IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния предприема мерки за увеличаване на транзита на украинско зърно

Партньорите на Украйна ще укрепват и диверсифицират алтернативните маршрути за износ на зърно

20:38 | 11.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мерки за увеличаване на транзитния капацитет на украинско зърно през Румъния от 2 на 4 млн. тона всеки месец ще бъдат предприети през следващия месец. Това съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин Гриндяну след разговори в Галац с висши представители на САЩ, Европейския съюз (ЕС), Република Молдова и Румъния за алтернативни маршрути за транспортиране на зърно от Украйна.

“Съгласихме се, че украинският износ на зърно трябва да бъде ускорен в контекста на атаките през последните седмици срещу украинските пристанища Рени и Измаил. Подчертах значението на румънските сухопътни, железопътни и морски транспортни маршрути за поддържане на непрекъснат поток за износ и внос от Украйна. От гледна точка на транспорта по река Дунав Сулинският канал е единственият жизнеспособен воден път за транспорт и затова е важно да се оптимизира капацитетът на този маршрут”, коментира Гриндяну, цитиран от Аджерпрес.

“Пред лицето на бедствието единството надделява. Румъния, Украйна, Република Молдова, Европейската комисия и САЩ ще обединят усилията си след грубото излизане на Русия от Черноморската инициатива за зърно. Въпреки безмилостното унищожение от Русия на украинската пристанищна инфраструктура и складове за зърно, ние оставаме ангажирани с осигуряването на непрекъснатост на украинския износ на зърно, за да отговорим на глобалното търсене", допълва той.

Американски дипломати допълват, че партньорите на Украйна са решени да укрепят и диверсифицират алтернативните маршрути за износ на зърно по железопътен, шосеен и морски път, като така ще се гарантира съществената роля на Украйна на световния пазар на храни.

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още