IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите руски войници от новата съвместна войскова групировка са пристигнали в Беларус

Западът е прекрачил опасна граница, коментира руският зам.-министър на външните работи Александър Грушко

15:18 | 15.10.22 г. 2
Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: EPA/Президентство на Беларус
Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: EPA/Президентство на Беларус

В Беларус са пристигнали първите руски войници от новата съвместна войскова групировка на Москва и Минск, предава Франс прес, като се позовава на изявление от днес на беларуските власти.

"Първите руски войници, които ще участват в регионалната войскова групировка, пристигнаха в Беларус", съобщава беларуското министерство на отбраната, което обаче не уточнява броя на разположените войници.

Министерството публикува изображения на влакове и на военни камиони, а също така и на руски войници, посрещани с хляб и сол от жени, облечени в народни носии.

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви в понеделник, че Полша, Литва и Украйна подготвят терористични нападения и безредици в Беларус и обяви създаването на съвместната войскова групировка, припомня Франс прес. 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че Москва иска да намеси Беларус във войната в Украйна.

Република Беларус, която е в съюзнически отношения с Русия, предостави на руските сили възможността да използват територията ѝ в рамките на офанзивата срещу Украйна, но засега беларуската армия не участва в сражения на украинска територия.

Междувременно руският зам.-министър на външните работи Александър Грушко коментира пред агенция ТАСС, че Западът е прекрачил опасна граница.

„Ако говорим за атаките срещу (Северен поток и) Северен поток 2, срещу Кримския мост, то тук очевидно Западът е прекрачил много опасна граница“,  посочва той.

Той коментира, че според доктрините на същите страни от НАТО "причиняването на щети на жизненоважни инфраструктурни обекти се разглежда като акт на въоръжено нападение, което предполага конвенционален отговор" с използване на въоръжени сили.

„Очевидно организаторите на тези терористични актове разбират какво правят, това ясно показва, че е налице стъпка към по-нататъшна ескалация“, добавя той, цитиран от БГНЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 15.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 9
potentielle_energie
преди 1 година
Ово йе стандарт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
potentielle_energie
преди 1 година
Слава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още