IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищна сграда бе разпродадена за ден в Хонконг

Последните сигнали показват, че жилищният пазар започва да се възстановява

10:21 | 06.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големият строителен предприемач в Хонконг продаде стотици нови апартаменти само за един ден – пореден сигнал, че жилищният пазар се възстановява от миналогодишния срив, съобщава Bloomberg.

Sun Hung Kai Properties е продала всичките 352 жилища в проекта си Novo Land в събота за общо над 2 млрд. хонкг. долара (255 млн. долара), посочва компанията. В същото време Wheelock Properties е продала 304 единици в сградата си Koko Rosso в рамките на 10 дни, което е около 99% от наличните за продажба, каза компанията.

Преотварянето на границата с континентален Китай и премахването на изискването за носене на маски в Хонконг засили доверието на купувачите, казва Сами По, главен изпълнителен директор на подразделението за жилища в Midland Realty. Той очаква продажбите на нови жилища да се увеличат до 2800 единици този месец, което би било най-високата стойност за март от четири години. През февруари има 643 регистрации на първични жилищни сделки.

Продажбите на нови жилища се сринаха миналата година до най-ниските си нива от 2013 г., след като растящите лихвени проценти и мерките срещу Covid натежаха на пазара. Подобреното доверие на местно ниво и потенциалният наплив на купувачи от континентален Китай може да накарат строителните компании да стартират повече проекти през новата година. Първичните жилищни сделки може да се вдигнат с над 50% до 175 млрд. хонкг. долара тази година, след като се сринаха с 52% през 2022 г., посочва Bloomberg Intelligence.

„През следващите няколко месеца повечето строителни компании ще планират да ускорят стартиранията [на нови проекти], особено на огромни жилищни проекти“, коментира Патрик Уонг, имотен анализатор в Bloomberg Intelligence. Това може да е добър момент за продажба на повече единици, преди ипотечните лихви да бъдат евентуално допълнително вдигнати тази година, допълва той.

Sun Hung Kai планира да се фокусира върху маркетинг проект в две области, след като приключи с етапа на продажба на Novo Land. Акциите на компанията поскъпнаха с 2,3% в понеделник сутринта в Хонконг.

Вторичният жилищен пазар също се подобрява. Цените на използваните жилища са се повишили с почти 5% от началото на годината след 16% спад през 2022 г., показват данни на Centaline.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още