IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания растат с най-бързия си темп от май

Жилищният пазар в страната остава устойчив на фона на затрудненията пред икономиката

10:40 | 26.09.22 г.
Жилищата в Лондон престояват средно 50 дни на пазара преди да намерят купувач. Снимка: Bloomberg LP
Жилищата в Лондон престояват средно 50 дни на пазара преди да намерят купувач. Снимка: Bloomberg LP

Британските продавачи са повишили цените, които искат за имотите си, с най-бързия темп от четири месеца насам, което показва, че пазарът до момента се отърсва от последиците от кризата с издръжката за живот и по-високите лихви по ипотечните кредити, предава Bloomberg.

Сайтът за обяви за продажба на имоти Rightmove съобщи, че цените са се повишили с 0,7% този месец след спад с 1,3% през август. Търсенето от купувачите е нараснало с 20 на сто спрямо средните нива преди пандемията, а предлагането на жилища, които излизат на пазара, се е върнало на нивата от 2019 г.

Жилищният пазар остава светъл лъч в икономиката, като расте въпреки рецесията, която дойде с блокадите заради COVID-19. Макар че повишаването на лихвите и инфлацията започват да натежават върху достъпността, Rightmove съобщава, че пазарът може да получи нова подкрепа от решението на правителството миналия петък да понижи данъците върху покупките.

„Жилищният пазар остава трайно устойчив дори на фона на затрудненията пред икономиката, които подлагат на натиск финансите на домакинствата“, коментира Тим Банистър, директор на имотните услуги в Rightmove. „Цените вероятно ще останат високи, а търсенето продължава да изпреварва предлагането“, допълва той.

Според Банистър ходът на финансовото министерство за удвояване на прага, от който започва прилагането на гербовия налог, до 250 хил. паунда означава, че една трета от всички жилища, които в момента се предлагат за продажба, ще бъдат изключени от налога, а това ще стимулира търсенето.

„Очакваме повече купувачи на първо жилище. Но тъй като промяната е за постоянно и тъй като се събират насрещни ветрове като растящите лихви по ипотечните кредити, очакваме да видим по-постепенно повишаване на търсенето“, коментира Банистър.

Данните показват също, че цените на жилищата в Лондон са нараснали с 2,1% миналия месец, най-бързия темп на покачване сред всички области, следени от Rightmove. Същевременно цените са намалели в Уелс и Мидландс.

Пазарът в Лондон понесе удар по време на пандемията, тъй като много хора се стремяха да излязат от градските райони и да се установят в имоти с пространство за домашен офис. Миналия месец в британската столица са били необходими средно 50 дни за продажба на жилище, което е доста над средните нива в останалите части на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още