IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Target компенсира силните данни за четвъртото тримесечие с предпазлива прогноза

Коригираната печалба ще се увеличи до не повече от 8,75 долара на акция през настоящата фискална година

15:33 | 28.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гигантът в търговията на дребно Target Corp. отчете силни данни за четвъртото тримесечие, но направи предпазлива финансова прогноза за тази година на фона на неуверено търсене на потребителски стоки.

Коригираната печалба ще се увеличи до не повече от 8,75 долара на акция през настоящата фискална година, става ясно от финансовите резултати на компанията, цитирани от Bloomberg. Това е с 50 цента под средната сума в допитване сред анализатори, проведено от Bloomberg. Target записа печалба от 1,89 долара на акция за последното тримесечие, надвишавайки с лекота очакваните от Wall Street 1,48 долара, като успя да се справи и с увеличението на инвентара, който помрачи предходни резултати.

Сподавената прогноза, заедно с последните силни резултати, повтаря посланието от отчета на Walmart от миналата седмица на фона на неясна картина на продажбите и несигурна икономическа среда. И макар Target да е продължил да привлича клиенти, компанията има да извърви още дълъг път в усилията си да възстанови печалбата след пиковете по време на пандемията, когато потребителите купуваха всичко от стоки за бита до електроника.

„Планираме бизнеса си внимателно в краткосрочен план, за да гарантираме, че оставаме гъвкави и отзивчиви на настоящата оперативна среда“, коментира главният изпълнителен директор Браян Корнел в позиция. „Планирайки за идната година, ще продължим да правим силни капиталови инвестиции и да търсим възможности за (увеличаване на) ефективността в подкрепа на нашия дългосрочен растеж“, допълва той.

Акциите на компанията поскъпват с над процент в предпазарната търговия, като по-рано ръстовете достигнаха до над 4%. От началото на годината книжата поскъпват с 12% - в синхрон с индекса на S&P за американските компании за потребителски стоки. Миналата година обаче книжата изтриха 36% от стойността си, което е най-лошото им годишно представяне поне от 1981 г. насам.

Приходите за четвъртото тримесечие са нараснали с 1,3% до 31,4 млрд. долара, изпреварвайки прогнозите на Wall Street с почти един милиард.

Друг признак за сила в данните на търговеца на дребно е и ръстът при сравнимите продажби от 0,7%, като анализаторите очакваха спад от 1,7%. Инвентарът е намалял с 2,9% до 13,5 млрд. долара – облекчение след скока от над 40% по-рано миналата година заради отслабващото търсене и натрупването на нежелани стоки.

През следващите три години от Target посочват, че оперативният марж ще достигне и надвиши предпандемичните стойности от 6%. Компанията съобщи, че може да достигне това равнище най-рано през фискалната година, която приключва в началото на 2025 г. „в зависимост от скоростта на възстановяване на икономиката и потребителското търсене“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още