IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската полиция арестува шестима заради заговор срещу Лондонската фондова борса

Твърди се, че групата "Палестинско действие" е планирала да нанесе щети на борсата и да попречи на сградата да отвори за търговия в понеделник

07:12 | 15.01.24 г.
Сградата на Лондонската фондова борса в Ситито. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Сградата на Лондонската фондова борса в Ситито. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британската полиция съобщи, че е арестувала шестима души заради заговор за атака срещу Лондонската фондова борса (LSE).

Твърди се, че активисти от групата "Палестинско действие" са планирали да нанесат щети на борсата и да попречат на сградата да отвори за търговия в понеделник сутринта, се казва в изявление на Metropolitan Police, цитирано от Bloomberg.

В неделя полицията е арестувала 31-годишен мъж в Ливърпул, а по-късно същия ден са заловени още петима души, за които се смята, че са част от заговора.

Според изявлението полицията е започнала разследването, след като е получила информация от вестник Daily Express в петък. От "Палестинско действие" не са отговорили незабавно на запитване за коментар. От Лондонската фондова борса са отказали да коментират.

В Обединеното кралство се провеждат широкомащабни протести срещу войната в Газа. Този уикенд се проведе пореден митинг, на който хиляди излязоха по улиците на Лондон с призив за незабавно прекратяване на огъня, съобщи Press Association.

От полицията заявиха, че вземат допълнителни предпазни мерки предвид "предположението", че заговорът срещу фондовата борса е бил "една част от планирана седмица на действие".

"В контакт сме с полицията на Лондонското сити, както и с други сили в Обединеното кралство, за да гарантираме, че са налице подходящи ресурси за справяне с евентуални смущения през следващите дни", пише в изявлението на Metropolitan Police.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още