IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания намалява данъците, за да стимулира жилищния пазар

Новият финансов министър Куази Куартенг обяви най-голямото намаляване на данъците в страната от 1972 г. насам

16:14 | 23.09.22 г.
Цените на жилищата във Великобритания растат ускорено от 2020 г. насам. Снимка: Bloomberg LP
Цените на жилищата във Великобритания растат ускорено от 2020 г. насам. Снимка: Bloomberg LP

Британското правителство планира поредица от данъчни облекчения, за да стимулира забавящия се жилищен пазар в страната, точно когато растящите лихви по ипотечните кредити правят имотите по-недостъпни за нови купувачи, пише Bloomberg.

Прагът, от който ще се налагат имотни данъци, ще бъде удвоен до 250 хил. паунда (279 440 долара), съобщи финансовият министър Куаси Куартенг, цитиран от Bloomberg.

Прагът за гербовия налог за хората, купуващи първото си жилище, ще бъде вдигнат до 425 хил. паунда спрямо 300 хил. паунда преди това, а максималната стойност на жилище, което може да получи облекчението, ще нарасне до 625 хил. паунда, заяви Куартенг.

Бързо растящите цени правят жилищната собственост недостъпна за милиони британци, тъй като стимулите от времето на пандемията ускориха търсенето и повишиха цените. Сега растящите лихви за борба с инфлацията тласкат нагоре лихвите по ипотечните кредити за купувачите на жилище, с което жилищната собственост става още по-недостъпна. Средното продадено жилище в Англия в годината до март 2021 г. е струвало 8,7 пъти повече от средните годишни разполагаеми доходи, най-ниската достъпност от началото на воденето на статистика през 1999 г. от британския Национален статистически институт.

„Тъкмо когато си помислим, че търсенето на жилища се охлажда, идва ново понижаване на гербовия налог“, казва Том Бил, ръководител на жилищните анализи за Великобритания в консултантската компания Knight Frank. „Но това, което финансовият министър дава, Английската централна банка ще вземе в много по-голяма степен. Много купувачи ще установят, че последиците от растящите лихви по ипотечните кредити скоро ще помрачат ползите от понижаването на гербовия налог“, допълва той. Опитите на британското правителство да направи жилищата по-достъпни обикновено подкрепят цените на жилищата. Графика: Bloomberg LP Опитите на британското правителство да направи жилищата по-достъпни обикновено подкрепят цените на жилищата. Графика: Bloomberg LP

Мерките ще понижат данъците за всички купувачи с 2500 паунда и ще предложат на купувачите на първо жилище облекчение до 11 250 паунда, изчислиха от финансовото министерство. Те ще означават, че 200 хил. души ще избегнат изобщо плащането на гербов налог, съобщи консултантската компания Cornerstone Tax.

„Великобритания е изправена пред остър недостиг на жилища, строим много по-малко домове от необходимите, за да отговорим на търсенето“, коментира Ник Уитън, ръководител на жилищните анализи за Великобритания в консултантската компания JLL. „Намаляването на гербовия налог е малко вероятно да помогне за разрешаването на този проблем“, допълва той.

Финансовият министър предлага данъчни облекчения за купувачите на жилище, но не е предвидена подкрепа за наемателите, които се конкурират за намаляващи наличности от имоти, тъй като повече собственици избират да продадат на фона на растящите данъци върху инвестициите в имоти под наем.

„Макар че подкрепата за жилищната собственост е уместна цел, има милиони хора, за които наемното жилище е най-добрият им вариант, и те не трябва да бъдат забравяни“, коментира Ричард Симпсън, главен изпълнителен директор на строителната компания Watkin Jones. „За съжаление, дисбалансът между предлагането и търсенето за наемателите само се влошава“, допълва той.

Правителството планира също да отмени гербовия налог за строителни компании, които инвестират в строителството на нови жилища в конкретни инвестиционни зони в страната в опит за стимулиране на строителството, съобщи новият финансов министър. Той също така се готви да въведе законопроект за опростяване на градоустройствените правила и за ускоряване на процеса на строителство на нова инфраструктура.

Правителството планира също да ускори продажбата на държавна земя в опит да увеличи предлагането на жилища, заяви Куартенг.

Книжата на британските компании за жилищно строителство поскъпнаха след съобщението.

Извън мерките в подкрепа на жилищния пазар Куартенг отмени планирано повишение на корпоративните данъци, премахна въведеното през април увеличение на националните осигурителни вноски и за първи път обяви цената на разходните планове на премиера Лиз Тръс, която иска да удвои икономическия растеж на Великобритания, пише Ройтерс.

„Планът ни е да разширим предлагането в икономиката чрез данъчни стимули и реформи“, заяви Куартенг.

„Така ще се конкурираме успешно с динамиката на икономиките по света. Така ще излезем от порочния цикъл на стагнация и ще навлезем в добър цикъл на растеж“, допълни той.

Планът за субсидиране на енергийните разходи ще струва 60 млрд. паунда само в идните шест месеца, съобщи Куартенг. Правителството обеща на домакинствата подкрепа за две години, докато Европа се бори с енергийна криза.

Данъчните облекчения ще струват допълнителни 45 млрд. паунда до 2026-2027 г., допълни финансовият министър.

Правителството съобщи, че повишаване на годишния икономически растеж във Великобритания с един процентен пункт в идните пет години – подвиг, който повечето икономисти смятат за малко вероятен, ще увеличи данъчните постъпления с приблизително същата сума.

Великобритания ще ускори и подкрепата си за конкурентоспособността на лондонското Сити като световен финансов център, като отмени таван върху бонусите на банкерите преди „амбициозен пакет от мерки за дерегулация“ по-късно тази година, заяви Куартенг.

Опозиционната Лейбъристка партия заяви, че плановете са „отчаян хазарт“.

„Никога не се е случвало правителство да взема толкова много дълг и да обяснява толкова малко…, това не е начин за изграждане на доверие, това не е начин за изграждане на икономически растеж“, заяви говорителят на лейбъристите по финансовите въпроси Рейчъл Рийвс.

Институтът за фискални изследвания съобщи, че данъчните облекчения са най-големите от бюджета през 1972 г., който в крайна сметка се оказа катастрофален заради инфлационните си последици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още