IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Петкова: Лихвата по жилищните кредити може да достигне 3,5% до края на годината

Каква е ролята на кредитните посредници в България, коментира председателят на браншовата организация

16:46 | 06.03.23 г. 15

След сравнително по-бавния старт в началото на годината жилищното кредитиране в България се завръща към нивата от 2022 г. през февруари. „С плавното увеличение на основната лихва на БНБ може да се очаква повишаване на лихвата на жилищните кредити с до 1% до края на годината“, прогнозира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

"Има търсене на финансиране и дофинансиране на покупки на жилища. За момента преференциалните лихви са 2,3-2,4%, малко по-високи са стандартните лихви – 2,6-2,7%. Повишаването на лихвите се прогнозира да не надвишава 1 пр.п.  – може би 3,5% до края на годината. Това се дължи най-вече на поскъпване на ресурса и увеличаването на основните лихвени проценти", обясни тя.

Според нея ниските лихви и благоприятната среда на кредитиране в България се дължи в голяма степен на големия ликвиден ресурс на банките. Петкова напомни, че БНБ плавно увеличава основния лихвен процент (2,17% от 1 март) и това увеличение ще се отрази първо на новите кредитополучатели, а след това в частта на кредити, обвързана с индексите. „Жилищните кредити в евро поскъпват, тъй като индексът е обвързан с тази валута, а кредитите в лева са обвързани с индекса на лихвите по депозитите на гражданите, при които няма промяна“, обясни Петкова. Според нея банките ще продължат да предлагат и фиксирани лихви за жилищни ипотечни кредити (с 1% лихва над пазарното ниво), но те не са особено търсени от клиентите (около 5%).

Председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България посочи, че потребителското кредитиране се забави през 2022 г., като в момента се забелязва запазване на позициите от миналата година. Петкова напомни, че заемът трябва да се използва по предназначение. „Грешка се прави, например, с потребителски кредит да се купува имот или с ипотечен кредит да се покриват текущи нужди. Тези действия понякога затрудняват потребителите понякога да изплащат впоследствие кредитните си задължения“, заяви тя.

Каква е ролята на кредитните посредници? Как експертите постигат добри условия при заемите? Какъв е пазарният дял на регистрираните в публичния регистър на БНБ жилищните кредити на физически лица за 2022 г. след услуга от кредитни посредници? Какви са предизвикателствата през кредитните посредници? Как се взима професионален сертификат?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

15
rate up comment 10 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
До: ВескОтново лаладжийски истории,вдигането на доходите е като това да изтеглиш кредит с фиксирана лихва за целия период и да имат същия обаче с плаваща .Защо не коментираш ръста на разходите изобщо и като цяло за абсолютно всичко спрямо ръста на доходите ?Обаче ако ръста на доходите е дори 20% ,реалния ръст на разходите е минимум 50% за всичко и за храни и за услуги и за какво ли не ,дори и 100% ръст има ,двоен на не малко разходи.Пишете си ей така на кило като латерни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 14
Веск
преди 1 година
Доходите средностатистически последната година са нараснали повече от цените на имотите. Стига сте ревали. Лихвите ако останат на нива до 5 и даже 5.5 процента няма да е фатално. Лошото е ако идат нагоре и се задържат високи за по-дълго време, примерно 2 години. Тогава плащането ще е трудно. Не може да искаш 20 или 25 години всичко да върви по твоите планове и да е лесно да се купи хубав имот в голям град. Такъв стана светът, за жилище трябва кредит, не може само със спестяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До: xapoznaiЯ влезни в сайта на Капитал,в момента има статия за САЩ !-Отслабващото търсене на жилища 2.3 трилиона долара от жилищния пазар !-Най-резкия спад от времето на световната жилищна криза от 2008 година ! Я да питам някой спомня ли си ,че когато кризата 2008 година дойде и в Щатите почнаха да си изпразват кашоните и да напускат офисите след уволненията в България все още лъжеха хората че нас криза не ни лови !Помните ли ?Има и статии в нета ,четете де !Сега е същото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 0
tetris12
преди 1 година
До: xapoznaiНаправо задминахме Ница по цени, ако може и по стандарт ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 19
xapoznai
преди 1 година
Не знам какво пада, но в Бургас до морската градина има сделки на 6000евро за квадрат... При продължаваща инфлация и ръст в доходите само гладните кокошки сънуват сривове и повторение на 2009-та. Банките се пръскат от лев, който се обезценява всеки месец... А пък това дето лихвите щели да бъдат високи завинаги направо цепи мрака. Няма ли рецесия и безработица не чакай спадове! Всяка ипотека с продължителност 25 години минава и през хубави и през кофти периоди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
В момента в който достигнат тавана на лихвите от ЕЦБ, вероятно ще ги задържат за 1г., тъй като ще фалират няколко държави от ЕС, начело с Италия и Гърция. Макар да въведоха TTP ли кво беше, едва ли ще бъде достатъчен, тъй като не може да дадеш на 2ма, а на другите не. Така че според мен лихвите по ипотеки ще стигнат около 5,5 - 6%, вероятно до края на тази година или макс до първото тримесечие на 2024г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 30
6000
преди 1 година
Те хората те четет и още от 2017-та ти се смеят как все едно и също разправяш как пазара всеки момент се срутва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 33 rate down comment 9
nkavrakov1982
преди 1 година
До: sssaaaПаяци,овце за съжаление това е българина !Не чете и не се интересува ,в момента не само че ще се вдигат лихвите ,остави това ,ами лихвите ЩЕ СА ВИСОКИ ЗА ПО-ДЪЛЪГ ПЕРИОД-ГОДИНИ !Това е което НЕ СЕ КАЗВА !След като ги изпратят нагоре ,ще ги държат високи докато не свалят на земята всичко дето в момента е в небето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 37 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 1 година
До: dobaХа ха ха ха ,абе Вие верно сте на хапчета май ,а ??Какви ниски лихви те тресат като това е ставка без ГПР,както по-долу някой написа ВЕЧЕ банките са с над 3.5% в момента ,сега сме Март !Ей сега дойде изявлението на австриеца ,члена на ЕЦБ ,който иска 200 пункта още за следващите 4-5 месеца ,което означава лихви на ниво Европейска банка от НАД 4%!!!Я сега ми кажи и ти и другите овчици колко си мислите че ще са лихвите на ниво гише в търговските банки ?Тепърва ще има ГОЛЯМ РЕВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 20
doba
преди 1 година
3.5% е една сравнително ниска и поносима лихва. Няма нищо общо с тези през 2008г :) Дай Боже да се задържи на такива ниски нива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още