IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завесите падат за бързия ръст на световните жилищни пазари

В повечето големи страни цените на жилищата трябва да намалеят двуцифрено, за да станат отново достъпни

11:50 | 07.09.22 г. 1
Във Великобритания цените на жилищата трябва да спаднат с 8,5%, за да станат достъпни. Снимка: Ian Hodgson/Bloomberg
Във Великобритания цените на жилищата трябва да спаднат с 8,5%, за да станат достъпни. Снимка: Ian Hodgson/Bloomberg

Бързият ръст на цените на жилищата в света върви към края си, тъй като лихвите по ипотечните кредити тръгват нагоре наред с разходите за живот, сочи допитване на Ройтерс сред жилищни анализатори. Според тях на редица ключови пазари цените трябва да намалеят двуцифрено, за да станат достъпни.

Ултраниските лихви и силното търсене от работещи отдалечено служители, които помогнаха на жилищните цени в редица големи икономики да изпреварят не само ръста на реалните заплати, но и възвръщаемостта от съответните фондови пазари, сега достигат до своя край.

Това, което все още не свършва, е ускоряването на инфлацията на потребителските цени, която е над целевия диапазон на повечето централни банки и в много случаи достига десетилетни върхове, откривайки пътя за още повишения на лихвите в идните месеци.

Това не се отразява добре на сектора, който е чувствителен към по-високите лихви във времена, когато много притежатели на нови жилища са ги купили във връхната точка на многогодишния бум на жилищния пазар.

„Вече наблюдаваме осезаеми промени на курса при лихвите по ипотечните кредити, които нарастват спрямо рекордно ниските нива преди една година…, това ще започне да се отразява на домакинствата“, коментира Адам Чалис, изпълнителен директор на анализите и стратегиите за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в консултантската компания JLL.

Допитвания на Ройтерс сред над сто жилищни стратези, проведени между 12 август и 2 септември, показаха, че цените на жилищата в почти всички девет големи жилищни пазара ще се забавят в идните две години с повече от прогнозираното преди три месеца.

Според прогнозите само Индия и Дубай ще отбележат скромен растеж, но средните очаквания са почти идентични с допитването през май.

Въпреки умерените прогнози повечето анализатори не очакват срив на жилищните цени, тъй като силните трудови пазари в развития свят се очаква да предотвратят ръст на просрочията по кредитите.

Но повечето анализатори смятат, че цените вече са толкова високи, че дори прогнозираният отсега нататък малък растеж или в някои случаи спад няма да са достатъчни, за да ги направят достъпни.

Предлагането също не се подобрява, тъй като не се очаква жилищното строителство да отговори на търсенето. Прогнози за средните цени на жилищата на осем големи пазара в света през тази и следващата година. Графика: Ройтерс Прогнози за средните цени на жилищата на осем големи пазара в света през тази и следващата година. Графика: Ройтерс

„Достъпността се влошава и ще е необходима значителна ценова корекция по пътя надолу, за да се доближим до индикаторите за достъпност, които наблюдавахме преди шест месеца“, коментира Лиъм Бейли, ръководител на световните анализи в консултантската компания Knight Frank.

Според него най-вероятната краткосрочна перспектива за имотните пазари е рязко забавяне на оборота, тъй като продавачите не са готови да признаят, че пазарът е във фаза на спад и трябва да намалят офертните си цени.

Но дори когато спадовете на цените започнат на повечето пазари догодина, каквито са прогнозите, анализаторите очакват малко свиване спрямо ръстовете на средните цени в последните няколко години.

На пазарите, където жилищата са определяни като скъпи, анализаторите отбелязват, че цените трябва да намалеят двуцифрено или близо до това ниво, за да станат достъпни.

Канада, Австралия и Нова Зеландия са трите най-надценени пазара, сочи допитването. Там средните цени на жилищата нараснаха съответно с 45%, 35% и 40% по време на пандемията и трябва да намалеят съответно със 17,5%, 17,5% и 20%, за да станат отново достъпни.

Цените на жилищата във Великобритания трябва да спаднат с 8,5%, за да станат достъпни, най-малко сред развитите страни, сочи допитването.

В Германия и САЩ, където цените растат рязко, понижението им трябва да е съответно с 15% и 10%.

Джеймс Найтли, главен международен икономист в ING, отбелязва, че на американския пазар, „където цените почти се удвоиха заради лихвите по кредитите, виждаме рязък спад на търсенето от гледна точка на заявления за ипотечни кредити за покупка на жилище, точно когато предлагането наистина нараства“.

„Това е рецепта за някои резки корекции на редица бивши „горещи точки“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Myrrr_Diva
преди 1 година
Тази статия е мираж, лихвите няма да се вдигат, имотите не може да падат и т.н. твърди позиции от "експерти"... и един мормот завива шоколад ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още