IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията около Covid-19 отслабнаха, а с тях и продажбите на Pfizer

Резултатите на фармацевтичния гигант за второто тримесечие са по-лоши спрямо година по-рано

22:44 | 01.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фармацевтичната компания Pfizer отчете по-слаби продажби през второто тримесечие на своето лекарство срещу Covid и други ключови продукти, това стана причина компанията да намали целогодишната си прогноза за приходите от продажби с 1 млрд. долара, пише Bloomberg.

Въпреки резкия спад в продажбите както на ваксината срещу Covid, така и на хапчето, фармацевтичният гигант запази прогнозата си за общите приходи от продажбите на двата продукта за цялата година на стойност 21,5 млрд. долара, което предизвика съмнения у анализаторите дали компанията може да постигне това.

Продуктите на Pfizer срещу Covid донесоха десетки милиарди долари по време на най-тежкия етап от пандемията, когато хората очакваха ваксини и лекарства за борба с вируса. Производителят на лекарства очаква да премине към модел, при който здравните застрахователи плащат за продуктите, след като години наред правителствата са ги купували.

Приходите на Pfizer за второто тримесечие, възлизащи на 12,7 млрд. долара, са намалели с 54% спрямо предходната година, което се дължи на намаляващото търсене на лекарството срещу Covid. Други най-продавани медикаменти като разредителя на кръвта Eliquis и ваксината срещу пневмококи Prevnar също не успяха да достигнат резултатите, прогнозирани от анализаторите за тримесечието.

Приходите от продажбите на ваксината Comirnaty за второто тримесечие възлизат на 1,49 млрд. долара, или с 83% по-ниски спрямо същия период предходната година, но в съответствие с прогнозите на анализаторите. Приходите от продажбите на лекарството Paxlovid през второто тримесечие са в размер на 143 млн. долара, или с 98% по-малко спрямо периода април-юни миналата година, и далеч под очакванията на Wall Street за 843 млн. долара.

Акциите на компанията поевтиняха с близо една трета през изминалата година, много повече от всички конкуренти в индустрията. Акциите на Pfizer поевтиняха с по-малко от 1% по време на ранната търговия, след публикуването на отчета.

Анализаторът на JPMorgan Крис Шот не очаква цената на акциите да се понижи много оттук нататък, но също така не „вижда ясен път за възстановяването ѝ предвид оставащата несигурност, свързана с Covid франчайза на компанията и скорошния провал на пероралните GLP-1 рецепторни антагонисти, които се приемат веднъж дневно“.

Компанията очаква коригираната печалба на акция за годината да бъде в диапазона от 3,25 до 3,45 долара, което е в съответствие с предишната прогноза. Pfizer прогнозира годишните ѝ приходите да бъдат около 70 млрд. долара, което е по-малко от очакваните 71 млрд. долара преди това.

„Въпреки че инвеститорите очакваха по-лоши прогнози, ние смятаме, че въпросителните все още ще са около водещите фактори, допринасящи за постигането на целта за цялата година на медикаментите срещу Covid“, коментира анализаторът на Wells Fargo Мохит Бансал в бележка до инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още