IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери очакват забавяне на поскъпването на жилищата у нас, но не и спад на цените

Бързото справяне с енергийната криза и инфлацията е от решаващо значение за жилищния пазар, смятат от Arco Real Estate

19:14 | 13.10.22 г. 12
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата у нас ще забавят темпа си на растеж заради започналото леко забавяне на активността на имотния пазар, но вероятността от спадове е незначителна заради недостатъчното предлагане, особено в София. Прогнозата е на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate, която публикува данни за жилищния пазар през третото тримесечие.

„От решаващо значение за пазара е страната да се справи с настъпващите все по-бързо енергийна и газова кризи, както и със сериозната инфлация“, пише агенцията.

Данните на Агенцията по вписванията, публикувани миналата седмица, показаха спад на сделките в София през третото тримесечие с 32% спрямо вторите три месеца на годината. Сделките намаляват на тримесечна и годишна база и в Бургас, Варна и Пловдив, а в цялата страна годишният спад достига 7%.

По данни на Arco през третото тримесечие най-търсени в София остават тристайните и двустайните жилища с лек превес на вторите. Цените на двустайните апартаменти се движат в широк диапазон, като сделки се сключват на нива от 87 хил. до 170 хил. евро. Цената варира в зависимост от местоположението и състоянието на имота, пише агенцията.

Цените на сделките с тристайни жилища също са в много широк диапазон и могат да стартират на нива от 120 хил. до 380 хил. евро, а в части на столицата като идеален център може да достигнат и до 500 хил. – 550 хил. евро. Отново факторите, които влияят, са състоянието на имота и районът, в който се намира. Към имотите могат да се предлагат гаражи или паркоместа, които допълнително вдигат крайната цена на сделката, допълват от Arco.

Най-активно е търсенето на жилища в кварталите „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Младост 4“, Студентски град, „Малинова долина“, „Кръстова вада“. Интерес в търсенето се отчита още и в районите „Бъкстон“ и „Павлово“.

Ръст в търсенето на къщи през третото тримесечие спрямо предходното отчитат още от Arco. Повечето купувачи са семейства на средна възраст със стабилни доходи. Те имат изискване за по-спокоен начин на живот, но в същото време търсят и близост до големия град. Обикновено могат да си позволят работа от вкъщи и са готови да изтеглят кредит за комфортен дом, който да бъде сред природата, обясняват от агенцията за недвижими имоти.

Търсят се къщи в кварталите „Драгалевци“, „Симеоново“, „Бояна“, „Владая“, „Банкя“, „Лозен“, „Панчарево“, „Бистрица“, „Нови Искър“, „Волуяк“. Цените на къщите са в диапазон от 200 хил. до 700 хил. евро, а в някои случаи надхвърлят 1 млн.  евро в зависимост от района, в който се намира имотът и състоянието му, сочат данните на Arco.

Агенцията не наблюдава засилване на интереса към парцели спрямо второто тримесечие.  Цените им са в много широки граници от 50 хил. до 300 хил. – 400 хил. евро в районите около София, а в самия град са значително по-високи, като могат да достигнат и до 2 млн. евро.

И през третото тримесечие на годината предлагането на жилища остава ограничено в сравнение с търсенето. По традиция основен дял заемат апартаментите, като по данни на Arco най-активно се предлагат тристайни жилища, следвани от двустайните.

Най-активно е предлагането в кварталите „Малинова долина“ (1500 – 2000 евро/кв.м.), „Кръстова вада“ (1600 – 2300 евро/кв.м.), „Витоша“ (1600 – 1880 евро/кв.м.). Тези цени могат да бъдат в много широк диапазон, в зависимост от това дали имотите са завършени или не, пише агенцията.

Пловдив

През последните месеци пазарът на недвижими имоти в Пловдив показва постоянен растеж, като в последно време средните цени на жилищата там все по-често започват да преминават психологическата граница от 1000 евро/кв.м, пишат от Arco. От миналата година до момента цените на жилищата в града са се повишили с между 10% и 15%.

Както в столицата и тук превес има търсенето за сметка на ограниченото предлагане. По-предпочитани от купувачите са жилищата ново строителство, като се набляга на кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно. Търсят се двустайни и тристайни апартаменти, като цените се движат в широк диапазон в зависимост от това дали жилищата са завършени и къде точно се намират.

Предпочитаните квартали в града остават „Тракия“, „Западен“, „Смирненски“, „Каменица“. Най-активно е предлагането в районите „Христо Смирненски“ и „Младежки хълм“ (1000 – 1200 евро/кв.м.), Централен район (1200 – 1500 евро/кв.м.), „Кършияка“ (1000 – 1200 евро/кв.м.). Продължават да се търсят и къщи в близост до Пловдив. Купувачите търсят едновременно спокойствие и възможност за дистанционна работа. Предпочитани са селата от Родопската яка, но купувачите се оглеждат за имоти и в по-равнинните местности в близост до индустриалните зони на града.

Ваканционни имоти

От началото на годината на пазара на ваканционни имоти се отчита засилено търсене и слабо предлагане. В морските и планинските ни курорти цените на жилищата се повишават, а предлагане на качествени оферти почти няма.

Българските граждани продължават да са активни и да искат да инвестират парите си, за да придобият собствен имот, пишат от Arco.

Цените в черноморските ни курорти са се повишили с около 25% от миналата година насам. Едностайни апартаменти вече трудно могат да се намерят под 25 хил. –35 хил. евро в зависимост от мястото на имота и гледката му. В Слънчев бряг, Св. Влас и Несебър не може да се закупи имот под 40 хил. евро, като цените за тристайни апартаменти стартират на нива от 50 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

12
rate up comment 15 rate down comment 0
Absolute_Amateur
преди 1 година
3. Не е тайна, че само в София има над 100-150 хил. спящи имота, които рано или късно ще се появят на пазара и тогова ке стане интересно. 4. Лихвите ще се качат, грешка - вече се покачват и много хора ще се узорят с разходите на фона на инфлацията. Това несъмнено ще намали желаещите да теглят кредити, а това е един от основните фактори за голямато търсене. Демек скоро тренда щу се обърне. Многат да се назоват още много фактори, които ще окажат негативно влияние на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
Absolute_Amateur
преди 1 година
До: nkavrakov1982А баш! И в допълнение, защо тази статие и информацията в нея трябва да се обмисли дали е достоверна: 1. Самото заглавие Брокерите окакват . трябва да ви подскаже, че това е един от най-големите им страхове, пазара да спехне и обема на сделките да намалее значително. Това стово винаги при спадащ пазар, тъй като всички купувами заемат изчакваща позиция, същото е като при борсата. 2. Източника не е надежден. В тази фирмичка всички читави кадри избягаха отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Аве уж банките нямаше да вдигат лихвите, или пък щяха да ги вдигнат след 1 год и то с малко. Всеки, който не бил ползвал "безплатните" пари на банкстерите бил шаран
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Бойчо ,Излез с официален коментар от Инвестор защо участвахте дейно в манипулациите на обществото и качвахте нон стоп статии за ниски лихви,как заемите били изгодни в тази инфлация ,как брокерите съветваха хората да си ,цитирам "спасявали " парите в имоти от банките ,как имота бил най-добрата инвестиция за българина и да не продължавам .Много хора се поддават лесно на медийна манипулация и за това според мен се носи съдебна отговорност .Качете и ставките ,това което Ви плащат агенциите ? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Банки изненадаха стари клиенти с двоен скок на лихвите по ипотекиПърви и най-много се вдигат вноските по заеми, обвързани с индекса за депозитите в еврозоната EURIBOR-Банките вече са започнали да вдигат лихвите по кредитите - както на новоотпуснатите, така и по действащи договори. При някои ипотеки скокът на лихвата от септември дори е двоен. Това алармираха в социалните мрежи сюрпризирани клиенти, с кредити сключени преди години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Това е новина от ДНЕС : Хората и фирмите, теглили заеми преди години, са неприятно сюрпризирани от светкавичната реакция на българските банки след решенията на ЕЦБ от юли и септември да увеличи ключови лихви в опит да охлади кредитирането и инфлацията. Още повече, че банкови експерти ни уверяваха как новият тренд към повишаване на лихвите у нас ще върви плавно, на стъпки, като първо ще се вдига доходността по депозитите, после лихвата на новоотпуснатите заеми и едва на следващ етап - на старите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: earth1225И аз този въпрос задавам към главния редактор Бойчо Попов.Защо Инвестор публикува основно статии и анлизи за имотния пазар от тези дето печелят изключително и само от поскъпването на жилищата,и дълговия товар върху семействата,изобщо обществото?Ок,но да се сложи банер с големи букви платено!Тези статии се плащат,но хората трябва да знаят,а не да бъдат манипулирани от брокери,строители,кредитни посредници .Брокера живее от комисионна,как ще му се отрази един спад на цените ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 2
earth1225
преди 1 година
Реален случай:Търся си апартамент от пролетта. В Люлин и околностите, звъннах само на една агенция. Но предвид условията, които предлагат и откровенните Лъжи - стопирах проекта. Да не говорим и за цените. Но от тогава, все още ми звънят разни хора, на които не съм им давал телефона си. Знайни и незнайни агенции и агенцийки. Като от месец - два имат и ново предложение: АКО им намеря човек, който търси апартамент и сключат сделка, да получа част от комисионната. С една дума - Трагедия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 57 rate down comment 2
SnaGi
преди 1 година
Сега като нормален и работещ човек завършил и икономика, на анализ на брокери комисионери ли да вярвам с образование средно или най мн висше от свободния или ботевградския или на икономически анализатори и бивши управители на банки. В икономика като Сащ, която е определяна като мн по без рискова лихвите по 30г ипотеки минаха 6%, както до февруари и там бяха по 2.5%. Защо сериозен икономически сайт като Инвестор, пуска толкова несериозни статии. Да питаме и продавачката на сирене ще поскъпва ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 1 година
Пуснете си телевизора да чуете песничката от рекламата на Ти Би Ай банк за ...депозити,за ипотечни кредити и мечтания дом вечв реклами няма,Левонката обяви че 100 лева утре ще са вече по скъпи от 100 лева днес....това реалността,която не се харесва на имотните пиявици от агенциите за недвижими имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още