IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е посланието от визитата на Си Дзинпин във Франция, Унгария и Сърбия

Китай търси лобисти в Европа, а не партньори, посочи Владимир Шопов, политолог и анализатор

21:28 | 09.05.24 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Посещението на Си Дзинпин във Франция, Унгария и Сърбия тази седмица демонстрира политическите и икономическите амбиции на Пекин чрез широките усилия на дипломацията. Това каза Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Във Франция имаше два основни, големи фокуса. Първият е свързан с усилията да се забави неизбежният, задаващ се търговски конфикт между ЕС и Китай", каза гостът.

"Много коментираното разследване за субсидиите в китайската автомобилна индустрия, специално за електрическите автомобили, приключва. Буквално след седмици трябва да бъде взето решение. Лично аз очаквам да бъде взето решение за налагане на мита”, посочи Шопов.

По думите му постоянно се увеличават проблемните точки между двете страни - и по отношение на търговията, и по отношение на сигурността. „Една от основните цели и на двете страни е да се види колко забавена или отложена може да бъде тази точка на сблъсък, която е неизбежна”, посочи анализаторът.

Другата коментирана тема е за Украйна, посочи Шопов. Според него разговорите са се водили в две посоки - възспиране на Москва от “употребата на по-радикални инструменти на войната и на бойното поле, най-вече тактически ядрени оръжия”, както и комуникация с Китай в посока участие в едни мирни преговори за край на войната в Украйна.

Очаква се Европейската комисия, преди конституирането на нова такава, да предприеме първоначални ограничителни мерки спрямо Пекин, но те няма да са толкова радикални, за да нарушат крехкия баланс на интересите между Германия и Франция, допълни той.

Относно посещението на Си в Сърбия и Унгария анализаторът коментира, че тези държави “са добронамерени на практика приятелски за Китай” и е “очевидно, че там Пекин еднозначно търси вече лобисти, а не партньори. “Сърбия отдавна е хъб на влиянието и навлизането на Китай най-вече в Югоизточна Европа. Белград беше избран, за да бъдат доразвити и задълбочени основните проекти, които там се осъществяват, но и от политическа гледна точка”, посочи гостът. 

"Белград беше подходящо място, от което да бъде заявена една доста ясна и еднознчна антинатовска позиция и реторика, която е и причина много държави от ЦИЕ да се оттеглят и да станат по-предпазливи в общуването с Пекин", каза Шопов.

За посещението при Виктор Орбан събеседникът посочи, че унгарският президент е “политически играч от доста по-висок калибър в сравнение със своя сръбски колега”.

"Самата Унгария е в много по-силна позиция, защото е член на ЕС и на НАТО. На практика това позволява на Орбан да поставя известни условия при достъпа на Китай до унгарската икономика и публичната среда”, коментира Шопов.

Повечето средства, които влизат в Унгария, за разлика от Сърбия, не са кредити, а инвестиции. “Освен всичко останало, Орбан успя да намери успешно пресечна точка на интереси между германската автомобилна индустрия и китайските инвеститори. Неговото желание в момента е да направи един европейски хъб на индустрията на електрическите автомобили, събирайки на едно място, не просто производители на автомобили - и западни, и китайски, но и производители на батерии. От тази гледна точка стратегията и подходът на Унгария са от доста по-различен и по-висок порядък”, посочи анализаторът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Nikolay_Ts
преди 1 седмица
Все пак да уточним, че Виктор Орбан е министър-председател на Унгария, а не президент както е написано в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 1 седмица
хаха ... скоро любимите на цялата кохорта койпекопоклонници поднебесни шитчета ще зачезват поетапно от Европа ... мдааа ... в това число и gsm-чета и климатичета и бяла техника и пр ... бонбон !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още