IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притежатели на беларуски дълг в спор с Euroclear заради облигации за 800 млн. долара

Собствениците на облигации настояват Euroclear да уреди сделки с дълговете на санкционираната страна, но вместо нова книжата са блокирани

08:20 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Euroclear е в спор с притежателите на беларуски държавен дълг, които твърдят, че депозитарът на ценни книжа им забранява да продадат просрочени облигации на стойност 800 млн. долара.

Притежателите на облигации настояват Euroclear да уреди сделки с дълговете на санкционираната страна, според хора, запознати с въпроса, пише FT.

Базираната в Белгия Euroclear е маркирала облигацията от 2023 г. само като „падежирана“, а не като „неизпълнена“, казват източниците на изданието. Това означава, че облигациите на практика са блокирани и притежателите им не могат да продадат вземанията си.

Спорът подчертава неудобната позиция, в която се намира Euroclear – как да приложи западните санкции върху активи, свързани с Русия и нейните съюзници, заради войната в Украйна, пише медията.

Клиринговата къща е един от стълбовете на световния капиталов пазар, като проследява и финализира милиони сделки с ценни книжа всеки ден. Тя е задържала плащания към и от санкционирани субекти в Русия и други страни, като реализира над 3 млрд. евро печалби от замразени руски активи.  

Лидерите на ЕС планират да похарчат парите за подпомагане възстановяването в Украйна.

Агенциите за кредитен рейтинг миналата година обявиха Беларус в неизпълнение на държавния си дълг, включително облигации за 800 млн. долара с падеж през февруари, след като забраните на САЩ и ЕС спряха един от най-близките съюзници на Русия да плати на притежателите на дългове.

Беларус пламенно подкрепя руската инвазия в Украйна. Президентът на страната Александър Лукашенко е близък съюзник на руския президент Владимир Путин. Лукашенко предостави убежище на руския военачалник Евгений Пригожин, а Путин изпрати тактически ядрени бойни глави в Минск по-рано тази година.

Миналата година ЕС наложи санкции, включително ограничаване на финансовите потоци от Беларус към блока, и забрани на няколко беларуски банки да използват системата за съобщения за международни разплащания Swift.

Euroclear не е маркирала дълга като просрочен, казват източници на FT. Това е необходима стъпка, която позволява да се върви към евентуално преструктуриране на дълга на Беларус. Това означава, че притежателите на облигации не могат да продават активите си на инвеститори в затруднени дългове, които се надяват да спечелят пари от план за разрешаване на ситуацията.

Притежателите на облигации твърдят, че за разлика от Русия санкциите срещу Беларус не пречат на парите да им бъдат изплатени или облигациите да бъдат маркирани като просрочени.

„Беларуската централна банка не е изправена пред точно същите санкции като руската централна банка“, казва Максимилиан Хес, сътрудник в Изследователския институт за външна политика. „Не им е забранено да осъществяват трансакции в долари, както на Руската централна банка. Беларус недвусмислено е във фалит“, посочва той.

Euroclear отказва да коментира. Министерството на финансите на Беларус не е отговорило на исканията за коментар.

„Euroclear са изключително предпазливи и не смятат, че тази облигация е в неизпълнение“, казва притежател на такива облигации. Източникът на медията допълва, че „няма санкция, която да забранява на Беларус да извършва плащания в долари чрез клиринговата система“.

„Фактът, че тези облигации се считат за падежирани в системата Euroclear, означава, че те не могат да бъдат уредени, те са постоянно блокирани, няма пазар за тези облигации“, добавя същият притежател на облигации на Беларус.

Сред инвеститорите в облигации на Беларус са Eurizon, звеното за управление на активи на италианската банкова група Intesa Sanpaolo, Инвестиционният съвет на щата Уисконсин и базираната във Филаделфия Hartford Funds, според данни на Bloomberg. Те отказват коментар.

Рейтинговите агенции Moody’s, S&P и Fitch обявиха Беларус в неизпълнение. „Беларус ще остане в неизпълнение на своите неизплатени еврооблигации, докато подкрепя агресията на Русия срещу Украйна и санкциите останат в сила“, писа Moody's още през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още