IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на производителност спъва Персийския залив

Докато това не се промени, икономиките от региона ще са обречени на петролни и имотни цикли на бум и срив

20:50 | 29.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Дубай. Снимка: Bloomberg
Дубай. Снимка: Bloomberg

Ако искате да избягате от унинието, сковало света, просто вземете полет от епицентъра му, Лондон, до която и да е водеща столица в Персийския залив, единственият регион в света, където прогнозите за икономически растеж се повишават. Като домакин на Световното първенство по футбол, Катар кипи от нетърпение, както и нейните съседи, които приветстват преливането с гости на катарските хотели. Дубай се радва на нов бум на недвижимите имоти. Регионални съперници като Рияд се надпреварват да бъдат следващият Дубай, насочвайки печалбите от петрол в мегапроекти за имоти, пише за Financial Times Ручир Шарма, председател на Rockefeller International.

Много лидери от Персийския залив признават, че бумът, изграден върху високите цени на петрола и имотите, е малко вероятно да бъде траен, но този вековен проблем може да почака. Въпреки опасенията на Запада за правата на човека в региона, купонът сега тече.

С 28 сгради с височина над 300 метра, повечето построени през последните 10 години, Дубай е най-вертикалният град в света, като в сравнение с него дори Манхатън и Шънждън в Китай изглеждат относително плоски. Сега, в своя трети и най-изобилен бум на недвижимите имоти за последното десетилетие, Дубай поставя рекорди по брой и стойност на продадените сгради, като продажните цени се покачват най-бързо в горния сегмент на пазара. Разговорите на вечеря в многобройните ресторанти със световни марки в Дубай, от Armani до Zuma, се въртят около това кой милиардер колко е платил за най-новата луксозна вила.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (които включват Дубай и Абу Даби) представляват близо 75 процента от икономиката на Персийския залив и са дом на нейните финансови центрове. Постъпленията от първични публични предлагания едва текат в по-голямата част от света през тази година – те се сринаха с 95 процента в Ню Йорк до малко над 7 милиарда долара – но се увеличиха повече от три пъти в Рияд, пет пъти в Абу Даби и скочиха от нула до 7 милиарда долара в Дубай.

Бумът в Персийския залив започна бавно, на фона на предизвиканите от кризата реформи през последното десетилетие, след което се засили, когато цените на петрола започнаха да се покачват в началото на 2020 г. След глобалния срив на цените на петрола от 2014 г., който предизвика срив в имотите в Дубай, емирството направи още по-лесно преместването там без да се дължат данъци. Сега градът привлича все по-широк набор от чуждестранни купувачи, от големи хедж фондове до руски магнати, търсещи убежище от санкциите, свързани с войната в Украйна.

Саудитците отговориха на шока в цената на петрола от 2014 г. с още по-мащабни реформи, оптимизиране на държавата, облекчаване на религиозните ограничения, улеснявайки жените да работят и чужденците да инвестират. Намаляването на заплатите в публичния сектор помогна на Саудитска Арабия да върже бюджета си с цени на петрола под 70 долара за барел, спад от малко под 100 долара през 2015 г.

Делът на саудитските жени, които имат работа, се е удвоил само за пет години до 35 процента. Дългогодишните посетители в страната сега са изумени да бъдат посрещнати от жени гранични агенти и да намерят любовни приключения, кафенета за запознанства и партита за Хелоуин в страна, която забрани всяко публично смесване между половете само преди десетилетие.

Старите навици обаче не са изчезнали напълно. Религиозната полиция вече не налага хиджаба, но повечето жени все още го носят. Чуждестранните посетители са помолвани да не показват коленете си. Все пак саудитците вървят към отвореност във време, когато много страни се обръщат навътре. Рияд изглежда сериозно в оспорването на Дубай като търговския кръстопът - ако не и свободния Лас Вегас - на Персийския залив.

За да надминат Бурж Халифа в Дубай, най-високата сграда в света с много, саудитците започнаха работа през октомври по Линията, дълъг 105 мили „линеен град“, състоящ се от две успоредни линии небостъргачи, които биха били най-дългите и най-големите сгради в света досега, ако проектът всъщност бъде завършен. Идеята е взаимствана от самия Дубай: изградете нещо грандиозно и те – световни знаменитости и финансисти – ще дойдат. Представители на Персийския залив сега говорят безкрайно и за привличането на технологични предприемачи към партито.

Технологиите са важен двигател за растежа на производителността. Никой регион няма по-лоши резултати в това отношение от Персийския залив. Средно, основната производителност се свива с повече от 2 процента годишно в шестте икономики от Персийския залив, откакто започват да се събират данни през 1980 г., според Citi Research, която свързва този провал с неефективните правителства, които по-специално имат трудности с налагането на стабилни регулации и осигуряването на лесен достъп до кредити. Отрицателният растеж на производителността помага да се обясни защо в петролна държава като Саудитска Арабия доходът на глава от населението се покачва до нивата на развитите страни само когато цените на петрола се повишават, а след това спада, когато те се понижават.

Лидерите от Персийския залив осъзнават задачата, която стои пред тях: насочване на повече инвестиции към технологиите и промишлеността, за да освободят икономиките си от петролните и имотни цикли на бум и срив. Без такива промени тяхната съдба ще бъдат периодичните партита, а не трайният прогрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Естествено , че имат проблем с производителността ... Те не работят ... !! ... Там си плащат за да им работят ... :))) ... Цъкането по екселски таблици , като акционери във фирми не е работа ... :))) ... Колкото импа работи в гъспром и роснефт , или тиква007 в ria.ru , толкова и те ... Но пък са им построили чудесия насред пясъците ... Тук две мнения няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още