fallback

Мария Петкова: Лихвата по жилищните кредити може да достигне 3,5% до края на годината

Каква е ролята на кредитните посредници в България, коментира председателят на браншовата организация

16:46 | 06.03.23 г. 15

След сравнително по-бавния старт в началото на годината жилищното кредитиране в България се завръща към нивата от 2022 г. през февруари. „С плавното увеличение на основната лихва на БНБ може да се очаква повишаване на лихвата на жилищните кредити с до 1% до края на годината“, прогнозира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

"Има търсене на финансиране и дофинансиране на покупки на жилища. За момента преференциалните лихви са 2,3-2,4%, малко по-високи са стандартните лихви – 2,6-2,7%. Повишаването на лихвите се прогнозира да не надвишава 1 пр.п.  – може би 3,5% до края на годината. Това се дължи най-вече на поскъпване на ресурса и увеличаването на основните лихвени проценти", обясни тя.

Според нея ниските лихви и благоприятната среда на кредитиране в България се дължи в голяма степен на големия ликвиден ресурс на банките. Петкова напомни, че БНБ плавно увеличава основния лихвен процент (2,17% от 1 март) и това увеличение ще се отрази първо на новите кредитополучатели, а след това в частта на кредити, обвързана с индексите. „Жилищните кредити в евро поскъпват, тъй като индексът е обвързан с тази валута, а кредитите в лева са обвързани с индекса на лихвите по депозитите на гражданите, при които няма промяна“, обясни Петкова. Според нея банките ще продължат да предлагат и фиксирани лихви за жилищни ипотечни кредити (с 1% лихва над пазарното ниво), но те не са особено търсени от клиентите (около 5%).

Председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България посочи, че потребителското кредитиране се забави през 2022 г., като в момента се забелязва запазване на позициите от миналата година. Петкова напомни, че заемът трябва да се използва по предназначение. „Грешка се прави, например, с потребителски кредит да се купува имот или с ипотечен кредит да се покриват текущи нужди. Тези действия понякога затрудняват потребителите понякога да изплащат впоследствие кредитните си задължения“, заяви тя.

Каква е ролята на кредитните посредници? Как експертите постигат добри условия при заемите? Какъв е пазарният дял на регистрираните в публичния регистър на БНБ жилищните кредити на физически лица за 2022 г. след услуга от кредитни посредници? Какви са предизвикателствата през кредитните посредници? Как се взима професионален сертификат?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 06.03.23 г.
fallback
Още от Новини виж още