IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадащите цени на имотите създават недостиг от финансиране в Европа за 51 млрд. евро

Имотите на Стария континент, чиито собственици са в затруднено финансово положение, вече са на най-високото си ниво от 2012 г.

14:41 | 31.01.23 г. 11
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Спадащите цени са поредното главоболие за собствениците на имоти в Европа, които трябва да рефинансират дълга си. Това е проблем и за кредиторите им, пише Bloomberg.

Очертава се разлика от 51 млрд. евро между дължимата сума от собственици на бизнес имоти в Германия, Франция и Великобритания, и вероятно наличните кредити за рефинансиране, когато настъпи падежът на заемите, показва изследване на компанията AEW Europe.

Това включва недостиг от 32 млрд. евро, породен основно от спада на цените, ръст спрямо около 8 млрд. евро от септември насам, пише компанията за управление на активи в свой доклад. Недостигът за финансиране на дълга в Европа нараства. Графика: Bloomberg LP Недостигът за финансиране на дълга в Европа нараства. Графика: Bloomberg LP

Бумът на имотния пазар в Европа приключи, след като централните банки предприеха повишаване на лихвите, за да спрат инфлацията. Имотите в региона, чиито собственици са в затруднено финансово положение, вече са на най-високото си ниво от 2012 г. насам, отчасти заради спад в ликвидността, установи изследване на правната кантора Weil, Gotshal & Manges.

„Кредиторите няма да имат лукса на ниските лихви, които да им позволят да удължават срокове и да заявяват претенции, както след световната финансова криза“, коментира Ханс Вренсен, ръководител на отдела за анализи и стратегии в AEW Europe. „Те ще трябва да са по-проактивни за преструктуриращи заеми. Това означава, че цикличната корекция в бизнеса може да е много по-бърза този път“, допълва той.

Защита на инвеститорите

Все пак едно предимство, което много кредитополучатели имат, е ерозията на защитата на инвеститорите в периода на количествени облекчения, която затруднява принудително намаляване на задълженията.

Около 45% от недостига на финансиране е в Германия, 33% във Великобритания и 22% във Франция, сочат данните на AEW. Германия е особено уязвима, тъй като евтините пари тласнаха доходността под тази в другите страни, правейки активите уязвими от спадове на цените, когато пазарът се преобърна.

Останалата част от недостатъчното финансиране идва от собственици на имоти, които е трябвало да вложат по-голям дял от наемите в лихвени плащания. Това се отразява на т. нар. коефициент на лихвено покритие, който кредиторите използват, за да пресметнат колко средства са готови да отпуснат на кредитополучател.

Комбинацията от спадове на цените, растящи разходи за обслужване на дълговете и затягане на стандартите за кредитиране означава, че около една трета от всички заеми под формата на ценни книжа, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти, с падеж през 2023 и 2024 г. са изложени на високи рискове от рефинансиране, показва изследване на Scope Ratings, публикувано в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 24 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Ама как така ?Нали имотите само щяха да поскъпват ?Ха ха ...Какво стана сега ?Ррррязък обрат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още