IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковата криза засяга затруднените имотни акции в САЩ

Имотният сектор в S&P 500 е надолу с 30% спрямо историческия си връх в края на 2021 г.

18:38 | 19.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските имотни акции изпитват затруднения тази година след бурна 2022 г., тъй като страховете, че банките ще затегнат стандартите си за кредитиране подлагат на натиск сектора, който вече е засегнат от по-високите лихви, пише Ройтерс.

След като отбеляза спад от 28% миналата година, имотният сектор в S&P 500 прибави около 1% през 2023 г. спрямо ръст от 1% за общия S&P 500. Имотите са единственият от 11-те сектора в широкия измерител, който се представя по-слабо от бенчмарковия индекс през 2022 и от началото на 2023 г.

Проблемите тази година са предизвикани от опасенията, че сътресенията в банковия сектор след срива на Silicon Valley Bank през март ще затруднят достъпа на имотните компании до дълг, тъй като банките стават по-строги при кредитирането. Имотният сектор е отбелязал спад от 2%, откакто затрудненията при SVB излязоха наяве на 8 март спрямо ръст от 4% за S&P 500.

„Сегашното положение при банките… не улеснява живота на имотните компании“, коментира Питър Туз, президент на Chase Investment Counsel. Банките губят влогове, „затова ще бъдат по-предпазливи на кого отпускат пари“, допълва той.

Имотният сектор в S&P 500 е изгубил близо 30% спрямо историческия си връх в края на 2021 г. и инвеститорите очакват новите отчети, за да определят краткосрочната траектория на сектора. Печалбите на имотните компании в S&P 500 се очаква да намалеят с 0,3% тази година, след като нараснаха с почти 11% през 2022 г., сочат данни на Refinitiv IBES.

Компаниите трябва да отговорят на прогнозите за печалбите си, ако искат да успокоят инвеститорите, казва Вес Голадей, анализатор на капиталовите пазари в R.W. Baird.

„Те едва неотдавна дадоха указания за резултатите си през четвъртото тримесечие и трябва да ги изпълнят“, изтъкна той.

Инвеститорите следят внимателно и търсенето на офиси, тъй като някои от най-големите американски банки посочват бизнес имотите като област на нарастващо притеснение, отчасти заради ръста на работата от разстояние след пандемията от COVID-19.

Индексът S&P 1500office REITs е надолу с 16% от 8 март насам, а акциите на някои отделни компании отбелязват по-големи спадове – книжата на SL Green Realty са поевтинели с 26%, а тези на Vorando Realty – с 19 на сто.

Друг ключов фактор вероятно ще бъде бъдещият път на лихвите, казват инвеститори. Стабилните бъдещи парични потоци от бизнес сгради губят привлекателността си с повишаването на лихвите, а имотните акции бяха сред най-тежко пострадалите от агресивните повишения на лихвата от Фед през 2022 г.

Оценката на група от над 130 имотни компании, сравняваща цените на акциите спрямо средствата от дейности – обичаен показател в индустрията, е намаляла от 25,5 пъти повече от печалбите в началото на 2022 г. до 17 пъти в края на годината, сочат данните на R.W. Baird.

Инвеститорите очакват ново повишаване на лихвите на заседанието на Фед за паричната политика идния месец, прогнозите са те да започнат да намаляват след лятото. Централната банка, от своя страна, прогнозира, че лихвите ще останат около сегашните си нива до края на 2023 г.

Но някои инвеститори смятат, че разпродажбите може да създадат добри възможности за евтино пазаруване.

Грег Кул, портфолио мениджър в екипа за глобални имотни акции на компанията Janus Henderson, казва, че повечето публично търгувани имотни компании все още имат достатъчен достъп до капитали въпреки проблемите при банките миналия месец.

Портфейлът на Кул включва предимно индустриални имотни компании, включително акции от складовата компания Prologis, област от пазара, където според него нивата на заетост са относително високи.

„Смятаме, че фундаментите там са наистина силни“, казва той.

Макар че свободните площи при офисите нарастват в сравнение с преди коронавирусната пандемия, която започна през 2020 г., те намаляват с течение на времето в области като търговски площи и индустриални имоти, отбелязва Glenmede.

В момента компанията запазва експозицията си към сектора на недвижимите имоти на нивото от предишните години, казва Майкъл Рейнолдс, вицепрезидент на инвестиционните стратегии в Glenmede.

„Хората сляпо изтеглят пари от тръстове за инвестиции в недвижими имоти заради опасения за офисите, те смятат, че случващото се при офисите е показателно за общите площи. Според нас това не е така“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още