IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корекцията на канадския жилищен пазар се ускорява

Икономисти очакват цените на жилищата в страната да намалеят с 25% до края на следващата година

12:36 | 12.08.22 г.
Жилищният пазар в Канада преживява по-бърза корекция на цените от очакванията на икономистите. Снимка: Bloomberg LP
Жилищният пазар в Канада преживява по-бърза корекция на цените от очакванията на икономистите. Снимка: Bloomberg LP

Канадските жилища може да изгубят една четвърт от стойността си, тъй като спадовете на пазара, породени от бързото повишаване на лихвите, се развиват много по-бързо от очакванията, сочат данни на Desjardins Securities, цитирани от Bloomberg.

След като достигнаха връхна точка през февруари, средните цени на жилищата в Канада вече се очаква да намалеят с 25% до края на следващата година, отбелязват икономистите Рандъл Бартлет, Елен Беген и Марк Дезормо. Както спадовете до момента, така и повишенията на лихвите вече надминават предишни прогнози.

Безпрецедентен бум по време на пандемията тласна цените на жилищата в Канада до рекордни нива, но те обърнаха тенденцията също толкова бързо, след като Канадската централна банка започна да повишава лихвите през март, за да предотврати прегряване на по-широката икономика. Макар че спадовете до момента са най-резки на пазари с най-големите ръстове на цените по време на пандемията, основно в Торонто и околностите му, се появяват признаци, че забавянето се разпространява и в цялата страна. През юни цените на жилищата в Канада отбелязаха най-големия си спад от 2005 г. насам. Графика: Bloomberg LP През юни цените на жилищата в Канада отбелязаха най-големия си спад от 2005 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Канадската централна банка прогнозира, че това ще бъде най-голямата корекция на имотния пазар в Канада за последните най-малко 40 години. Данните за продажбите и цените на национално ниво през юли се очакват следващата седмица, като в Торонто индексът на цените на жилищата за месеца вече отчита спад от 3,9% - най-голямото четиримесечно свиване от 2005 г. насам.

Въпреки това заради силните ръстове в предишните две години средните цени все пак трябва да завършат 2023 г. на по-високо ниво, отколкото бяха преди пандемията, отбелязват икономистите на Desjardins.

„Жилищният пазар в Канада преживява бърза корекция, по-бърза от очакванията ни“, отбелязват Барлет, който е старши директор за канадската икономическа политика, и неговите колеги.

„Макар че не искаме да омаловажаваме затрудненията, пред които са изправени някои канадци, тази корекция помага за връщането на известен разум на канадския имотен пазар. Много пазари се връщат към баланс и достъпността е напът постепенно да се подобри, тъй като цените намаляват“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още