IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Беларус иска да запази своя суверенитет, трябва да острани диктатурата на Лукашенко

Властта на беларуския президент е слаба и на него ще му е трудно да гарантира стабилността на режима, като същевременно поддържа обвързаността с Русия, според анализ

21:19 | 16.03.23 г. 8
Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: EPA/Президентство на Беларус
Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: EPA/Президентство на Беларус

Ако Беларус иска да запази своя суверенитет, отстраняването на диктатурата на Александър Лукашенко е от решаващо значение.

Сред източноевропейските държави нито една не е останала под влиянието на Русия, както Беларус. Президентът Александър Лукашенко управлява страната с желязна ръка от встъпването си в длъжност през 1994 г. За мнозина дори е изненада, че след една година война беларуските военни все още не са се присъединили към Русия срещу Украйна, пише Emerging Europe.

Още от нелегитимното преизбиране на Лукашенко през 2020 г. и последвалите масови антиправителствени протести, неговото влияние върху властта е слабо. Въпреки че руската намеса успя да потуши протестите, режимът загуби голяма част от доверието.

Никоя услуга обаче не остава неплатена, тъй като протестите бяха подходящ момент за Кремъл да продължи да се налага във вътрешните работи на Беларус. Според изтекла информация през февруари 2023 г. Русия се стреми постепенно да демонтира държавността на Беларус през следващото десетилетие.

Беларуското гражданско общество – както в страната, така и извън нея – оказва натиск върху режима да остане неутрален. Сега, когато недоволството продължава да назрява, Лукашенко ще се затрудни да гарантира стабилността на режима си, като същевременно поддържа обвързаността с руския президент Владимир Путин.

Вътрешна опозиция

Изборите за президент през 2020 г. бяха повратна точка за беларуското общество. До този момент режимът на Лукашенко притежаваше някакво подобие на легитимност. Явното незачитане на демократичните норми обаче, както и работата на опозиционния лидер Светлана Тихановска, разсеяха всички илюзии, които може би бяха останали.

Лукашенко остана на власт, въпреки че изборите се смятат за нелегитимни от международната общност, а Тихановска продължава да ръководи беларуската опозиция в изгнание. През август 2020 г. тя и други опозиционери основаха Координационен съвет, който се стреми към демократизация на страната. Това създаде проблем за Лукашенко, тъй като Координационният съвет се очерта като жизнеспособна алтернатива на неговото управление.

Нестабилността в страната също продължава. Беларус служи като плацдарм за руските операции в Украйна. От самото начало на войната беларуски активисти участват активно в логистични саботажи, а доброволци се бият за украинската армия.

Беларуските железници, които са част от логистичната мрежа на Русия, са ключова цел на саботажите. Според Олексий Арестович, съветник по стратегическите комуникации в канцеларията на президента на Украйна, саботажът на жп мрежата „затруднява живота на руските войски“. В края на февруари 2023 г. беларуските партизани успяха да използват дронове, за да повредят руски самолет за наблюдение, разположен близо до Минск.

За да овладее ситуацията, Лукашенко прилага все по-авторитарни мерки. В началото на март 2023 г. носителят на Нобелова награда за мир Алес Бяляцки беше осъден на 10 години затвор. Това беше последвано от 15-годишна присъда за Тихановска задочно и разширяване на смъртното наказание, за да включва актове на държавна измяна. Тихановска коментира в тази връзка, че Лукашенко „изпробва обичайната си тактика на сплашване“.

Възможността за пряко военно участие обаче остава малка. Проучване на Chatham House заключава, че 93 процента от беларусите са против военно участие във войната в Украйна. Лукашенко се нуждае от защитата на армията, за да запази властта в Минск. Разполагането на войски в Украйна би настроило всички в страната срещу него. С рейтинг на одобрение под 30 процента и с Русия на прага това не е риск, който Лукашенко може да си позволи да поеме.

Независимостта като основен въпрос

Лукашенко предприе множество дипломатически ходове, за да гарантира своята политическа жизнеспособност. През януари той заяви, че Беларус няма да атакува, освен ако страната не бъде провокирана, което предизвика украинско предложение за пакт за ненападение.

През февруари Лукашенко посети Пекин, където потвърди ангажимента на страната към „усилията за възстановяване на регионалния мир и ред“ с китайския президент Си Дзинпин – друг силен съюзник на Путин. През март Беларус също обеща заедно с Иран да засили сътрудничеството с Русия.

Тези актове на балансиране не са без риск. Русия отдавна се стреми да включи Беларус в съюзна държава. Както беше разкрито в изтекъл документ през февруари, Кремъл възнамерява да увеличи зависимостта на Минск от Москва през следващите години.

Хана Любакова, чуждестранен сътрудник в Атлантическия съвет, казва, че документът е разкрил стратегията на Русия да окупира и колонизира Беларус. „Бих казала, че много от стъпките в този документ вече са изпълнени, като пълния контрол върху политическия живот, икономиката и медиите в Беларус. Това е хибридна окупация и се извършва от години“, казва тя пред Emerging Europe.

„От 2020 г. интеграционните процеси се засилиха. В момента можем да констатираме, че Беларус загуби своя суверенитет във военната, икономическата, външнополитическата и информационната сфера. Лукашенко не разполага с много опции и инструменти за отказ, ако Путин поиска допълнителни отстъпки, например разполагането на беларуски войски в Украйна“, добавя тя.

Въпреки това Любакова подчертава, че „беларусите твърдо се противопоставят на войната и участие на Беларус не е обсъждано и/или одобрено от хората“.

„Въпреки пропагандата и цензурата, хората все повече разбират, че Беларус трябва да напусне възможно най-скоро т. нар. „Съюзна държава с Русия“ и Организацията на договора за колективна сигурност. Тези организации държат Беларус в руската орбита, те също заплашват беларуската независимост и само биха забавили всеки процес на реформи, освен ако не бъдат изоставени“, допълва тя.

Малко от това е вероятно, докато Лукашенко е начело на държавата. Според Любакова, ако Беларус иска да запази своя суверенитет, тогава „разрушаването на диктатурата на режима му е от решаващо значение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: baba_meca... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
baba_meca
преди 1 година
До: zelka007Именно в това е идеята- на запад- либерални ценности, на Изток - авторитарни ценности. И едните и другите имат суверенитет да си правят каквото на тях им е кеф. От изток може да си говорят колкот искат, че на запад са лесбийки, от запад може да си говорят колкото искат, че на изток са диктатори, но в крайна сметка всеки може да се самоопределя какъв е.... Но в рамките на ЕС самите държави имат ограничен суверенитет, докато на изток Беларус е суверенна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
Кво се обясняваш на Зелника с *** на главата. Оказа се че зануления Запад всява демокрация с бомби и разделяне на малки държавички или дестабилизиране на цели държави като ликвидират законно избраните им лидери. Когато Запада го прави това е законно и не е в нарушение, понеже го правят за собствения си суверенитет, опитавайки се да Демократизират вражеска за тях страна. Видя се в Либия, Куба, Ирак, Сирия, Сърбия/Косово и къде ли още не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: baba_meca... види се липсват ви тези суверенни права на една суверенна държава ... предполагам с огромно отвращение ползвате мракобесно наложените евроатлантически либерални ценности да можете да пътувате в цяла европа с една лична карта , и да изразявате ежедневно в популярни медии и по площадите несъгласието си с една или друга политика на правителството . като последното м/у другото не знам дали ви прави впечатление но се сменя често , а не е несменяемо като въпросният господин ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
baba_meca
преди 1 година
До: zelka007.....По въпроса за трудовите колонии-те ги вкарват в тях на основание на законите на Беларус, което именно е суверенитет- да можеш да си приемаш в държавата каквито си искаш закони, а не като нас - законите ни следват директиви от ЕС и ние не можем да си приемаме каквито си искаме закони . За да можем да го правим трябва да напуснем ЕС, както направи UK.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
baba_meca
преди 1 година
До: zelka007Потърси значението на суверенитет. Нищо няма за визи. Беларус е призната суверенна държава, но другите държави не са длъжни да допускат нейни граждани на своя територия- това по отношение на визите. Значи ли, че САЩ нямат суверенитет, щото американците не могат да ходят в Северна Корея например? По въпроса за трудовите колонии-те ги вкарват в тях на основание на законите на Беларус, което именно е суверенитет- да можеш да си приемаш в държавата каквито си искаш закони, а не като на ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: baba_meca ... не знам дали помните , но за излизане от БГ си искаше виза преди , сега искат ли Ви ?! в беларус има изходяща виза за всички ... :))) ... това е упражняване на суверенно право ... !! ... не знам дали ви допада , но е така ... също така , ако държите плюшено меченце в ръка пред парламента на беларус , директно отивате в трудова колония за няколко години ... тва също е някакво вътрешно суверенно право ... искате ли и у нас така ?! по суверенно да бъде ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
baba_meca
преди 1 година
И като го махнат ще станат суверенни като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още