IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Инфлацията и демографският срив са предизвикателство пред пазара на недвижими имоти

Украинските бежанци във Варна се превърнаха от наематели в купувачи, съобщи Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net

13:30 | 28.02.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Цените на недвижимите имоти в България растат по-бързо, отколкото е средният темп за Европейския съюз. Вдигането на лихвените проценти тепърва ще се усети на имотния пазар у нас. „Инфлацията и демографският срив са предизвикателство пред пазара на недвижими имоти“, коментира пред Bulgaria ON AIR мениджърът на сайта за недвижими имоти Imoti.net Снежана Стойчева. Според нея увеличение ще има заради цените на строителните материали и очакваното повишаване на цената на труда в строителството.

Стойчева прогнозира, че цената на новото строителство ще продължи да расте, а старото строителство ще се се води по цените на новото. „Имаше отлив на купувачи в края на миналата година, но вече има интерес. За съжаление – няма имоти. Ограничено е предлагането на старо строителство. Хората предпочитат да купят завършено жилище, рискът е по-малък. Няма много такива жилища и пак ще се ориентират към сгради на зелено и в строеж“, смята тя експертът.

Стойчева не очаква цените в близките една-две години да паднат и съобщи, че много от купувачите дълго обмислят покупката и това е голямата разлика спрямо еуфоричния пазар през миналата година.

На 6 март в София ще се проведе поредното издание на бизнес форума, който организират от imoti.net. Там ще бъде предоставена най-актуалната информация за пазара в столицата. Такъв форум вече се проведе във Варна.

"Във Варна се изясниха много пазарни нюанси, които са важни за аудиторията. Цените на жилищата във Варна са поскъпнали с 30% – цената се е движила с повишаването на доходите. Има ръст от 3% на сделките за цялата година. Цените на имотите във Варна в голяма степен достигнаха цените на тези в София. Украинските бежанци във Варна се превърнаха от наематели в купувачи", обясни Стойчева ситуацията в морския град.

По думите ѝ профилът на купувача не се променя особено, леко е паднала възрастта – основно купувачите са около 45-годишни. „83% от тях търсят завършено жилище, а 73% от цената на имота се финансира със средства от банката. Повече от 60% купуват имоти със собствени средства“, обясни експертът.

Мениджърът потвърди, че повече от купувачите на недвижими имоти търсят жилища, с които да подобрят средата си на живот – по-голям апартамент, по-добра локация. Снежана Стойчева посочи, че се купуват повече жилища за живеене, отколкото с инвестиционна цел.

Тя съветва преди сделка за имот купувачите задължително да се консултират с брокери дали цената и имота си заслужават.

Защо в последното тримесечие на миналата година, с изключение на Варна, почти няма ръст на сделките и има отлив на купувачи? 

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Евтини пари-скъпи имоти и балон в пазара Скъпи пари-спад в имотния пазар и пукане на балона .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Пазарите вече очакват пикова лихва от 4% в Европа и високи нива през 2024 г.Инвеститорите залагат на удължен цикъл на затягане от страна на ЕЦБ, оценявайки риска от намаления на лихвата тази година и залагайки, че основният лихвен процент ще продължи да се покачва през 2024 г. Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн каза във вторник, че политиците може да държат разходите по заемите високи ниво за известно време, след като те достигнат своя връх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Нека допълним с адекватни новини за читателите ,защото все пак imoti.net е собственост на Инвестор медия груп,и изобщо такива новини са олеле майко..Днес пазарите очакват лихвите да се вдигат и забележете 2024 година ,удължен цикъл на затягане и поскъпване на заемите ,това е картинката ,натиска върхи Европейската централна банка ще се засилва все повече ,у нас лихвите ще тръгнат да се вдигат на нива от около 2.8-3% нагоре така че сами сметнете какво се задава за имотния пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още