fallback

Зеленски е в Швеция за среща с местните политически лидери

Те ще обсъдят развитието на двустранното сътрудничество, както и начини за изграждане на сухопътната и въздушната отбрана на Украйна

14:40 | 19.08.23 г. 11
Автор - снимка
Създател

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е на посещение в Швеция, за да се срещне с министър-председателя на страната Улф Кристершон, съобщава Bloomberg.

„Бих искал лично да благодаря на Швеция за подкрепата на нашата борба за свобода и независимост“, каза Зеленски в Telegram.

Работната визита включва освен среща с Кристершон и разговор с председателя на парламента Андреас Норлен, ръководителите на парламентарните партии на Швеция и кралското семейство, споделя още Зеленски.

В списъка с ключови теми изпъкват „развитието на двустранното сътрудничество, по-специално в отбранителната индустрия“, включително начини за изграждане на сухопътната и въздушната отбрана на Украйна.

Тази седмица парламентът на Швеция одобри прехвърлянето на допълнителни 3,4 млрд. крони (около 310 млн. долара) военна помощ за Украйна, включително боеприпаси, резервни части, оборудване за разчистване на мини и превозни средства.  

В петък стана ясно, че американският държавен секретар Антъни Блинкен е изпратил писма до правителствата на Дания и Нидерландия, с които САЩ дават разрешение за доставката на самолети F-16 за Украйна.

"Остава от съществено значение Украйна да успее да се защити от продължаващата руска агресия и нарушението на суверенитета ѝ", посочва Блинкен в писмото до европейските си партньори.

Група украински пилоти вече започна курса и се очаква те да бъдат подготвени в рамките на няколко месеца. В Украйна обаче не очакват да получат западните бойни самолети преди началото на 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:33 | 19.08.23 г.
fallback
Още от Свят виж още