IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa и Mastercard постигнаха споразумение за 30 млрд. долара в САЩ за обменните такси

Таксите ще намалеят в рамките на пет години, а потребителите ще се възползват от споразумението

19:33 | 26.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Visa и Mastercard постигнаха споразумение, оценявано на 30 млрд. долара, което ще ограничи таксите по кредитни и дебитни карти за търговците, а част от спестяванията вероятно ще бъдат прехвърлени към потребителите чрез по-ниски цени, предава Ройтерс.

Антитръстовото споразумение, обявено във вторник, е едно от най-големите в историята на САЩ и ако получи одобрение от съда, ще разреши повечето искове по съдебен спор на национално ниво, който започна през 2005 г. Някои от критиците считат, че то може да не стигне твърде далеч.

Търговците отдавна обвиняват Visa и Mastercard, че налагат раздути обменни такси, когато потребителите използват кредитни или дебитни карти и че им забраняват да насочват клиентите към по-евтини разплащателни средства.

Обменните такси обикновено включват малки фиксирани такси плюс процент от общите приходи от продажби и варират между 1,5% и 3,5% на трансакция по данни на Bankrate.com.

Съгласно споразумението Visa и Mastercard ще намалят обменните такси най-малко с четири базисни пункта за три години и ще гарантират средна такса, която е със седем базисни пункта под сегашното средно равнище за пет години.

И двете картови компании се съгласиха да определят таван на таксите за пет години и да премахнат забраната за търговците да насърчават притежателите на карти да използват други карти на компанията.

Търговците ще имат по-голяма дискретност при предлагането на отстъпки или налагането на допълнителни такси за карти с по-високи обменни такси.

Много от тях вече предупреждават клиентите на касите, че ще платят повече, използвайки карта вместо пари в брой.

Само ограничаването на таксите и таваните се оценяват на 29,79 млрд. долара, сочат съдебни документи, а Visa счита, че дребният бизнес съставлява над 90% от търговците, които са част от споразумението.

Visa и Mastercard отрекоха да са извършвали нередности.

Споразумението трябва да бъде одобрено от съдията от Районния съд в Бруклин, Ню Йорк, Марго Броди, вероятно в края на 2024 или началото на 2025 г., но е възможно обжалване.

„Това е лоша сделка за търговците“, счита Дъг Кантър, генерален съветник на Националната асоциация на денонощните магазини. „Тя осигурява много малко, много временно успокоение, но след това Mastercard и Visa ще бъдат свободни да повишат таксите и споразумението няма да предостави механизъм за забавяне на ръста“, допълва той.

Асоциацията на лидерите в търговията на дребно, представляваща компании, в които работят над 42 млн. американци, заяви, че споразумението изисква по-внимателен преглед, но е „само капка в морето“.

Анализаторът от компанията TD Cowen Джарет Сейбърг отбелязва, че малките банки и кредитни съюзи може да възразят, тъй като големи търговци на дребно като Walmart може да постигнат сделки с по-големи банки за карти, които предлагат отстъпки на касите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още