IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия засилва интернет контрола си в критична за Путин година

Руската държава използва техники на Китай, но ги развива допълнително

11:17 | 15.03.24 г. 1
Снимка: Artem Priakhin/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Artem Priakhin/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Русия променя и начина, по който цензурира сайтове и интернет услуги. След като разчитаха главно на телекомуникационните оператори да блокират сайтове, посочени в публикуван черен списък, сега властите изглежда повече разчитат на централизирана технология за блокиране и забавяне на трафика по-дискретно от Москва, казаха изследователи.

Длъжностните лица изглежда балансират между желанието за контрол на интернет с техническите ограничения и опасенията за гнева на обществеността, ограничавайки популярни онлайн платформи като YouTube и Telegram, които се използват за новини, забавление и комуникация. Правителството се сблъсква и с инженерни предизвикателства, включително по-рано тази година, когато много големи сайтове бяха офлайн за около 90 минути, което експертите приписаха на неуспешен тест на нова система за блокиране.

Властите най-вероятно са се подготвяли за събития, които биха могли да помрачат изборите този уикенд, казват експерти. Поддръжниците на Навални призоваха хората да отидат до урните в неделя по обяд, за да гласуват срещу Путин, надявайки се, че изображенията на дълги опашки ще покажат на света мащаба на недоволството. Правителството може да подкопае плана, ако успее да спре разпространението на снимките.

Техниките се основават на инструкции, повлияни от Китай, които стават все по-сложни всяка година. На срещи на високо ниво между Китай и Русия през 2017 г. руски официални лица са потърсили съвет относно методите за блокиране на сайтове, ограничаване на достъпа до световния интернет и изграждане на контролиран от правителството интернет, подобен на „Великата защитна стена“, показват записи и бележки от срещите, разпространени онлайн от DDoSecrets, група, която публикува изтекли документи.

Дискусиите са били насочени и към борба с увеличаването на криптираните потоци от данни, справяне с по-големите масови приложения за съобщения и с услуги като VPN, които могат да заобикалят блокади. В обмена Китай набляга на използването на регистрация с реално име – система, която изисква използването на държавна идентификационна карта за регистриране за клетъчни услуги и социални медии – като начин да се държат хората под контрол.

С WhatsApp и Telegram Русия възприе различен подход от Китай. След като до голяма степен оставиха услугите на мира в продължение на години, властите наскоро решиха да спрат достъпа до приложенията в ключови моменти на политическа нестабилност. В Башкортостан, производствен и минерален център с голямо местно население, властите временно прекъснаха достъпа до Telegram и WhatsApp през януари в отговор на протестите, започнали след ареста на местен екологичен активист.

Meta, която притежава WhatsApp, отказа коментар. Telegram не е отговорила на искане за коментар.

Прекъсванията се превръщат в такъв проблем, че хората оставят съобщения на профилите на местни политици в социалните медии да включат отново услугите, защото имат нужда от тях за ежедневието, показват публикации във ВКонтакте (VK), основната социална медиа в Русия.

„Не мога да стигна до училище и не мога да говоря с лекаря и роднините си“, казва един потребител. „Върнете ни WhatsApp и Telegram“, пише друг.

Блокадите са „много значими“, тъй като приложенията за съобщения, използвани от милиони хора, се смятаха за много по-трудни за прекъсване, посочва Ксения Ермошина, експерт по руската цензура и технология за наблюдение. Телекомуникационните компании най-вероятно са съдействали, следвайки правителствени заповеди, добавя тя.

Експериментът предполага нарастващи способности, които могат да бъдат използвани в бъдещи моменти на криза, потенциално ограничавайки възхода на политически движения.

„Хората протестират, когато видят други хора да протестират“, казва Ермошина. Но със способността да отрязва цели региони, руското правителство може да „контролира по-добре регионалистките и сепаратистките движения“ и да предотврати разпространението на демонстрации или друг гняв.

Дупките за нерегламентиран интернет трафик бавно се запушват. В телекомуникационните точки, където транснационалните интернет кабели влизат в Русия, правителството изисква от компаниите да инсталират ново оборудване за наблюдение, казват анализатори.

„Съветският съюз се завръща“, коментира Мазай Банзаев, оператор на руски VPN, наречен Amnezia. „С него се завръща и пълната цензура“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 2 месеца
В статиiте на тези престъпници , не е възможно да не е казано " Как Русия е нападнала малката без защитна Украйна " сега добавиха и предателят " Както Путин уби Навални " противно, отвратително , отблъскващо едно и също и де те промият мозъка за да те превърнат в управляемо стадо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още