IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една трета от украинския износ на зърно е унищожен след блокирането на Черно море

Транспортните ограничения могат да свият брутния вътрешен продукт на Украйна през второто полугодие с 3%

11:00 | 19.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Усилията на Кремъл да парализира украинските хранителни доставки се увенчават с успех, като една трета от износа на пшеница в страната е унищожен, след като черноморските пристанища на Украйна бяха ефективно блокирани миналия месец, съобщава Bloomberg.

Спадът бележи значителна неуспех за икономиката на Украйна и глобалната продоволствена сигурност, дори и с подкрепата на Европейския съюз (ЕС) в размер на 1 млрд. евро за изграждане на алтернативни маршрути от началото на руската инвазия. Тази седмица САЩ заявиха, че работят с европейските си партньори, за да поддържат износа на зърно, разчитайки на реки като Дунав и други пътища, след като преминаването по море е станало опасно.

„Ключовият въпрос са речните пристанища“, коментира Евгения Слепцова, старши икономист в Oxford Economics. Но увеличаването на обемите чрез тях може да се окаже трудно, тъй като „сега Русия започна да бомбардира Измаил и Рени“, две пристанища по поречието на Дунав, които бяха атакувани по-рано тази седмица.

Украйна успя да изнесе само 3,2 млн. тона зърно, растителни масла и други храни през четирите седмици до 15 август, което представлява спад от съответно 4,4 и 4,8 млн. тона през май и юни, когато черноморската сделка все още беше в сила, сочат оценки на консултантската фирма UkrAgroConsult.

Сега се очаква запасите от зърно да набъбнат през следващата година, тъй като по-добрите от очакваното реколти са изправени пред по-малко пазарни пътища.

Дори на фона на войната Украйна все още е важен износител на зърно в световен мащаб, а черноморската сделка, от която Русия се отказа на 17 юли, помогна за облекчаване на ръста на световните цени и поддържане на стабилни потоци към потребителите. Търговията със зърно на Русия печели от слабостта на Украйна. Износът на култури процъфтява и се очаква да съставлява близо една четвърт от световната търговия с пшеница през сезон 2023-24 г.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че в рамките на месец след пропадането на зърнената сделка са отчетени седем атаки срещу пристанища с дронове и ракети, което показва колко трудно е било да се намерят надеждни решения.

Износът на зърно от Украйна се свива след блокадата на Черно море. Източник: Bloomberg/USDA Износът на зърно от Украйна се свива след блокадата на Черно море. Източник: Bloomberg/USDA

Има и логистични пречки: в момента отнема четири пъти повече време за някои товари да стигнат до Дунав в сравнение с юли заради задръствания, изтъква Алекс Лисица, член на борда на Украинския агробизнес клуб.

Закъсненията и по-малките обеми на пратките също водят до по-високи транспортни разходи. Олена Ворона, оперативен директор на доставчика Agrotrade Group, казва, че нейната компания напълно е преориентирала потоците към дунавските пристанища и железниците още преди сделката за зърно да се пропадне, но транспортните разходи са с до 50% по-високи.

Междувременно железопътният оператор на Украйна съобщи, че времето за изчакване на граничните пунктове към европейските страни в момента е около 5-6 дни. Шефът ѝ, Евгений Лященко, сподели пред Bloomberg, че се очаква износът на железопътен транспорт да се увеличи.

Това обаче може да не е достатъчно, за да предотврати по-широко забавяне. Износът на зърно и маслодайни семена от Украйна може да спадне с една четвърт през втората половина на годината в сравнение с първата половина, изчислява Слепцова от Oxford Economics.

„Това би свило с 3% брутния вътрешен продукт на Украйна през втората половина на годината“, предупреждава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 19.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
Импeраторът
преди 8 месеца
Рашистите обстрелват хранителни складове и площади с хора. Някакви сгрешени в главата и генът, живеещи сред нас същества, им се радват. Ден след ден...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още