IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новоизгряващи звезди стоят зад сделки за 50 млрд. долара от Персийския залив

Държавите от Персийския залив се стремят да реализират своите големи международни амбиции, създавайки водещи глобални компании

09:11 | 02.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Богатите на петрол монархии от Персийския залив сключват все повече международни сделки чрез подкрепяни от държавата фирми вместо чрез държавните инвестиционни фондове в региона, стремейки се да диверсифицират икономиките си и да спечелят повече влияние в световен мащаб, пише Bloomberg.

Наред с държавните инвестиции за милиарди долари, държавните компании в Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия - много от които също са подкрепени от фондовете за богатство - са участвали в сделки за поне 50 млрд. долара тази година в сектори от телекомуникации до възобновяеми енергийни източници и хазарта.

Въпреки че глобалната инвестиционна вълна на държавните фондове вероятно ще продължи, повече стратегически сделки се очаква да бъдат осъществени чрез най-големите корпорации в региона, като например производителя на чиста енергия Masdar от Абу Даби, Emirates Telecommunications Group и Saudi Arabian Mining Co.

Тази седмица Pure Health, чийто мажоритарен собственик е ADQ от Абу Даби, купи един от най-големите независими болнични оператори в Обединеното кралство в сделка за 1,2 млрд. долара. AviLease, компанията за отдаване на самолети на лизинг, собственост на Публичния инвестиционен фонд (PIF) на Саудитска Арабия, се съгласи да закупи авиационния финансов бизнес на Standard Chartered Plc за 3,6 млрд. долара.

Промяната в сключването на сделки показва как държавите от Персийския залив се стремят да реализират своите големи международни амбиции, като същевременно създават водещи глобални компании на фона на ограничените възможности за разширяване на дейността си у дома.

Тези усилия съвпадат с по-широките планове за привличане на инвестиции и технологии, както и за изграждане на нови индустрии и производствени мощности. Стратегията следва примера на страни като Южна Корея, където компании като Samsung Electronics Co Ltd. се превърнаха в нарицателно име.

"Корпорациите в Близкия изток, особено в Саудитска Арабия и ОАЕ, са упълномощени от своите суверенни спонсори да търсят трансформиращи сделки", казва Хамза Гирах, съпредседател на звеното за банкиране, капиталови пазари и консултации за Близкия изток и Африка в Citigroup Inc. "Това е най-голямата промяна, която наблюдаваме при сключването на сделки в Близкия изток, а именно появата на тези компании, които търсят растеж в чужбина и желаят да се разширят чрез придобивания".

През изминалата година много от световните компании, които сключват сделки, се обърнаха към държавните инвестиционни фондове от Персийския залив, които общо контролират активи на стойност най-малко 3 трлн. долара, като към водещ източник на финансиране, тъй като други се оттеглят. Според доклад на Bain & Co. през миналата година сключването на сделки в Близкия изток е нараснало с 39% благодарение на държавните фондове и корпорациите в региона. За сравнение, глобалната активност в областта на сливанията и придобиванията е спаднала с 12%. 

Банкерите от Wall Street вече отделят повече време за изграждане на връзки с някои от най-големите компании в региона на Персийския залив, вместо да насочват всичките си усилия към инвестиционните фондове. Много от тези фирми наскоро назначиха нови управленски екипи с опит в сключването на сделки, връзките с инвеститорите и финансите, за да осъществяват придобивания. 

Досега придобиванията от страна на близкоизточните суверенни фондове включваха предимно миноритарни дялове. Сделките от страна на компании, подкрепяни от държавата, позволяват на фирмите да придобият контролни дялове и да получат по-голямо влияние върху бизнеса чрез места в управителните съвети и права на глас. Някои фирми, като Adnoc, също се обединяват с международни партньори, за да осъществят сделки. 

"Инвеститорите от Близкия изток са все по-често на първо място в международните процеси на продажба", казва Анди Кернс, управляващ директор и ръководител на Близкия изток и Африка на капиталовите пазари в Houlihan Lokey Inc. "В същото време международните участници разглеждат кандидатите от Близкия изток като привлекателни партньори във все повече ситуации."

В Абу Даби, който управлява държавно богатство за около 1,5 трлн. долара и е дом на фондове като Abu Dhabi Investment Authority и Mubadala Investment Co, международната експанзия се движи от амбицията на управляващата фамилия ал-Нахаян - и по-специално на шейх Тахнун бин Зайед ал-Нахаян. 

Разглежданата по-рано тази година оферта на First Abu Dhabi Bank PJSC, чийто председател е шейх Тахнун, за закупуване на британската Standard Chartered Plc показва мащаба на амбициите на корпорациите от региона и на богатите държави, които ги подкрепят. Свързаните с него структури също така проучиха потенциални оферти за бутиковата инвестиционна банка Lazard Ltd. и британското подразделение на Silicon Valley Bank след нейния фалит, показвайки стремежа на Абу Даби да играе по-голяма роля на международната финансова сцена.

През април Mubadala се обедини с фирмата за изкуствен интелект G42 от Абу Даби, контролирана от шейх Тахнун, за да придобие европейската верига диализни клиники Diaverum на Bridgepoint Group Plc. Контролирано от него дружество участваше и в сделка с милиардера банкер Хайме Гилински за придобиване на най-големия производител на храни в Колумбия Grupo Nutresa.

Останалата част от материала можете да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 02.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още