател

Трима руски учени, които са работили върху хиперзвукова ракетна технология в Института по теоретична и приложна механика (ИТАМ), са изправени пред "много сериозни обвинения", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Анатолий Маслов, Александър Шиплюк и Валерий Звегинцев бяха арестувани преди дни и срещу тях се води разследване за държавна измяна.

Подозренията се приемат с тревога в руската научна общност и учени се обърнаха с отворено писмо в защита на своите колеги. Според тях тримата са невинни, а разследването може да нанесе сериозни щети в научната общност на Русия.

"Ние познаваме и тримата като патриоти и хора, които не са способни да извършат това, за което разследващите органи ги подозират", е записано в писмото.

 Песков отбеляза, че е запознат с писмото, но случаят е в ръцете на службите за сигурност и те вършат своята работа.

Според публикация в руското издание Moscow Times обвиненията срещу Маслов са, че е споделил с Китай данни за технологията. Той заедно с Шиплюк вече са били арестувани през лятото на 2022 година. Изданието посочва, че Звегинцев е бил под домашен арест от 7 април.

През март 2018 година президентът Владимир Путин се похвали със своите хиперзвукови ракети, които са в състояние да преодолеят всяка система за въздушна отбрана. Но от началото на май украинските военни съобщиха за общо 7 свалени ракети "Кинжал", които са от този тип. Нещо повече - последните преди дни Киев съобщи, че е свалил залп от хиперзвукови ракети, което експерти оценяват като ефективна работа на системата за отбрана, а не щастлива случайност.

Маслов и Шиплюк са представили прототип на ракета "Кинжал" по време на конференция във Франция още през 2012 година, допълва Ройтерс. Колегите на тримата арестувани учени са категорични, че тяхната работа е дискутирана многократно на научни форуми в чужбина, но преди това проверявана от научната общност в страната, за да не съдържа чувствителна информация.

"При това положение ние не само се притесняваме за съдбата на нашите колеги, но и как ще продължим да работим", казват руските учени в отвореното си писмо до властите.

В него те припомнят ареста на друг техен колега - Дмитрий Колкер, също по подозрение за държавна измяна, въпреки напредналия рак на панкреаса, от който е страдал ученият. Той е починал два дни след ареста си през 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 17.05.23 г.
fallback
Още от Свят виж още