IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски е в Швеция за среща с местните политически лидери

Те ще обсъдят развитието на двустранното сътрудничество, както и начини за изграждане на сухопътната и въздушната отбрана на Украйна

14:40 | 19.08.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е на посещение в Швеция, за да се срещне с министър-председателя на страната Улф Кристершон, съобщава Bloomberg.

„Бих искал лично да благодаря на Швеция за подкрепата на нашата борба за свобода и независимост“, каза Зеленски в Telegram.

Работната визита включва освен среща с Кристершон и разговор с председателя на парламента Андреас Норлен, ръководителите на парламентарните партии на Швеция и кралското семейство, споделя още Зеленски.

В списъка с ключови теми изпъкват „развитието на двустранното сътрудничество, по-специално в отбранителната индустрия“, включително начини за изграждане на сухопътната и въздушната отбрана на Украйна.

Тази седмица парламентът на Швеция одобри прехвърлянето на допълнителни 3,4 млрд. крони (около 310 млн. долара) военна помощ за Украйна, включително боеприпаси, резервни части, оборудване за разчистване на мини и превозни средства.  

В петък стана ясно, че американският държавен секретар Антъни Блинкен е изпратил писма до правителствата на Дания и Нидерландия, с които САЩ дават разрешение за доставката на самолети F-16 за Украйна.

"Остава от съществено значение Украйна да успее да се защити от продължаващата руска агресия и нарушението на суверенитета ѝ", посочва Блинкен в писмото до европейските си партньори.

Група украински пилоти вече започна курса и се очаква те да бъдат подготвени в рамките на няколко месеца. В Украйна обаче не очакват да получат западните бойни самолети преди началото на 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 19.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 1
Tikva007
преди 8 месеца
До: Имитаторът: Ти нали си от дружината на Мима Кухата, дето ви призоваваше да се настанявате заедно с нея в гъъзза ми. Не са ти свикнали още очите с тъмното и си объркала някои физиологични органи. Това, което гледаш да се гърчи, са контракциите на дебелото ми черво, което е признак, че скоро може и да видиш светлина в тунела. За интелект, специално с теб, ще поговорим някой друг път. За сега се упражнявай с Мима в писане на тъъпоттии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 8
Импeраторът
преди 8 месеца
До: khao мен ми е ясно, че няма как да успея там, където държавата, обществото и родителите му (ако не е изоставен) са се провалили - да го направят човек :-) просто обичам да гледам как мозъка му блокира и как се гърчи пред факти - както се гавря с всички копейниците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 9
Импeраторът
преди 8 месеца
До: Амеба да сравняваме протестите на млади и стари по Майдана с тези на антифа в ЕС и САЩ е меко казано обидно за интелекта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Ахъм, то затова още не са изчистили фасадите на Киев от пушеците на коктейлите *молоттовв*, с които се грееха, докато си седяха. А в Профсъюзния дом в Одеса 40 човека изгоряха, защото са си играли с кибрит. Още може да се намерят клипове, как си седят на една фадрома, с която газят невъоръжените по заповед на Янукович полицаи. А до къде изгониха рассийското *** , виждаме днес на картата на войната. Чакаме да видим до къде още ще го изгонят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 3
Tikva007
преди 8 месеца
До: Имитаторът: от #5: Защо на протестиращите на Тръмп, които нахлуха в Капитолия, не им предадоха властта, а един застреляха като кучче и останалите са в каушша? Защо ЕС не спази ангажиментите си, подписани между Меркел, Оланд и Янукович за нови избори, а насърчи и подкрепи маскираните УПА-джии неонацисти на Ярош и Тягнибок, които донесоха с тояги и железа това, което преживява в момента украйна? Беше пълен нета със свастиките на киевските протестиращи, но чевръсто ги разтребиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 12
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... пахххаххаа ... смотaн политкомисар нефелник ... във Франция разбиваха магазини и коли и крадяха , а в Украйна си седяха на майдана и изгониха рассийското *** ... дай нещо по-смислено като опорка ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
Tikva007
преди 8 месеца
До: Имитаторът: Ти не ми обяснявай на мен какво искам. Не ми обяснявай и украинците какво искат. За да знаеш какво иска един човек, го питаш. За да разбереш какво иска болшинството от едно население или народ, също се пита. Затова се правят избори. В украйна само година преди преврата питаха народа какво иска и той си каза. По волята му имаше избрани президент, парламент и правителство. Ако уличният метеж е оправдан начин за народовластие, защо Макарон не предаде властта, а смаза протестите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 14
khao
преди 8 месеца
До: Импeраторът Ако беше нормален, шеше да му е ясно... но тоя е увреден и доста глууупав човек, така че няма шанс... ще продължи с малоууумните опорки! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 12
Импeраторът
преди 8 месеца
До: Tikva007 нямаше метеж, украинците искат да са част от цивилизацията, не от Рашистан - както ти искаш да си част от ЕС и НАТО, а не да живееш в Иран, Северна Корея или Рашистан. Путин не успя да сложи свой диктатор с мека сила и опита с тридневна операция. Провали се, изложи се, нанесе непоправими щети на Рашистан във всяко отношение. А връзките между двата народа са в кофата. Предполагам ти е ясно това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 8 месеца
До: Имитаторът: * Човешката цивилизация все още не иска Украйна да спечели, а просто Рашистите да загубят. * - Като се абстрахираме от дребната подробност, че бъркаш човешката цивилизация с една клика зеленоглави коммуннета, но има някакъв опит за прогрес в мисленето при теб. Още през 2014 г. метежът в Киев беше с тази скрита само за кьорравите цел. Иначе, кой цивилизован и мислещ за благото на украинците западен управник би подкрепил метеж с лозунги * Москали на ножи!* и *Москаляку на гиляку!*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още