IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори са поискали да изтеглят 4,5 млрд. долара от фонд на Blackstone

Конференция през март за възможностите в имотния сектор не успя да предотврати усилията за изтегляне на пари от Breit

21:09 | 04.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Клиенти на Blackstone са поискали да изтеглят 4,5 млрд. долара от внимателно следен фонд за недвижими имоти през март, въпреки че ръководителите на компанията изтъкват възможности за инвестиции в сектора, които според тях ще възникнат от икономическите сътресения в САЩ, пише Financial Times.

Исканията за теглене на суми от Blackstone Real Estate Income Trust (Breit) на стойност 70 млрд. долара са нараснали с 15% през март след колапса на Silicon Valley Bank и са достигнали обща сума от 4,5 млрд. долара. Това е пети пореден месец, в който групата ограничава теглените суми.

Изтеглянията са сигнал, че притесненията на инвеститорите остават високи, дори след като президентът на Blackstone Джонатан Грей и други ръководители свикаха над 200 инвеститори на 8 и 9 март, за да им покажат прогнози за нови инвестиционни възможности от нарастващите сътресения във финансовата област. SVB беше поета от регулатори на 10 март, след като обяви големи загуби от продажби на ценни книжа, а опитът за набиране на капитал се провали.

В клуба за частни членове Spring Place в Манхатън Blackstone съобщи, че продължаващата финансова криза може да повиши печалбата на Breit, защото той ще ограничи банковото финансиране за ново строителство на имоти, като намали предлагането и подложи наемите в имотите си на натиск към повишаване, съобщиха четирима души, присъствали на срещата.

Ръководители на Blackstone съобщиха пред групата, че големият обем нови апартаменти, които идват на пазара, ще ограничи печалбите само за кратък период. Регионалните банки, които са голям източник на финансиране на апартаменти в САЩ, ще намалят ангажиментите си за кредитиране на нови проекти, тъй като усещат натиск от изтичането на депозити и растящите лихви, прогнозира Blackstone.

Надим Мегджи, ръководител на бизнеса с недвижими имоти на Blackstone в Северна и Южна Америка, е заявил, че Breit ще играе офанзивно, използвайки ликвидните си активи на стойност 12 млрд. долара, докато конкуренти намаляват инвестициите или продават, съобщиха присъстващите на срещата. Той е допълнил, че групата очаква да обяви големи сделки за изграждане на центрове за данни за технологични гиганти, които се стремят да се конкурират при продуктите, базирани на изкуствен интелект.

Уверенията му обаче не намалиха тегленето на пари. Инвеститори поискаха да изтеглят 4,5 млрд. долара от Breit през март спрямо 3,9 млрд. долара през февруари. Blackstone е изплатила само 666 млн. долара от исканите суми заради тавана върху тегленето.

Blackstone създаде Breit през 2017 г., за да предлага инвестиции в имоти на богати хора. Условията на фонда позволяват на клиенти да теглят 2% от нетните си активи всеки месец при максимум 5% за всяко календарно тримесечие.

„Гордеем се, че Breit постигна силно представяне във всички цикли на пазара“, коментира Blackstone в уведомление за ограничаването на теглените суми през март. Исканията са били с 16% под връхната точка от януари, допълни компанията.

На събитие за Breit Blackstone съобщи, че ограниченията защитавали инвеститорите срещу спешни продажби на имоти.

Компанията е платила 5 млрд. долара на инвеститори от 30 ноември. Теглените суми са най-високи в Азия, а неамерикански инвеститори са намалили почти наполовина експозицията си към Breit през последната година.

Много инвеститори остават уверени във фонда. „Това е начин да увеличиш паричните си потоци в по-дългосрочен план и да притежаваш висококачествени активи“, коментира Патрик Дуайър, управляващ директор на NewEdge Wealth, голям инвеститор на Breit, който присъствал на събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още