fallback

Путин: Русия ще разположи ядрени оръжия в Беларус в началото на юли

Това е първото разполагане на подобни бомби от Москва извън Русия от падането на Съветския съюз

16:49 | 09.06.23 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Русия ще започне да разполага тактически ядрени оръжия в Беларус, след като специални съоръжения за съхранение са готови на 7-8 юли, каза президентът Владимир Путин в петък. Това е първото разполагане на подобни бомби от Москва извън Русия от падането на Съветския съюз, предава Ройтерс.

Над 15 месеца след началото на най-голямата война по земя в Европа от Втората световна война Путин казва, че САЩ и западните им съюзници внасят оръжия в Украйна като част от разширяване на прокси война, целяща да постави Русия на колене.

През март Путин обяви, че иска да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус – очевидно предупреждение към водения от САЩ военен алианс НАТО заради подкрепата му за Украйна.

Водещи страни в НАТО казват, че те ще подкрепят Украйна и ще ѝ помогнат да се защити колкото време е нужно от това, което Киев определя като заграбване на земя в имперски стил от Русия, което застрашава оцеляването на украинската държава.

„Всичко върви по план“, каза Путин на беларуския президент Александър Лукашенко, докато обсъждаха планираното разполагане на ядрени оръжия като част от разговори в черноморския курорт Сочи.

„Подготовката на съответните съоръжения приключва на 7-8 юли и веднага ще започнем дейности, свързани с разполагането на подходящи видове оръжия на ваша територия“, е казал Путин според протокол от Кремъл.

Беларуският президент Лукашенко, от своя страна, е благодарил за това.

70-годишният Путин възприема войната като битка за собственото оцеляване на Русия, изправена пред определяното от него непрекъснато разширяващо се НАТО. Той предупреждава Запада, че Москва няма да отстъпи.

Украинският президент Володимир Зеленски казва, че Украйна няма да се успокои, докато и последният руски войник не бъде изхвърлен от страната му, която той иска да се присъедини към НАТО възможно най-скоро.

Ядреният ход на Путин се следи отблизо както от Съединените щати, така и от техните съюзници в НАТО в Европа и от Китай, който многократно предупреждаваше срещу използването на ядрени оръжия в конфликта.

След падането на Съветския съюз през 1991 г. Съединените щати и Русия работиха усилено, за да върнат в Русия огромния съветски ядрен арсенал, който преди това беше разположен в нови независими републики като Украйна, Казахстан и Беларус.

Само Съединените щати досега са използвали ядрени оръжия – при атаките през 1945 г. срещу японските градове Хирошима и Нагасаки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:54 | 09.06.23 г.
fallback
Още от Свят виж още