IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Дъскарев: При евентуална победа, на Тръмп няма да му е до Аржентина

Как ще се справи с незаконната емиграция и вноса на смъртоносния фентанил бъдещият президент на САЩ, коментира журналистът и международен анализатор

22:53 | 21.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

При евентуална победа на Тръмп в Белия дом на новия държавен глава на САЩ "няма да му бъде до Аржентина" заради огромните проблеми на южната граница и масирания наплив на незаконни емигранти, които биват използвани за внос на фентанил - изключително смъртоносен наркотик, произвеждан в Китай, който отнема живота на 100 хиляди американци всяка година. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор.

„В съобщението си, което отправи към новия лидер на Аржентина, Тръмп направи аналог със своята прословута реплика: "Нека направим Америка отново велика". Той каза: "Нека направите Аржентина отново велика". Доналд Тръмп визира бившето величие на Аржентина, която някога е била основен източник на месо – през 20-те и 30-те години на миналия век и много българи също са заминали да работят и живеят там. Тя е била много добре развита държава и вероятно Тръмп има предвид именно това“, посочи той.

Дъскарев напомни, че във връзка със скорошното посещение на китайския президент в САЩ отново се заговори активно за проблема с произвеждания в Китай наркотик фентанил, който преминава през южната граница, благодарение на засиления емигрантски поток. „Много е хубаво, че тази среща се случи. Много е добре, когато лидерите на първата и втората световна икономика разговарят. Но от това не произлязоха кой знае какви резултати", смята международният анализатор.

По думите му основният проблем са милионите незаконни емигранти, които Байдън пусна през южната граница с Мексико. „Според едни източници те са 5 милиона, според други са 6 милиона души, а според трети - 8 милиона. Мексиканските картели вече се чувстват като у дома си, защото използват тази огромна незаконна емиграция, за да вкарват фентанил. Данните според едни данни са 75 милион убити американци, а според други данни - 100 хиляди и то само за 2022 година, а за 2021 по данни на Министерството на здравето – близо 107 хиляди американци са загинали в следствие на употребата на фентанил“, отбеляза Дъскарев.

Какво още да очакваме от отношенията между САЩ и Латинска Америка? Как се пренарежда световната геополитическа карта на фона на изборните резултати в Аржентина? Какво е отношението на съседните лидери на Аржентина към новоизбрания президент Хавиер Милей? Какво да очакваме от изборите в САЩ? Какви са изгледите Тръмп отново да влезе в Белия дом и какво да очакваме, ако това се случи?

Вижте целия коментар в рубриката „Северна Америка“ във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още