IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

McDonald's отново отвори врати в Киев

В САЩ съдия допусна иск за милиарди долари срещу веригата заради предполагаеми расистки практики в рекламирането

12:34 | 21.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
McDonald's се завърна в Украйна. Снимка: ЕРА
McDonald's се завърна в Украйна. Снимка: ЕРА

Във вторник жителите на Киев смело се редиха на опашка в продължение на часове, след като McDonald's отвори три филиала в украинската столица, които бяха затворени от началото на руската инвазия преди близо седем месеца.

Филиалите са отворени само за доставка, но клиентите все пак чакаха пред ресторантите, за да вземат храната си от куриерите на мотоциклети, които бяха до тях, предава Ройтерс. В следващия месец ще бъдат отворени и помещенията за посещение на място, обяви веригата. 

Десетки куриери на Glovo събират поръчки от отворените отново в Киев обекти на McDonald's. EPA/ROMAN PILIPEY Десетки куриери на Glovo събират поръчки от отворените отново в Киев обекти на McDonald's. EPA/ROMAN PILIPEY

За някои от тях това е възможност да усетят какъв е бил животът преди инвазията, а повторното отваряне бе в ярък контраст с ежедневието в Русия, където McDonald's изтегли бизнеса си след западната реакция срещу войната.

„Наистина бих искал да се откъсна от лошото влияние на войната и да се озова в онези времена преди пълномащабното руско нахлуване. Това (McDonald's) е символ на това време (преди войната)", казва Денис, 18-годишен студент по мениджмънт.

Свалянията на приложението за доставки Glovo отчетоха силен ръст в резултат на повторното отваряне на McDonald's,  а заради високото търсене са работели повече куриери от обичайното, съобщават местните медии, позовавайки се на прессъобщение.

Анастасия Толчинска, 29-годишна банкова служителка, също идва в ресторанта, за да вземе храна за себе си и за колегите си в офиса. „Щастлива съм, че имаме McDonald's ", каза тя и добави: „Нека (международният) бизнес подкрепи истината“. 

McDonald's заяви, че планира да отвори отново повече обекти в Киев и Западна Украйна през следващите седмици и че клиентите ще могат да поръчват и да се хранят в ресторантите им от следващия месец.

18-годишният Михайло казва, че за последен път си е поръчал McDonald's в нощта преди началото на войната на 24 февруари, когато е имал купон с приятели. Той каза, че е чакал над 200 дни за този момент на „щастие". Граждани на Киев се хранят пред отворен отново обект на McDonald's. EPA/ROMAN PILIPEY Граждани на Киев се хранят пред отворен отново обект на McDonald's. EPA/ROMAN PILIPEY

Междувременно федерален съдия в САЩ допусна иск за милиарди долари срещу веригата за бързо хранене за дискриминационни рекламни практики. Афроамериканският медиен предприемач Байрън Алън обвинява McDonald's в „расистка процедура за сключване на договори" при пускането на реклами. Адвокатът на McDonald's Лорета Линч пък заяви във вторник, че жалбата на Алън е "заради парите, а не заради цвета на кожата". 

Алън, който притежава Entertainment Studios Networks, както и Weather Group, иска обезщетение в размер на десетки милиарди долари. В съдебен иск, подаден още през май 2021 г., той обвинява McDonald's, че е създал „двустепенна система, основана на цвета на кожата", която го изключва от нормалния рекламен пазар, предава AFP. 

През декември съдия в Лос Анджелис отхвърли иска с мотива, че твърденията не са достатъчно обосновани. Въпреки това, след известни юридически премеждия, в петък същият съдия отхвърли искането на веригата за бързо хранене за прекратяване на делото, като по този начин позволи то да продължи.

Алън твърди, че компанията му е щяла да получи "десетки милиони долари годишни приходи от реклама от McDonald's" при бял собственик. Той също така обвинява McDonald's, че е сключил договор с различна рекламна агенция за „афроамериканските медии", която е предвидила много по-малък бюджет, отколкото за останалата част от пазара. Само 0,3% от рекламния бюджет на веригата ще бъде изразходван за реклами в медийни компании, собственост на афроамериканци.

Бившият министър на правосъдието на САЩ Линч, който представлява McDonald's като партньор в адвокатска кантора, твърди, че твърденията на ищеца пренебрегват както „легитимните оперативни причини" за инвестиране на по-малко средства в станциите на Алън, така и „дългогодишните бизнес отношения" с компании със собственици с различен произход. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още