fallback

Брокери очакват забавяне на поскъпването на жилищата у нас, но не и спад на цените

Бързото справяне с енергийната криза и инфлацията е от решаващо значение за жилищния пазар, смятат от Arco Real Estate

19:14 | 13.10.22 г. 12

Цените на жилищата у нас ще забавят темпа си на растеж заради започналото леко забавяне на активността на имотния пазар, но вероятността от спадове е незначителна заради недостатъчното предлагане, особено в София. Прогнозата е на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate, която публикува данни за жилищния пазар през третото тримесечие.

„От решаващо значение за пазара е страната да се справи с настъпващите все по-бързо енергийна и газова кризи, както и със сериозната инфлация“, пише агенцията.

Данните на Агенцията по вписванията, публикувани миналата седмица, показаха спад на сделките в София през третото тримесечие с 32% спрямо вторите три месеца на годината. Сделките намаляват на тримесечна и годишна база и в Бургас, Варна и Пловдив, а в цялата страна годишният спад достига 7%.

По данни на Arco през третото тримесечие най-търсени в София остават тристайните и двустайните жилища с лек превес на вторите. Цените на двустайните апартаменти се движат в широк диапазон, като сделки се сключват на нива от 87 хил. до 170 хил. евро. Цената варира в зависимост от местоположението и състоянието на имота, пише агенцията.

Цените на сделките с тристайни жилища също са в много широк диапазон и могат да стартират на нива от 120 хил. до 380 хил. евро, а в части на столицата като идеален център може да достигнат и до 500 хил. – 550 хил. евро. Отново факторите, които влияят, са състоянието на имота и районът, в който се намира. Към имотите могат да се предлагат гаражи или паркоместа, които допълнително вдигат крайната цена на сделката, допълват от Arco.

Най-активно е търсенето на жилища в кварталите „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Младост 4“, Студентски град, „Малинова долина“, „Кръстова вада“. Интерес в търсенето се отчита още и в районите „Бъкстон“ и „Павлово“.

Ръст в търсенето на къщи през третото тримесечие спрямо предходното отчитат още от Arco. Повечето купувачи са семейства на средна възраст със стабилни доходи. Те имат изискване за по-спокоен начин на живот, но в същото време търсят и близост до големия град. Обикновено могат да си позволят работа от вкъщи и са готови да изтеглят кредит за комфортен дом, който да бъде сред природата, обясняват от агенцията за недвижими имоти.

Търсят се къщи в кварталите „Драгалевци“, „Симеоново“, „Бояна“, „Владая“, „Банкя“, „Лозен“, „Панчарево“, „Бистрица“, „Нови Искър“, „Волуяк“. Цените на къщите са в диапазон от 200 хил. до 700 хил. евро, а в някои случаи надхвърлят 1 млн.  евро в зависимост от района, в който се намира имотът и състоянието му, сочат данните на Arco.

Агенцията не наблюдава засилване на интереса към парцели спрямо второто тримесечие.  Цените им са в много широки граници от 50 хил. до 300 хил. – 400 хил. евро в районите около София, а в самия град са значително по-високи, като могат да достигнат и до 2 млн. евро.

И през третото тримесечие на годината предлагането на жилища остава ограничено в сравнение с търсенето. По традиция основен дял заемат апартаментите, като по данни на Arco най-активно се предлагат тристайни жилища, следвани от двустайните.

Най-активно е предлагането в кварталите „Малинова долина“ (1500 – 2000 евро/кв.м.), „Кръстова вада“ (1600 – 2300 евро/кв.м.), „Витоша“ (1600 – 1880 евро/кв.м.). Тези цени могат да бъдат в много широк диапазон, в зависимост от това дали имотите са завършени или не, пише агенцията.

Пловдив

През последните месеци пазарът на недвижими имоти в Пловдив показва постоянен растеж, като в последно време средните цени на жилищата там все по-често започват да преминават психологическата граница от 1000 евро/кв.м, пишат от Arco. От миналата година до момента цените на жилищата в града са се повишили с между 10% и 15%.

Както в столицата и тук превес има търсенето за сметка на ограниченото предлагане. По-предпочитани от купувачите са жилищата ново строителство, като се набляга на кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно. Търсят се двустайни и тристайни апартаменти, като цените се движат в широк диапазон в зависимост от това дали жилищата са завършени и къде точно се намират.

Предпочитаните квартали в града остават „Тракия“, „Западен“, „Смирненски“, „Каменица“. Най-активно е предлагането в районите „Христо Смирненски“ и „Младежки хълм“ (1000 – 1200 евро/кв.м.), Централен район (1200 – 1500 евро/кв.м.), „Кършияка“ (1000 – 1200 евро/кв.м.). Продължават да се търсят и къщи в близост до Пловдив. Купувачите търсят едновременно спокойствие и възможност за дистанционна работа. Предпочитани са селата от Родопската яка, но купувачите се оглеждат за имоти и в по-равнинните местности в близост до индустриалните зони на града.

Ваканционни имоти

От началото на годината на пазара на ваканционни имоти се отчита засилено търсене и слабо предлагане. В морските и планинските ни курорти цените на жилищата се повишават, а предлагане на качествени оферти почти няма.

Българските граждани продължават да са активни и да искат да инвестират парите си, за да придобият собствен имот, пишат от Arco.

Цените в черноморските ни курорти са се повишили с около 25% от миналата година насам. Едностайни апартаменти вече трудно могат да се намерят под 25 хил. –35 хил. евро в зависимост от мястото на имота и гледката му. В Слънчев бряг, Св. Влас и Несебър не може да се закупи имот под 40 хил. евро, като цените за тристайни апартаменти стартират на нива от 50 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 13.10.22 г.
fallback
Още от Новини виж още