IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последната частна територия в Арктика очаква стратегически купувач срещу 300 млн. евро

Парчето земя с площта на Манхатън има геополитическо и екологично значение

11:19 | 10.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Предупредителна табела за мечки. Снимка: Maja Hitij/Getty Images
Предупредителна табела за мечки. Снимка: Maja Hitij/Getty Images

На пазара на недвижими имоти се появи парче земя в горната част на Арктика с площта на Манхатън с геополитическо значение и с цена от 300 млн. евро.

Продажбата става на фона на най-топлото лято в региона през 2023 г., като в Свалбард имаше по-малко лед, повече дъжд и по-високи температури заради изменението на климата. По-малкото лед в морето обаче е добра новина за Русия, която така получава достъп до допълнителни маршрути за корабоплаване и енергийни резерви.

„Това е единствената възможност купувач да се позиционира в северните части на Арктика и да установи стратегическо присъствие“, коментира за Bloomberg News от Осло Пер Килингстад, адвокат на продавачите. Той казва, че това е последният частен парцел в норвежкия архипелаг с девет острова.

Свалбард е едно от най-северните обитаеми от хора места в света. Намира се на изток от Гренландия, на около половината път между Скандинавския полуостров и Северния полюс. Приблизително 60% от него са покрити с ледници и е дом на полярни мечки и арктически лисици. Мястото се превърна в дестинация за търсещи приключения туристи и за учени, грижещи се за оцеляването на човешката раса. (Тук е заровено прочутото хранилище със семена „Страшния съд“.)

Мястото за продажба на картата. Графика: Bloomberg LP Мястото за продажба на картата. Графика: Bloomberg LP

Частният парцел се предлага на пазара от Knight Frank LLP. Държавни компании от Норвегия и Русия притежават другата част от земите в Свалбард.

През 2014 г. там се появи напрежение, след като друг частен имот в региона беше обявен за продажба. Когато беше съобщено, че китайски купувач се интересува от земя за добив на въглища, хората се притесниха, че парцелът ще попадне в чужди ръце. Две години по-късно норвежката държава го купи.

„Предложихме имота на непроблемни купувачи. Не се стигна до решение“, каза Килингстад, който допълни, че са се водили дискусии с норвежкото правителство за продажбата. „Сега предлагаме същото на всички купувачи, противоречиви или не. Продавачите ще го продадат на предложилия най-висока цена“, заяви той. Представител на норвежкото правителство не е отговорил на искане за коментар на Bloomberg.

Парцелът с площ 60 кв. км се намира на около 60 км от град Лонгирбюен (с население от 2400 души) на остров Шпицберген. Той включва 5 км брегова линия и е пълен с планини, фиорди и арктическа дива природа. От април до август има постоянно слънчева светлина, а от октомври до февруари е тъмният сезон.

Отдалеченият парцел е собственост повече от век на норвежката холдингова компания Aktieselskabet Kulspids. Компанията е основана от богати семейства от Осло, които са се интересували от района заради природните му ресурси – имали са намерение да добиват азбест. Но акциите са сменили собствениците си през последните сто години. Имената на акционерите не се разкриват, въпреки че всички те са норвежци, казва Килингстад.

„Има голям интерес към Арктика през последните няколко години и това е свързано с изменението на климата, защото разкрива възможности, които не сме виждали досега“, продължава той.

Природата на Лонгирбюен. Снимка: Maja Hitij/Getty Images Природата на Лонгирбюен. Снимка: Maja Hitij/Getty Images

В Арктика се намират около 13% от наличните петролни ресурси в света, според изследване на Геоложката служба на САЩ. Според Килингстад единственото направено географско проучване първоначално е било за азбест (никакъв не е открит) и няма информация за наличието на други ресурси на територията.

Великобритания обмисляше закупуването на друга зона на архипелага Свалбард, за да увеличи риболовните си води след Brexit през 2017 г., като бившият външен министър Тобиас Елууд каза, че Свалбард предлага „сериозни недвижими имоти“.

От Knight Frank посочват, че този огромен участък земя може да бъде инвестиционен проект за човек с високи доходи, който иска да окаже голямо влияние като природозащитник и би го опазил. Арктика е жизненоважна в борбата срещу изменението на климата. Водите около Арктика помагат за регулирането на океанските течения, движещи студени и по-топли води около планетата. По същество Арктика помага за охлаждането на планетата.

„Това е истинска възможност много богато частно лице да направи промяна“, казва Уил Матюс от Knight Frank. Матюс допълва, че е забелязал тенденция във Великобритания, където се намира, за покупки на терени с цел възстановяване на природата. Миналата година, например, екологична организация е купила 75 кв. км за проект за опазването ѝ в Шотландските планини.

Построяването на ново туристическо селище също е възможно на фона на развитието на полярния туризъм през последните години (макар и не без проблеми).

Има само едно основно ограничение за използването на земята. Купувачите – независимо дали са чуждестранни държави, корпорации или физически лица – трябва да бъдат обвързани с условията по Договора от Свалбард от 1920 г., който признава суверенитета на Норвегия и забранява военната ѝ употреба за "подобни на военни цели". Този договор беше подписан след преговорите във Версай, които сложиха край на Първата световна война. Повече от 40 държави, включително Китай, Русия, Великобритания и САЩ, са го подписали.

Килингстад казва, че продажбата ще е „доста чувствителна сделка от геополитически съображения“, но заради договора купувачите могат да правят каквото искат с покупката в рамките на зададената рамка.

„Това наистина е последният шанс за придобиване на собственост в северната част на Арктика“, отбеляза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още