IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Беларус, който е във фактически фалит, проблемите се увеличават

Очакват се още санкции срещу страната, след като диктаторът ѝ Александър Лукашенко я включи в „регионална групировка“ заедно с Русия

08:44 | 21.10.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Президентът на Беларус Александър Лукашенко (вляво) и президентът на Русия Владимир Путин (вдясно). Снимка: EPA/Mikhail Voskresensky
Президентът на Беларус Александър Лукашенко (вляво) и президентът на Русия Владимир Путин (вдясно). Снимка: EPA/Mikhail Voskresensky

По-рано този месец диктаторът на Беларус Александър Лукашенко, който рядко попада в новините поради правилни причини, измисли характерен иносказателен начин да се опита да контролира необузданата инфлация: той „забрани“ повишаването на потребителските цени.

„От днес всяко увеличение на цените е забранено“, каза Лукашенко на 6 октомври, като определи ръстовете на цените като „възмутителни“, припомня Emerging Europe.

Светлана Цихановска, лидерът на беларуската опозиция в изгнание, сравни този ход със „забрана на дъжда“ и предупреди, че мерките могат да утежнят икономическите проблеми на страната. „Тези отчаяни опити за контрол демонстрират всъщност липса на контрол и неспособност за управление на ситуацията“, коментира тя и допълва, че „единственият източник на политическата, икономическа и хуманитарна криза в Беларус е самият режим“.

Фактически фалит

Според Световната банка, която миналата седмица публикува най-новите си икономически прогнози за Източна Европа и Централна Азия, инфлацията в Беларус през юли е била 18,1 процента и се очаква да нарасне до 18,7 процента до края на годината. През 2023 г. няма да има отдих – инфлацията ще се ускори до 18,9% тогава, прогнозират икономистите.

Междувременно се очаква икономиката на страната да спадне с 6,2 на сто. Износът, възпрепятстван от санкциите, въведени през 2020 г. след фалшифицираните президентски избори, за които Лукашенко твърди, че е спечелил с 81 процента от гласовете, и разширени след нахлуването на Русия в Украйна, е намалял с 11,8 процента.

Беларуските фирми трудно ще успеят да намерят нови пазари. Дори да го направят обаче, неоптималните транспортни маршрути и механизми за финансиране увеличиха трансакционните разходи и отслабиха ценовата конкурентоспособност на износа им.

На 17 октомври Световната банка постави всички заеми, отпуснати от основното си кредитно подразделение, Международната банка за възстановяване и развитие (МБРР), на Беларус в статус „необслужвани“. Този статус влезе в сила незабавно заради просрочени плащания в размер на 68,43 млн. щатски долара.

Това следва действията на Fitch през септември – агенцията понижи рейтинга на четири беларуски суверенни еврооблигации до „D“ и потвърди рейтинга на Беларус по подразбиране на „RD“ (Restricted Default).

Абсурдни изявления

През последните седмици имаше много спекулации, че Беларус ще влезе официално във войната в Украйна. Русия използва страната като плацдарм за своята офанзива към Киев през февруари, но Минск не ангажира свои войски.

Оттогава Лукашенко няколко пъти се среща с президента на Русия Владимир Путин и редовно гласува с Русия в ООН, последно миналата седмица. Другите държави, които подкрепят Москва в организацията, са Северна Корея, Сирия и Никарагуа.

На 7 октомври Лукашенко обяви, че той и Путин са се договорили за разполагането на комбинирана руско-беларуска „регионална групировка“. Минск освен това твърди, че Украйна се готви да атакува Беларус, макар че не предоставя никакви доказателства за агресивни намерения от страна на Киев. Украинските власти отхвърлят тези твърдения като абсурдни измислици.

Няколко хиляди от 9 хил. руски войници, които трябва да се разположат в Беларус като част от тази регионална групировка, пристигнаха в страната. Ще последват учения с бойна стрелба и изстрелвания на зенитни управляеми ракети.

САЩ поне засега омаловажават вероятността Беларус активно да се включи във войната. „Това е нещо, което със сигурност държим под око, но към момента нямаме никакви индикации, които биха ни накарали да променим гледните си точки на бойното поле“, коментира пред медията служител на Държавния департамент на 17 октомври.

Според Цихановска обаче Лукашенко вече не взема решения, а Кремъл. Тя подчертава, че Беларус трябва да излезе от военни, политически и икономически съюзи с Русия, които подкопават националните интереси на страната.

Очакват се още санкции

Междувременно режимът в Минск продължава да репресира инакомислието. На 17 октомври съд осъди няколко правозащитници на строг затвор по обвинения в тероризъм и държавна измяна.

Най-дългата присъда от 25 години беше дадена на Николай Автухович, лидер на правозащитната група "Вясна", чийто основател Алес Бяляцки наскоро беше удостоен с Нобелова награда за мир.

Самият Бяляцки, арестуван през 2020 г., остава в ареста без съдебен процес.

От октомври 2020 г. Европейският съюз наложи пет пакета санкции във връзка със ситуацията в Беларус, насочени срещу общо 195 физически и 35 юридически лица. САЩ и други страни от Г-7 също въведоха серия от наказателни мерки.

Сега трябва да се очаква повече след създаването на „регионалната групировка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
А ако на някого му се живее в планова икономика, нека приеме, че обратната страна на медала й, е забраната на частната собственост- т.е. неговото лично жилище във всеки един момент може да бъде национализирано от държавата в полза на останалите членове на обществото и той няма право нито на протести, нито на ''хрън- мрън'', нито пък може да си потърси законно правата в съдебно заседание, защото НЯМА такива права;0 Е- никъде няма пълно щастие, нали;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
До: 0pk Много ми е интересно от гледна точка на икономикса- кой е този човешки субект, който еднолично, при уж пазарна икономика, забранявал да се вдигат цените, забранявал инфлацията,и при какъв обществен строй би могло да се случи това...Кога пазарната икономика зависи от решенията и волята на ЕДИН политически субект в нея- когато е пазарна или когато е планова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Ние тука, където сериозно обсъждаме таван на цените на газа, въглищата и дизела, спасявайки с по нананайсе млрда разни фалирали компании и инжектиращи още повече кинти за защита на производители и потребитали от високите цени, не може да не се надсмеем над тпичкия диктатор Лука, задето забранява увеличаването на цените и дъжда. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още