IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадащите цени на имотите създават недостиг от финансиране в Европа за 51 млрд. евро

Имотите на Стария континент, чиито собственици са в затруднено финансово положение, вече са на най-високото си ниво от 2012 г.

14:41 | 31.01.23 г. 11
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Спадащите цени са поредното главоболие за собствениците на имоти в Европа, които трябва да рефинансират дълга си. Това е проблем и за кредиторите им, пише Bloomberg.

Очертава се разлика от 51 млрд. евро между дължимата сума от собственици на бизнес имоти в Германия, Франция и Великобритания, и вероятно наличните кредити за рефинансиране, когато настъпи падежът на заемите, показва изследване на компанията AEW Europe.

Това включва недостиг от 32 млрд. евро, породен основно от спада на цените, ръст спрямо около 8 млрд. евро от септември насам, пише компанията за управление на активи в свой доклад. Недостигът за финансиране на дълга в Европа нараства. Графика: Bloomberg LP Недостигът за финансиране на дълга в Европа нараства. Графика: Bloomberg LP

Бумът на имотния пазар в Европа приключи, след като централните банки предприеха повишаване на лихвите, за да спрат инфлацията. Имотите в региона, чиито собственици са в затруднено финансово положение, вече са на най-високото си ниво от 2012 г. насам, отчасти заради спад в ликвидността, установи изследване на правната кантора Weil, Gotshal & Manges.

„Кредиторите няма да имат лукса на ниските лихви, които да им позволят да удължават срокове и да заявяват претенции, както след световната финансова криза“, коментира Ханс Вренсен, ръководител на отдела за анализи и стратегии в AEW Europe. „Те ще трябва да са по-проактивни за преструктуриращи заеми. Това означава, че цикличната корекция в бизнеса може да е много по-бърза този път“, допълва той.

Защита на инвеститорите

Все пак едно предимство, което много кредитополучатели имат, е ерозията на защитата на инвеститорите в периода на количествени облекчения, която затруднява принудително намаляване на задълженията.

Около 45% от недостига на финансиране е в Германия, 33% във Великобритания и 22% във Франция, сочат данните на AEW. Германия е особено уязвима, тъй като евтините пари тласнаха доходността под тази в другите страни, правейки активите уязвими от спадове на цените, когато пазарът се преобърна.

Останалата част от недостатъчното финансиране идва от собственици на имоти, които е трябвало да вложат по-голям дял от наемите в лихвени плащания. Това се отразява на т. нар. коефициент на лихвено покритие, който кредиторите използват, за да пресметнат колко средства са готови да отпуснат на кредитополучател.

Комбинацията от спадове на цените, растящи разходи за обслужване на дълговете и затягане на стандартите за кредитиране означава, че около една трета от всички заеми под формата на ценни книжа, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти, с падеж през 2023 и 2024 г. са изложени на високи рискове от рефинансиране, показва изследване на Scope Ratings, публикувано в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982 ... Ами според света се справяме добре , имаме напълно реална възможност да се присъединим към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) , все пак е някакво признание за стабилност и благополучие , колкото и да не ти се вярва ... :))) ... Не всеки може да стане член в този клуб ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Централните банки се готвят за НЕВИЖДАНИ ОТ 2007 ГОДИНА ЛИХВЕНИ НИВА !!!ТОВА ЧЕТЕМ ДНЕС !!!АМА КАК ТАКА ,ЗАЩО ТАКА ,ДО ОНЗИ ДЕН ЛЕКИНКО БАНКИТЕ НИ ШЕПНЕХЕ ДРУГИ НЕЩАА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Цeнтpaлнитe бaн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
До: cornerДали спада ще е плавен?Инфлацията е процес който се характеризира с рязък ръст и рязЪК СПАД.Какво четем днес :Цeнтpaлнитe бaн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 10
corner
преди 1 година
Спадът трябва да е по- плавен , за да може постъпващите вноски по ипотеките да не застигат падащата цена и да обезсърчават "инвеститорите" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: zelka007Така е !БЪЛГАРИЯ -ОСТРОВ НА СТАБИЛНОСТТА ,НЕЯ КРИЗИ НЕ Я ЛОВЯТ,ТЯ Е ИЗОЛИРАНА ДЪРЖАВА СЪС СВРЪХ РАЗВИТА ИКОНОМИКА,ЗДРАВА КАТО БЕТОН !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982... не се заяждам , ама иде реч за Германия , Франция , Великобритания ... а не за България . Само за обща култура , стойността на бизнес имотите само в Германия е 1700млрд евра , във Франция е 1250млрд евра , във Великобритания е 1600млрд евра . И на трите пазара годишното нарастване е средно по 100млрд евра на година . Тук се пише за пазарна корекция общо за трите пазара от 51млрд ... :))) ... Как си с математика , ако искаш да помогна нещо в сметките ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Искам да чета статии от Полина Стойкова Бългериън Пропъртис,Тихомир Тошев от Кредит Център ,искам анализи от шефа на Тобо Груп и председател на камарата на строителните предприемачи Георги Шопов ,за това как да си изтегля всички пари които имам и да тегля кредит и да ги инвестирам в ИМОТ !Забравих Арко Риъл Естейт ,Имотека ,Адрес ,все ИМОТНИ СПЕЦИАЛИСТИ ДЕТО нямат ама никаквъ интерес имотите да стават все по -скъпи.Къде са тези анализи и статии ?Къде ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Бумът на имотния пазар в Европа приключи, след като централните банки предприеха повишаване на лихвите, за да спрат инфлацията. Имотите в региона, чиито собственици са в затруднено финансово положение, вече са на най-високото си ниво от 2012 г. насам, отчасти заради спад в ликвидността, установи изследване на правната кантора Weil, Gotshal & Manges.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Копирайте линка от статията и дружно го изпратете на всички адреси/e-mail/, на агенциите за недвижими имоти в България ,на всички ТОП специалисти кредитни консултанти,строителните предприемаче дето Ви убеждаваха да си спасявате парите при тях ,брокерите на недвижими имоти със статийки за имотите ,и каквото още се сетите като канал ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още