IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на възраст от 25 до 45 г. търсят първи дом от над 100 кв. м. извън градските центрове

Като цяло темпът на ръста на сделките в България намалява по-бавно, отколкото в другите страни от ЕС, стана ясно по време на дискусиите, организирани от Imoti.net

12:52 | 27.03.23 г. 1
Imoti.net
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

При огромен интерес протекоха бизнес форумите, които водещият сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, организира в Бургас и Стара Загора на 21 март в хотел „Приморец" и 22 март в Парк-хотел Стара Загора. 

Гл. ас. д-р Мирослав Владимиров – преподавател в Икономическия университет във Варна и член на УС на ЕРА България, представи данни за движението на сделките и цените на имотите в Бургас. В черноморския град тенденцията за ръста на сделките през миналата година следва тези в страната – понижаване през четвъртото тримесечие на 2022 г. и в началото на тази година.

„Като цяло темпът на ръста на сделките в България намалява по-бавно, отколкото в другите страни от ЕС. А в Бургас цените на имотите са с най-нисък ръст в сравнение с другите големи градове у нас от 2015 г. насам. Според данни на Imoti.net средното поскъпване на жилищните имоти в Бургас през миналата година е 21,86% , като най-малкото поскъпване е в центъра, а най-голямото в кв. „Възраждане". В реално изражение, като се вземе предвид инфлацията у нас, цените на жилищните имоти спряха да растат“, допълни Владимиров.

„Изграждането на болница „Сърце и мозък“ в Бургас се превърна в локален център, около който започна усилено строителство на жилищни и смесени сгради, както и на крайулични паркинги“ – заяви арх. Емил Бурулянов, председател на Съюза на архитектите в Бургас.

„Ж.к. „Изгрев" и ж.к. „Славейков" са водещите райони по отношение на новото строителство. А в кварталите „Ветрен", „Банево" и „Крайморие" се оформят красиви комплекси от къщи“, допълни още той.

Красимира Димитрова – мениджър на офиса на „Явлена" в Стара Загора, анализира профила на купувачите на жилища в региона. Тя ги раздели в две основни възрастови групи и очерта техните предпочитания, като изводите са че купувачите на възраст от 25 до 45 години търсят предимно първи дом с площ повече от 100 кв. м. и по възможност не в центъра на града, докато купувачите над 45 години избират имот за инвестиция. Общото и за двете групи е интересът към селските имоти, който в най-голяма степен се е развил през миналата година.

Дискусията за предизвикателствата пред пазара на имоти тази година очерта основните рискови фактори – инфлация, лихвени проценти по ипотечно кредитиране, поскъпване на разходите за новото строителство, демографската криза и несигурната политическа обстановка у нас.

Д-р Николай Лазаров – началник „Управление продажби" в Пощенска банка, детайлно запозна аудиторията с лихвените нива по жилищни кредити у нас и в страните от еврозоната и ЕС като подчерта, че лихвите у нас са близки до тези на страните от валутния съюз.

„Очакваме незначително повишение на лихвените проценти по кредитите, тъй като е нормално да има повишение на лихвите и по депозитите. Предстоящото ни влизане в еврозоната ще донесе само позитиви на икономиката ни, но приемането ни в Шенген ще има голямо значение за инвеститорския интерес отвън“, каза Лазаров. 

Богат на информация статистически поглед към състоянието и тенденциите на пазара на жилищни имоти представи и д-р Свилен Колев – зам-председател на НСИ. На фона на повечето положителни данни прави впечатление информацията за намаляване на населението от 15 до 64 години с 19% спрямо преброяването преди 11 години.

„Средната работна заплата в страната е нараснала с 12,85%, а в Бургас – с 11,3% и е 1377 лв., в Стара Загора – с 11,7% и е в размер на 1553 лв. Според индекса за цените на жилищата в България през 2022 г. ръстът на цените на съществуващите жилища е по-висок от този на новите жилища, което означава, че жилищата старо строителство са поскъпнали повече“, допълни той.

Бизнес дискусиите се осъществяват в унисон с цялостната мисия на водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2023 г. ще се проведат за осма поредна година и ще отличат най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2022 г. Социалната кауза на конкурса и форумите от проекта „Годишни награди на Imoti.net“ е в подкрепа на кучетата водачи на незрящи хора и кучетата асистенти на хора с диабет, аутизъм, двигателни проблеми, които се подготвят в училището на Фондация „Очи на четири лапи“.

Генерален партньор на „Годишни награди на Imoti.net“ е Пощенска банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи.

Институционални партньори са Български съвет за устойчиво развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), PropTech Bulgaria, Френско-българска търговска и индустриална камара, Международна федерация за недвижими имоти „FIABCI“ и Областно представителство на Камарата на строителите в България - София.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg.

Последна актуализация: 12:53 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
Много хубаво, пазара се движи добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още