IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В контролираната от Русия част на Украйна е взривен огромният язовир "Каховка"

Противници на режима на Путин са завзели погранично село, поне 8983 цивилни граждани са убити от началото на войната

06:45 | 06.06.23 г. 24
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/SERGEI ILNITSKY
Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

Във вторник в контролираната от Русия част на Южна Украйна е взривен огромен язовир от съветската епоха, което според украинските и руските сили е довело до наводнения в зоната на военните действия.

И двете страни обвиняват другата за разрушаването на язовира, предава Ройтерс. 

Непотвърдени видеоклипове в социалните медии показват серия от силни експлозии около язовир "Каховка". Други видеоклипове показват как вода се стича през останките на язовира, а минувачи изразяват шока си, понякога на силно нецензурен език.
 

Язовирът, висок 30 метра и дълъг 3,2 км, е построен през 1956 г. на река Днепър като част от водноелектрическата централа „Каховка".

В комплекса се намира язовир с обем 18 куб. км, който снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., и атомната електроцентрала в Запорожие, която също е под руски контрол.

Украинските военни заявиха, че руските сили са взривили язовира.

"Язовирът (Каховка) беше взривен от руските окупационни сили", заяви във вторник южното командване на въоръжените сили на Украйна на страницата си във Facebook. Наводнението след взривяването на "Каховка". Снимка: Telegram Наводнението след взривяването на "Каховка". Снимка: Telegram

„Изясняват се мащабите на разрушенията, скоростта и количеството на водата, както и вероятните райони на заливане“. 

Руските информационни агенции съобщиха, че язовирът, контролиран от руските сили, е бил разрушен при обстрел, докато официален представител на руските власти заяви, че става въпрос за терористична атака – руски акроним за нападение от страна на Украйна.

Ройтерс не е успяла да провери веднага сведенията за бойното поле от двете страни.

Междувременно цитирана от БТА, ТАСС съобщи, като се позова на службите за реакция при извънредни ситуации, че от разрушаването на язовирната стена ще бъдат засегнати около 80 селища.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще проведе спешна среща във връзка с взрива, съобщи Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна в Twitter.

По думите на ръководителя на президентската администрация разрушаването от Русия на язовира "Нова Каховка" в Южна Украйна представлява "екоцид", но националните и регионалните служители работят, за да гарантират безопасността на местните жители.

Андрий Йермак написа в Telegram, че действията на Русия представляват заплаха и за близката Запорожска атомна електроцентрала, без да уточни подробности. 

Губернаторът на Белгород признава за загуба на контрол в погранично село

След като през уикенда избухнаха боеве в руското село Нова Таволшанка близо до украинската граница, губернаторът на руската гранична област Белгород призна, че не контролира селото. „Днес не можем да влезем там", заяви Вячеслав Гладков във видеопредаване, в което отговаря на въпроси на граждани. По думите му в селото има около 100 души, които ще бъдат убедени да го напуснат през следващите дни. Антирежимният руски доброволчески корпус РДК заяви, че селото е под негов контрол.

Най-малко 8983 цивилни граждани са убити от началото на войната

От началото на руската война на 24 февруари 2022 г. досега са убити най-малко 8983 цивилни и са ранени 15 442 души, сочат проучванията на Комисията на ООН по правата на човека. Това са потвърдени жертви, се казва в изявление на организацията. Предполага се, че действителният брой е значително по-висок. Особено в силно оспорвани места като Мариупол в Донецка област или Лисичанск, Попасна и Сиеверодонецк в Луганска област има съобщения за множество убити или ранени цивилни. Въпреки това не е възможно своевременно да се провери и потвърди информацията оттам.

Русия очевидно изкупува обратно изнесено преди това оборудване

Възможно е Русия да изкупува обратно изнесено по-рано въоръжение от Индия и Мианмар, за да попълни собствените си оръжейни запаси. Това съобщава японската информационна платформа Nikkei, като се позовава на анализ на съответните митнически документи.

Пригожин: Руските твърдения за огромни украински загуби са фантазии

Твърденията на Русия, че нейните военни са нанесли огромни загуби на настъпващите украински войски, са "диви фантазии", заяви финансистът на руската групировка "Вагнер" Евгений Пригожин, цитиран от AFP.  По-рано Министерството на отбраната на Москва заяви, че е осуетило украинската офанзива, като руските войски са убили общо "1500 военнослужещи" и са унищожили над 100 бронирани машини.

"Да унищожиш хиляда и половина души, това трябва да е такова клане, в рамките на един ден, на повече от 150 километра, едно адско клане", написа в Телеграм Пригожин в отговор на твърденията. "Затова смятам, че това са просто някакви диви фантазии."

Пригожин също така заяви, че войските на Киев са постигнали успехи в близост до източния украински град Бахмут, за който Русия твърди, че е установила контрол миналия месец. По думите му руските войски "бавно" напускат село Берхивка край Бахмут, което според него е "срамно".

Пригожин се намира в публичен спор с редовната армия на Русия и наред с други критики обвинява военното ръководство на Москва, че не доставя достатъчно боеприпаси. 

Други събития от вечерта:

  • Русия твърди, че е предотвратила мащабна атака на украинските сили в Донецк.  
     
  • В навечерието на планираната контраатака срещу руското нахлуване украинският президент Володимир Зeленски прогнозира поражение за Русия в борбата. "Русия ще загуби тази война", заяви Зеленски във вечерното си видеопослание, излъчено в Киев.
     
  • Започнала е подготовката на украински пилоти за обучение във Великобритания. Правителственият ръководител Денис Шмихал благодари на Великобритания за готовността ѝ да обучава пилоти по време на среща с британския си колега Джеймс Клевърли в Киев. "Първата група е изпратена във Великобритания", каза той.  
     
  • ОС наложи санкции на девет руски официални лица заради задържането на критика на руския режим Владимир Кара-Мурса. Сред санкционираните са заместник-министърът на правосъдието, съдии и други съдебни служители, както и висш служител на затвора, съобщи ръководителят на външните работи на ЕС Жозеп Борел.  
     
  • Спорните ограничения върху вноса на зърно от Украйна ще останат в сила до средата на септември. Ограниченията все още са необходими, наред с другото, поради ограничените възможности за съхранение преди сезона на прибиране на реколтата, заявиха от Европейската комисия. Без удължаване на срока мярката щеше да изтече вчера.

Това ще бъде важно днес:

  • Германският канцлер Олаф Шолц ще приеме френския президент Еманюел Макрон в Потсдам на работен обяд. Според френското правителство разговорите ще бъдат съсредоточени върху положението в Украйна и разширяването на ЕС.
     
  • В Съда на Европейския съюз в Люксембург започва изслушването по делото, заведено от олигарха Алишер Усманов срещу санкциите за Украйна. Бизнесменът Григорий Берьоскин, който е смятан за съучастник на Путин, също е подал иск. През април 2022 г. Съветът на ЕС реши да замрази активите на двамата мъже с оглед на ситуацията в Украйна.
     
  • В Русия започва нов съдебен процес срещу Алексей Навални за предполагаем „екстремизъм". Ако бъде признат за виновен, Навални е заплашен от 30 години затвор в най-лошия случай. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 да, да... вчера излезе първия писък от един *** :):) Започва да се затега, за това копейките са супер активни тия дни! ... то даже не е нужно да следиш новините, само гледай копейките и всико става ясно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 14
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... подкарали са ги вече в някои части на фронта , и ги газят и с леопардите вече ... на малки групи по 30-40 войници с по няколко бойни машини и един или два танка ... точно в най-слабите им места ... украинците мълчат , но по рассийските телеграм канали бучат ... :))) ... те затова са бишнали стената , за да не мислят поне една част от фронта в момента ... да видиш чудо обаче , като се оттече водата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 13
Импeраторът
преди 10 месеца
Рашистите държаха доста време шлюзовете затворени, за да се напълни до най-високото си ниво язовира и съответно да са по-големи щетите от вълната. Това, че няколко рашисти на левия бряг са пожертвани не е проблем за Кремъл, даже с тях ще се оправдават - все пак властта цени живота на всеки рашист (смях). Какво следва? Основната част от левия бряг се мести посока Мелитопол и Бахмут. Дали ще е достатъчно, за да спре украинците, предстои са разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 12
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 аз го разбрах, защото ние неграмотните се разбираме, разбираш ли! .. Сега ще ти преведа... значи украинците сами си думнаха язовира и сега в знак на добра воля руснаците ще си думнат един от техните няакъде по русия! ... Но, Шшшшшшт, не казват кой ще е! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 10
khao
преди 10 месеца
До: 0pk ще стана грамотен, ама ти ще си останеш тъъъп! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 32 rate down comment 42
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
ГHУCHИ руски изчадия, затова цял свят ги мрази, включително и китайците, които просто ги доят и използват! Мордор в реалния свят, де що има читав човек там, гледа да избяга. Отвратителни същества!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 11
0pk
преди 10 месеца
До: zelka007 , еми научи се в крайна сметка да разбираш текста, който четеш. Уж си образован... По повод разрушаването - то си е в кръвта на модерните ероатлантици антисъветчици. Едните паметници бутат, другите тоталитарни язовирни стени. И в двата случая логика не се улавя, но за сметка на това изпъква прекомерния евроатлантически оптимизъм. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 17
zelka007
преди 10 месеца
До: 0pk... в това ти кво си мислиш като пишеш , и какво разбират другите хора от твоето написано , явно има неква разлика ... :))) ... да разбирам , че украинците са си самовзривили язовирната стена , за да поддържат добра военно-тактическа подготовка на войската по островите ... един вид да не се отпускат ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 13
0pk
преди 10 месеца
До: khao неграмотен си беше, неграмотен си остана, безполезен. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 12
khao
преди 10 месеца
До: 0pk ... полезен, тя преяписваше от мен в училище! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още