IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва изтъкна отново, че е склонна на преговори относно Украйна

В Астана Владимир Путин обвини Запада, че се опитва да разшири влиянието си за сметка на Русия

22:46 | 13.10.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Bloomberg L.P.
Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Bloomberg L.P.

Целите на „специалната военна операция“ на Москва в Украйна остават непроменени, но може да бъдат постигнати и чрез преговори, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Това е поредният признак, че Москва е отворена към подобен вид решение на войната в Украйна – сериозна промяна в тона, която следва поредица от поражения на руските сили, докато сраженията навлизат в осмия си месец.

„Посоката не се е променила, специалната военна операция продължава, продължава, за да постигнем целите си“, изтъква Песков. „Ние обаче многократно сме повтаряли, че оставаме отворени за преговори за постигане на нашите цели“, добавя говорителят.

Въпреки това той изтъква, че не вижда перспективи за такива преговори със Запада в близко бъдеще заради „враждебното“ му отношение към Русия.

„Необходими са две страни, за да водим диалог. Тъй като Западът сега заема много, много враждебна позиция към нас, е малко вероятно да има такава перспектива в близко бъдеще“, посочва Песков пред казахстанския телевизионен канал „Хабар 24“. „Въпреки това Турция, както и редица други страни, продължават да се опитват да посредничат по някакъв начин“, допълва говорителят.

Външният министър Сергей Лавров заяви във вторник, че Москва е отворена за преговори със Запада, като САЩ отхвърлиха изявлението като "позьорство".

Лавров се върна към въпроса в четвъртък, като каза: „Няма да преследваме никого. Ако има конкретни сериозни предложения, ние сме готови да ги разгледаме“.

По-рано в четвъртък руският президент Владимир Путин говори пред лидерите на редица азиатски страни по време на Конференцията за взаимодействие и изграждане на мерки на доверие в Азия в Астана, като заяви, че Москва се бори със Запада, за да създаде един по-справедлив свят, съобщава Ройтерс.

Държавният глава изтъкна, че Русия се противопоставя на „колективния Запад“, който въоръжава Украйна, за да разшири влиянието си за сметка на Русия.

"Светът става наистина многополюсен. И Азия, където се появяват нови центрове на сила, играе значителна, ако не и ключова роля в него", изтъкна руският лидер.

Според Путин Западът се стреми да забави развитието на останалата част от света и да експлоатира по-бедните страни.

В същото време ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предупреди, че ако Русия атакува Украйна с ядрено оръжие, военният отговор на Запада ще бъде "толкова мощен, че ще се стигне до унищожаване на руската армия".

"Путин каза, че не блъфира с ядрената заплаха. Той трябва да разбере, че страните, които подкрепят Украйна - ЕС, неговите страни членки, САЩ и НАТО, също не блъфират. Всяка ядрена атака срещу Украйна ще доведе до отговор, не до ядрен отговор, но до военен отговор, толкова мощен, че руската армия ще бъде унищожена", каза Борел, цитиран от БТА.

Военната доктрина на Русия допуска възможността от ядрени удари, ако нейна територия бъде атакувана. Бившият руски президент, сега заместник-председател на Съвета за сигурност, Дмитрий Медведев увери, че Москва ще защитава новите анексирани територии ", включително и със стратегически ядрени оръжия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Преговори? Докато през това време приберат Одеса и Николаев? Щото след "Керченския" мост, както го наричат гаванките, нищо друго не остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 1 година
нато ги било нападнало... куку! натото се беше саморазпаднало преди вашата агресия, добре че е късийй да го съживи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Zlato както обилновено.. големи глууупости си написал! руснаците и в частност режима на путин, сами излезнаха от цивилизацията... иначе бяха приети, повече от добре! ... и фактите от последните 30г. го доказват... па ти си вади пропагандиските опорки, те вървят само при нискоинтелигенти от ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
Мнението на Отто ;-)Do not expect that once taking advantage of Russia's weakness, you will receive dividends forever. Russian has always come for their money. And when they come - do not rely on an agreement signed by you, you are supposed to justify. They are not worth the paper it is written. Therefore, with the Russian is to play fair, or do not play.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: melon .... Мнение на "цивилизован" човек :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 10
Zlato
преди 1 година
До: khao .... Много самонадеяно писание. Руснаците едно време драпаха да ги приеме "цивилизования свят". От доста време разбраха, че това няма да стане и решиха всеки да хваща собствения си път. Те на изток и юг, "цивилизацията" на запад. Всеки ще се оправя сам според възможностите си и ресурсите, с които разполага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 1 година
Руснаците много лъжат и не изпълняват договорите си. Трябва да се смени ръководството, за да има преговори. Но и с ново ръководство, проблемът с ненадеждността им си остава. Най-добре е, ако има възможност да им се набият канчетата и да бъдат подложени на превъзпитание. Но е важно и да ги крепят, за да не се разпаднат, защото, ако китайчетата превземат източните им части, няма кой да ги спре в стремежа им към световна хегемония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 1 година
с терористи, убийци на деца и крадци на дребно не се преговаря... след като путинския режим падне, може и да си помислим да ги приемем обратно в цивилизацията, след като платят всички разрушенип в Украйна...и след като освободят няколко от поробените републики в РФ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 20
Р?мператоръ
преди 1 година
До: baybay11 - разбира се, уkpoпонaцисткият режим НЕ е терористическа организация, нали - нищо че взривява мостове, убива журналистки (дори СОБСТВЕНИТЕ си преговарящи март месец), нищо че обстрелва УЖ собственото си население в Донецк. Да обстрелваш в ракети пазари, автобуси на градския транспорт, магазини - не е тероризъм, щом това правят ykропите? ПАСЕ да ходи да пасе магарешки бодили. Руси от самото начало иска да преговаря. А заплахите на гнъсният борел не могат да уплашат и врабченцата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 9
baybay11
преди 1 година
Никакви преговори не може да има между русия и Украйна, докато русия не изтегли армията си от Украйна. ПАСЕ вече призна, че режимът в кремъл е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ. Докато русия не признае на международно ниво,че води завоевателна война в Украйна с цел унищожаването и заличаването на украинския народ и завоюването на украинската държавна територия с цел насилственото й присъединяване към русия, няма да има преговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още