IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международното търсене подкрепи резултатите на PepsiCo

Обемите на компанията продължават да са под натиск

15:14 | 23.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на безалкохолни напитки и храни PepsiCo отчете тримесечни приходи и печалба, които надминаха очакванията, въпреки че се наложи да изтегли част от зърнените храни Quaker Foods и блокчета, което намали продадените обеми в САЩ, пише CNBC.

Цената на акциите на компанията се понижи в по-малко от 1% преди началото на борсовия ден.

Pepsi отчете нетна печалба за първото тримесечие в размер на 2,04 млрд. долара, или 1,48 долара на акция, спрямо 1,93 млрд. долара, или 1,40 долара, година по-рано. Като се изключат някои елементи, гигантът е спечелил по 1,61 долара на акция.

Нетните приходи от продажби са се увеличили с 2,3% до 18,25 млрд. долара. Органичните приходи на PepsiCo, които изключват придобиванията, продажбата на бизнеси и ефекта на чуждестранните валути, са нараснали с 2,7 на сто през тримесечието.

Но обемите на компанията все още са под натиск. Pepsi, заедно с много от конкурентите ѝ, се бори със спад на обемите в отговор на по-високите цени на редица продукти от портфолиото си.

Подразделението за храни на компанията е записало 0,5% спад на обемите през периода, докато сегментът с напитки няма изменения в обемите. Метриката премахва ценовите и валутните колебания, отразявайки търсенето.

Изтеглянето на много от зърнените храни и блокчета на Quaker Foods само влоши проблема с обемите на PepsiCo. Компанията обяви първото изтегляне през декември заради потенциално заразяване със салмонела, след което го разшири през януари. Северноамериканското подразделение Quaker Foods съобщи, че обемите му са се свили с 22% през тримесечието. Ходът е намалил органичния обем на Pepsi с приблизително 1%.

През юни Pepsi официално ще затвори завод на Quaker Oats във връзка с изтеглянето, макар че производството там вече е спряно. Pepsi твърди, че компанията е възобновила ограниченото производство на определени продукти, засегнати от изтеглянето.

Другите подразделения на PepsiCo в Северна Америка също записват по-слаби обеми. Този в подразделението за напитки е спаднал с 5 на сто, докато Frito Lay North America отчете 2% понижение на своя обем.

Извън Съединените щати търсенето е бил по-силно. Азиатско-Тихооеканският регион, Нова Зеландия и Китай заедно отчитат 12% ръст на обема на сладките и солени изделия. Дори в Европа, която също се сблъсква с по-високи цени на хранителните стоки, обемът на напитките се е увеличил със 7%, а този на сладките и солените изделия – с 2 на сто.

PepsiCo запази прогнозата си за 2024 г. За цялата година компанията очаква органичните ѝ приходи да нараснат с поне 4%, а печалбата на акция при постоянни валути да се изкачи с поне 8%.

„Гледайки напред, продължаваме да очакваме нормализиране и умереност в темповете на растеж на категориите спрямо последните няколко години“, посочват директори на Pepsi. „Също така продължаваме да очакваме, че потребителите ще останат внимателни що се касае до бюджетите им и избора на покупки.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още