IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на цените на жилищата в Гърция се е ускорило през третото тримесечие

Най-бързо растат цените на жилищата в столицата Атина благодарение на платформи като Airbnb и програмата "златна виза"

10:22 | 01.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Възстановяването на жилищния пазар в Гърция се е активизирало през третото тримесечие на фона на продължаващия ръст на икономиката и ускоряването на инфлацията до близо 30-годишен връх, сочат данни на централната банка на страната, цитирани от Ройтерс.

Имотите съставляват голям дял от богатството на домакинствата в Гърция, където жилищната собственост е около 73,5%, над средното ниво в еврозоната от 66 на сто, сочат статистически данни на ЕС за доходите и условията за живот.

Възстановяването на жилищния сектор в Гърция е стимулирано от разширяването на икономиката и засилването на чуждестранния интерес.

Цените на апартаментите са се повишили с 11,2% през третото тримесечие спрямо същия период година по-рано, показват данните на Гръцката централна банка. Темпът се е ускорил спрямо покачването с 10,1% през второто тримесечие.

Възходящата тенденция е била от полза за всички области на пазара, включително стари и новопостроени апартаменти и всички региони, въпреки че ръстовете на цените в столицата Атина са най-високи.

Цените са се повишили с 13 на сто на годишна база в Атина, където платформи за споделяне на жилища като Airbnb и програмата „златна виза“ – подновяемо петгодишно разрешение за пребиваване в замяна на инвестиция в недвижим имот за 250 хил. евро, са станали популярни.

Икономиката на Гърция нарасна със 7,7% на годишна база през второто тримесечие, надминавайки прогнозите, но забави темп спрямо 8% през първото тримесечие. Силният ръст се дължи на разходите на потребителите и на инвестициите.

Инфлацията се ускори до 12% през септември, близо до 30-годишен връх, заради растящите цени на енергията, жилищата, транспорта и храните.

Цените на жилищата намаляха с 42% между 2008 г., когато започна продължителна рецесия, и края на 2017 г. Пазарът понесе удар от наложените имотни данъци за запълване на бюджетни дефицити, затегнатото банково кредитиране и безработицата, която достигна връх от 27,8% през 2013 г.

Перспективите пред икономиката се подобриха, като Гърция излезе от последната си спасителна програма през август 2018 г. и сега има достъп до финансиране от международните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още