IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът търси все повече геополитически консултации заради нарасналото напрежение в света

Специалисти като бивши дипломати, политици и държавни чиновници са все по-търсени в корпоративния свят

20:30 | 17.10.23 г.
Microsoft е единствената компания, която има отдел за връзки с ООН. Снимка: Bloomberg LP
Microsoft е единствената компания, която има отдел за връзки с ООН. Снимка: Bloomberg LP

Освен че предоставят анализи и съвети, консултантите могат да отворят врати пред компании, които искат да изградят отношения с чуждестранни правителства. Дана Уайт, ръководител на отдела за глобални стратегии в консултантската компания Ankura в САЩ, казва, че организацията ѝ е купила фирма за американско-китайски консултации, която помогнала за установяването на „отношения на високо равнище“ между бизнес ръководители и китайски представители.

Консултантските компании потвърждават ръста на търсенето на политически консултации от бизнеса. Анализ на FT на корпоративни документи на американски и други компании в платформата за данни AlphaSense е установил, че думата „геополитика“ е споменавана все по-често от 2017 г. насам и че използването на думата е нараснало главоломно след нашествието на Русия в Украйна миналата година.

Компанията за анализи JH Whitney Data Services съобщава, че след нахлуването в Украйна американските клиенти са започнали да искат съвети за веригите си на доставка и експозицията си към страни в Азия в случай на конфликт в Тихоокеанския регион.

„Много компании в САЩ, особено уеб търговци и фирми за финансови услуги, имат много значителни кол център дейности във Филипините“, казва президентът на JH Whitney Джон О’Конър.

Американската строителна компания Barton Malow с 3000 служители и централа в Мичиган, е една от фирмите, които гледат по-сериозно на геополитиката при планирането си.

„Може да се каже, че светът направи преход от относително стабилен и подреден към далеч по-нестабилен. Това нарушаване на глобализацията, разбира се, има последици за бизнеса“, казва главният изпълнителен директор Райън Майбах.

Компанията е наела консултантската фирма в областта на политическите рискове Prism, която е съветвала също британската телекомуникационна група BT, за да ѝ помогне да прецени последиците от потенциални заплахи, включително конфликт между Китай и Тайван и климатичните промени, върху бизнеса и клиентите ѝ.

„Геополитически събития сега [засягат] и компании, които в миналото смятаха, че такава експозиция е далечна за тях. Дори фирми с предимно местно присъствие могат да бъдат изложени на екзистенциален риск чрез нарушаване на веригите за доставка и икономически сътресения“, отбелязва съоснователят на Prism Джон Гот.

Мазиар Минови, главен изпълнителен директор на консултантската компания в областта на геополитиката Eurasia Group, коментира, че мултинационалните компании са започнали да планират за геополитически кризи по същия начин, по който правят планове за непредвидени обстоятелства, свързани с природни бедствия.

„Имаме значително повече запитвания за презентации пред ръководството и борда на директорите на мултинационални компании. Това се превръща в обичайна част от дългосрочното стратегическо планиране“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още