IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-голямото строителство на апартаменти в САЩ може да разхлади нажежения жилищен пазар

Ефектът върху цените обаче няма да бъде усетен мигновено

19:32 | 23.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът в строителството на апартаменти в САЩ може да даде известна глътка въздух на наемополучателите, изправени пред продължаващо растящи цени, устойчива инфлация и несигурност, пише Bloomberg.

Очакванията са тази година да бъдат построени нови 420 хил. апартамента в страната, според проучване на платформата за листване на имоти RentCafe. Повишението би отбелязало втората година подред, в която индусрията надминава 400 хил. произведени единици - праг, последно достигнат през 1972 г.

Жилищен пазар в САЩ. Снимка: Bloomberg L.P. Жилищен пазар в САЩ. Снимка: Bloomberg L.P.

Бумът в строителството е задвижен от значителен ръст в търсенето, особено в южните градове, като Далас и Маями, към които много американци се насочиха по време на пандемията от коронавирус. Други райони, които бяха изоставяни по време на най-тежките вълни на заразата, включително Ню Йорк, отчитат потоци от завръщащи се.

Продължаващо покачващите се цени на жилищата на национално ниво осуетиха плановете на много американци да купят дом, което увеличи натиска върху пазара на наеми.

Половината от 20-те най-големи района, класирани по строителство, се очаква да достигна петгодишен връх по строителство на апартменти тази година. През първата половина на годината лидер по този критерий в бил Хюстън, следван от Остин, Тексас и Сиатъл.

Допълнителната продукция може да облекчи натиска върху наемополучателите в градовете, където цените се изстреляха до рекордни равнища. Ефектът върху цените обаче няма да бъде усетен мигновено.

Жилищният пазар в САЩ от години страда от липсата на инвентар, а пандемията влоши тази тенденция, добавяйки недостига на служители и проблемите с веригите на доставки към списъка с предизвикателства.

"Строителната индустрия най-оосле се връща към предпандемичните си нива на активност, но все още е възпрепятствана от три познати предизвикателства - недостиг на работна ръка, разходи за материали и наличност, проблеми с веригите на доставки", кааз Дъг Реслър, мениджър във фирмата за проучвания Yardi Matrix.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още