IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус въоръжава гражданската си отбрана и оборудва бункери

Иранската отбранителна промишленост е подготвила първата доставка към Москва на ракети Fateh-110 и Zolfaghar

06:53 | 17.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Беларуският президент Лукашенко (вдясно). Снимка: архив ЕРА
Беларуският президент Лукашенко (вдясно). Снимка: архив ЕРА

Бившата съветска република Беларус изгражда съвместна военна част със съседната ѝ воюваща Русия и първите руски войници пристигнаха. В същото време всички органи за сигурност, включително гражданската отбрана, са въоръжени, а убежищата в страната се подготвят за извънредни ситуации. В южната част на Никопол Украйна съобщава за руски нападения срещу къщи и електропроводи. Според сепаратистите се наблюдава засилен обстрел от страна на Украйна в окупирания Донецк. Русия обаче твърди, че е отблъснала широкомащабно настъпление на украинските войски. 235-ият ден от войната накратко.

Беларус въоръжава гражданската си отбрана

Беларус засилва собствените си военни дейности на фона на агресивната война на Русия в Украйна. „Вече получихме всички оръжия, които трябваше да получим от Министерството на отбраната, и ги съхраняваме в оръжейните складове", заяви в неделя по държавната телевизия ръководителят на беларуската гражданска отбрана Вадим Синявски. В същото време, каза той, са създадени части, които заедно с военните могат да бъдат призовани „да защитават родината". В същото време високопоставеният служител говори за около 5000 подземни съоръжения, които биха могли да се използват като бомбоубежища в Беларус. Междувременно беларуската гранична охрана съобщи, че е подсилила частите си по границата „заради засилената разузнавателна дейност на Украйна".

Русия обстрелва граждански обекти в Никопол

Украйна обвинява руската армия за тежката атака срещу южния украински град Никопол. Според заместник-ръководителя на президентската канцелария Кирил Тимошенко там са попаднали повече от 30 снаряда. Шестима души са били ранени, а повече от 20 къщи и няколко електропровода са били повредени, твърди Киев.  Украински военен и артист променят начина на изписване на град Купянск от руското му изписване на украинско. Снимка: ЕРА Украински военен и артист променят начина на изписване на град Купянск от руското му изписване на украинско. Снимка: ЕРА

Сепаратистите съобщават за обстрел от Донецк

Украйна очевидно продължава да атакува в източната част на страната. Подкрепяните от Москва сепаратисти говорят за 40 атаки на украинската армия срещу цели в признатата от Русия „Донецка народна република" в рамките на 24 часа. Сепаратисткият кмет на град Донецк Алексей Кулемсин съобщи, че е обстрелвана административна сграда. Поне двама души са били ранени.

Русия: отблъснахме настъплението на Украйна

Междувременно Русия твърди, че е отблъснала украинско настъпление в Херсонска, Донецка и Николаевска област. По данни на Министерството на отбраната в Москва украинската страна е понесла значителни загуби. Наред с другото, в района на Харков са поразени три американски гаубици M777, се казва в съобщението. Цялата информация от зоните на бойните действия не може да бъде независимо проверена.

Съобщава се за по-нататъшни нападения срещу Белгород

Понастоящем руските власти съобщават за почти ежедневни украински нападения в граничния район на Белгород. Съобщава се, че най-малко четирима души са били ранени при бомбени нападения в региона. Местният губернатор Вячеслав Гладков съобщи в онлайн услугата Telegram, че трима членове на едно семейство са били ранени при бомбени нападения в областната столица Белгород. Освен това възрастен мъж е ранен при обстрел край Белгород. Гладков съобщи, че повече от 20 къщи в района са пострадали. Той публикува снимки на разрушения и кратери след атаките.

Украйна обявява награда за главата на Гиркин

Украинската агенция за военно разузнаване HUR предлага награда от 100 000 долара за залавянето на някогашния руски разузнавач Игор Гиркин, който ръководеше сепаратисткото въстание в Донбас през 2014 г. „Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната гарантира изплащането на 100 000 долара за предаването на Игор Гиркин (Стрелков) в украински плен", съобщиха от военното разузнаване. Гиркин, известен с псевдонима „Стрелков", е обвинен, наред с други неща, за свалянето на пътнически самолет над Донбас. Гиркин очевидно се присъединява към доброволчески батальон, за да се бие в Украйна след обявяването на частичната мобилизация.

Песков нарича НАТО страна във войната

Русия се придържа към военните си цели в съседната страна въпреки подкрепата на Запада за Украйна. НАТО „де факто" вече е въвлечена в конфликта, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция „Интерфакс“. Това обаче не влияело на целите на Русия. Говорейки за инвазията, започнала преди почти осем месеца, Песков заяви, че „операцията" ще продължи и ще бъде доведена докрай. Западната помощ за Украйна затруднявала това, но Русия имала достатъчно потенциал, за да продължи операцията.  

Американски генерал очаква освобождението на Крим до лятото

Бившият американски генерал Бен Ходжис смята, че освобождаването на окупирания от Русия Кримски полуостров е възможно до лятото на следващата година. „Когато гледам ситуацията, виждам, че положението на руснаците се влошава с всяка изминала седмица. Казват, че войната е изпитание за волята и логистиката, а Украйна е далеч по-добра и в двете отношения", казва бившият главнокомандващ на американската армия в Европа пред Frankfurter Allgemeine Zeitung.  

Великобритания: Русия изчерпва боеприпасите си

Според британски данни Русия вече не може да се справи с производството на боеприпаси. „Смята се, че руската отбранителна промишленост не е в състояние да произвежда съвременни боеприпаси със скоростта, с която те се потребяват", заяви британското министерство на отбраната в актуализираната си разузнавателна информация. Според британците повече от 80-те ракетни атаки срещу няколко украински града в началото на седмицата означават по-нататъшно влошаване на състоянието на руските запаси от ракети с голям обсег. Това вероятно ще ограничи възможностите на Русия да порази отново такъв брой цели в бъдеще.

Иран все повече снабдява Русия с оръжия

В търсенето на оръжия Русия очевидно получава помощ под формата на доставки от Иран. Това съобщава в. Washington Post като се позовава на американски служители по сигурността. Иран тайно се е съгласил да изпрати не само безпилотни самолети за нападение, но и първите произведени в Иран ракети земя-земя, предназначени за използване срещу украински градове и позиции на войските. Според материала иранската отбранителна промишленост е подготвила първата доставка на ракети Fateh-110 и Zolfaghar. Тези балистични ракети с малък обсег могат да поразяват цели на разстояние съответно 300 и 700 километра.

ЕС засилва военната си подкрепа 

Европейският съюз засилва военната си подкрепа за Украйна, като се очаква да започне днес мисия за обучение на 15 000 украински войници на територия на ЕС и отпускането на нови 500 милиона евро за доставка на оръжия, съобщи AFP. Това е голяма стъпка и първа подобна за ЕС, отбелязва европейски служител, според когото "Никога не сме изпълнявали мисия от такъв мащаб". Очаква се външните министри на 27-те страни членки да одобрят тези две решения на среща в Люксембург днес и мисията да започне незабавно да функционира, добавя дипломатически източник, цитиран от агенцията.  Разрушен мост в наскоро освободения от Украйна град Купянск. Снимка:  EPA/SERGEY KOZLOV Разрушен мост в наскоро освободения от Украйна град Купянск. Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV

Сърбия временно затвори посолството си в Киев

Посолството на Сърбия в Украйна е временно затворено, за да се осигури сигурността на персонала, се казва в съобщение, публикувано на сайта на мисията. Уточнява се, че служителите ще продължат да работят от Белград, докато се създадат условия за завръщането им в Украйна. Сръбските граждани, които се намират в Украйна, могат да получат съдействие от консулската служба по телефона или от посолствата в съседните страни.

Какво ще бъде важно в понеделник

Този понеделник (10:30 ч.) в Люксембург външните министри на държавите от ЕС ще обсъдят, наред с други въпроси, по-нататъшната подкрепа за Украйна. По време на срещата ще бъде взето решение за мисия за обучение на украинските въоръжени сили и за използването на още 500 милиона евро за закупуване на оръжия и оборудване.

На фона на напрежението с Русия НАТО започва ежегодните си маневри за защита на зоната на европейския съюз с ядрени оръжия. По данни на НАТО в учението Steadfast Noon освен Германия ще участват още 13 държави. Основният театър е въздушното пространство над Белгия, Великобритания и Северно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Скоро в Иран ще се самозапали некоя и друга военна фабрика , както катастрофират фатално периодично ядрените им учени ... :))) ... Иранските ракети като иранските дронове , ще счупят някой покрив на къща или на някоя фасада прозорците ... Но тенденцията е любопитна , най-голямата мюсюлманска държава в Европа се обединява с друга голяма мюсюлманска държава , и ще се опитат да избиват повече християни в Европа . Класика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Еми като си с бункерно мислене-оборудваш бункери..Дотам ти стига хоризонта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още